Alman siyasetçinin "Sığınmacılar dişlerini yaptırırken vatandaşlar dişçiden randevu alamıyor" sözlerine tepki

Alman Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) lideri Friedrich Merz'in, "Sığınmacılar doktorda, dişçide tedavi olup, dişlerini yaptırırken, Alman vatandaşları randevu bile alamıyor" şeklindeki sözleri büyük yankıya ve tepkilere neden oldu

Alman siyasetçinin "Sığınmacılar dişlerini yaptırırken vatandaşlar dişçiden randevu alamıyor" sözlerine tepki
Alman Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) lideri Friedrich Merz

BERLİN - Almanya’da sürekli artan sığınmacı sayısına karşı yeni önlemlere gidilmesi gündemi belirlerken, mültecilerle ilgili söylemlerin sertleşmesi de dikkat çekiyor.

Son olarak muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) lideri Friedrich Merz'in, "Sığınmacılar doktorda, dişçide tedavi olup, dişlerini yaptırırken, Alman vatandaşları randevu bile alamıyor" şeklindeki sözleri büyük yankıya ve tepkilere neden oldu.

Geçen günlerde koalisyon hükümetini sığınmacı politikaları konusunda sert sözlerle eleştiren Merz, katıldığı bir televizyon programında, "300 bin sığınmacının mülteci başvurusunun reddedildiğini, ancak bunların ülkeyi terk etmediğini, para yardımı ve tam tıbbi bakım aldığını" iddia ederek, "halk bunları görüyor ve çıldırıyor" dedi.

CDU lideri, hükümetin sığınmacı politikasının ülkeyi felakete sürüklediğini de savundu.

28 Ekim 2021 - Almanya'da polis, Polonya sınırından Almanya'ya geçecek olan bir minibüsü göçmen kontrolü yapmak üzere durdurmaya hazırlanıyor.
İLGİLİ HABERLER

Almanya sığınmacılara karşı sınırlarda kontrol uygulaması başlatmayı planlıyor

"Bu açıklama en zayıfların sırtından yapılan acınası bir popülizmdir"

Muhafazakar politikacının sözlerine tepki gösteren Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Bu açıklama en zayıfların sırtından yapılan acınası bir popülizmdir. Bu şekilde konuşan herkes insanları birbirine düşürüyor ve sadece AfD'yi güçlendiriyor" diye konuştu.

Faeser, Merz’in diş tedavisi konusundaki iddiasının da yanlış olduğunu belirterek, sığınmacıların sadece akut hasta olmaları ya da acı çekmeleri durumda tedavi edildiklerini duyurdu.

Yeşiller Partisi lideri Ricarda Lang da Merz’e tepki gösterek, "Friedrich Merz, kasıtlı olarak insanları birbirine düşürüyor ve yanlış bilgi yayıyor. Bu şekilde tek bir sorun bile çözülmüyor, aksine nefret körükleniyor. Bu bir halk partisi liderine yakışmıyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkanı Manfred Weber ise Merz'in sokaktaki insanların düşünce ve duygularına tercümanlık yaptığını söyleyerek CDU liderine destek verdi. Weber, Danimarka ve Avusturya'nın yaptığı gibi Almanya’nın da sığınmacılara yönelik teşviklerini azaltabileceğini söyledi.

Avusturya'da sığınma başvurusu yapan kişilerin, sığınma başvuru süreci sırasında kamu yararına çalışmaya zorunlu tutulmaları kararlaştırılmıştı. Kamu yararına çalışmayan kişilerin günlük temel ihtiyaçlarını karşılamak için gıda, konaklama ve giyim yardımı da dahil olmak üzere temel desteklerin kesilmesi veya tamamen kaldırılması planlanıyor.

Almanya’da sığınmacılara ne kadar yardım veriliyor?

Almanya’ya sığınmacılar, yani iltica prosedürü devam edenler veya başvuruları reddedilen ama ülkede kalan yabancılar, Sığınmacılar Yasası kapsamında yardım alıyor.

Bekarlar ayda 410 Euro, evli olanlar ise eş başına 369 Euro alıyor. Bekarlar için ayrılan 410 Euro'nun 228 Euro'su konaklama ve yemek şeklinde ödeniyor, diğer 182 Euro ise örneğin metro bileti gibi ulaşm giderleri için öngörülüyor.

Mültecilik statüsü verilenler ise bekar olmaları durumunda 502 Euro, eşleri içinse 451 Euro alabiliyorlar. Ayrıca barınma yardımı, eğitim desteği veya çocuk yardımı gibi başka yardımlar da olabiliyor.

Sağlık hizmetleri konusunda ise ilk 18 ayda sığınmacılar, sağlık sigortası kapsamına alınmıyor. Örneğin diş bakımları ancak münferit durumlarda, tıbbi nedenlerle ertelenemiyorsa sağlanıyor.

18 aylık süreden itibaren ise sığınmacılara mülteciler için sağlık kartı veriliyor ve böylece yasal sağlık sigortası kapsamında sigortalı olanlar, benzer tıbbi bakıma erişebiliyor. Masrafları sosyal yardım dairesi tarafından karşılanıyor. Sığınmacılar oturma izni almaları durumunda, Almanya'da zorunlu sigorta olduğu için yasal sağlık sigortasına üye ve sağlık sigortasının tüm olanaklarından da faydalanma hakkına sahip oluyorlar.

Federal İstatistik Dairesi'ne göre, 2022 yılı sonunda Almanya'da iltica başvuruları geri çevrilen ve ülkeyi terk etmek zorunda olan 304 bin 308 yabancı yaşıyordu.

Söz konusu kişiler, ülkeyi terk etmek zorunda olmalarına rağmen, kimlik belgelerinin eksik olması, geldikleri ülkenin işbirliği yapmaması ya da hastalık gibi belirli nedenlerle sınır dışı edilemiyor. Toplam 3 milyon 260 bin sığınmacının yaşadığı Almanya’da sadece bu yılın ilk sekiz ayında 204 bin 461 kişi sığınma başvurusunda bulundu. Geçen yıl başvuranların toplamı 217 bin 774 olmuştu.

Yoksulluktan ya da çatışmalar dolayısıyla ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılar Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor
İLGİLİ HABERLER

Almanya’da sığınmacı ve göçmen karşıtlığı artıyor

Cem Dalaman