Yunanistan eşcinsel evliliğe onay veren ilk Ortodoks Hristiyan ülkesi oldu
Yunanistan parlamentosu, ülkede eşcinsel evliliğe izin veren yasa tasarısını yüzde 60’a varan bir destekle onayladı. Ortodoks Kilisesi eşcinselliğin günah olduğuna inanmasına rağmen Yunanistan, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Ortodoks Hristiyan ülkesi oldu
Yunanistan parlamentosu, ülkede eşcinsel evliliğe izin veren yasa tasarını onayladı.
Eşcinsel çiftlere evlenme ve evlat edinme hakkı tanıyan yasa, 300 sandalyeli parlamentoda dün yapılan oylamada 176 oyla kabul edildi. Karar ülkenin resmî gazetesinde yayınlanmasının ardından yasalaşacak.
Yunanistan böylece eşcinsel evliliğe izin veren, ilk Ortodoks Hristiyan ülkesi oldu.
Yasa, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in lideri olduğu merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi içerisindeki karşıt görüşlere rağmen, sol muhalefetin de desteğiyle geçti.
Parlamentoda temsil edilen üç aşırı sağcı partiden Elliniki Lysi tasarıya, "Hıristiyanlık karşıtı ve ulusal çıkarlara zarar verdiği” gerekçesiyle karşı çıktı.
Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi milletvekillerinden, eski Başbakan Antonis Samaras da ,"Elbette buna karşı oy kullanacağım. Eşcinsel çiftlerin evlenmesi bir insan hakkı değildir" dedi.
"Bu tarihi bir an"
Eşcinsel evliliğin onaylanması Atina sokaklarında toplanan onlarca kişi tarafından ise kutlandı. Eşcinsel ebeveynler grubu “Rainbow Families”in başkanı Stella Belia Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bu tarihi bir an ve sevinç günü” dedi.
Kutlamalara katılan Yunanistan Transseksüellere Destek Derneği üyesi Ermina Papadima, "Bir Yunan vatandaşı olarak gurur duyuyorum çünkü Yunanistan şu anda en ilerici ülkelerden biri" ifadelerini kullandı.
Oylama öncesinde tasarının geçmesi için düzenlenen bir mitinge katılan tarihçi Nikos Nikolaidis de, "Bu insan hakları için çok önemli bir adım, eşitlik için çok önemli bir adım ve Yunan toplumu için çok önemli bir adım" diye konuştu.
Yasanın içeriği memnun etmedi
Son kamuoyu yoklamaları Yunanlar’ın bu konuda ikiye bölündüğünü gösteriyor. Eşcinselliğin günah olduğuna inanan Ortodoks Kilisesi yasaya karşı çıktı.
Kilise, yasanın “evlilikteki ebeveyn rollerinin karıştırılmasına neden olacağını ve geleneksel aileyi zayıflatacağını” savunarak, Pazar ayinlerinde de okunan bir çağrı ile milletvekillerinden tasarıyı gözden geçirmesini istedi. Önde gelen bazı piskoposlar daha sert bir tavır takınarak eşcinsel çiftlerin çocuklarını vaftiz etmeyi reddedecekleri uyarısında bulundu.
LGBT toplumundaki pek çok kişi ise yasanın geçmesinden memnun olsa da içeriğinin yeterli olmadığını düşünüyor.
Yasaya göre eşcinsel çiftler yardımcı üreme yöntemlerini kullanamayacak ya da ülke içinde taşıyıcı annelik yöntemine başvuramayacak. Ancak yurtdışında taşıyıcı annelik yöntemiyle doğan çocuklar, eşcinsel çiftlerin nüfuslarına kaydolabilecek.
Yunanistan’da eşcinsel çiftler “medeni ortaklık” adıyla 2015 yılından beri hayatını birleştirebiliyordu. Ancak bu birlikteliklerdeki çocukların yalnızca biyolojik ebeveynleri yasal vasi olarak kabul ediliyordu.