Erdoğan’dan Gazze konusunda “Mısır’la işbirliği yapmaya hazırız” mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle ortak basın toplantısında, Gazze’nin yeniden inşası konusunda Türkiye’nin Mısır’la işbirliği yapmaya hazır olduğu mesajını verdi. Erdoğan, “Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir” dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’yle görüşmesinde Gazze’deki insanlık dramının gündemin ilk sırasında yer aldığını söyledi. “Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle işbirliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz” diyen Erdoğan, bölgede barış ve istikrarın tesisi için de Mısır'la temasları her seviyede artırma kararlılığında olduklarını belirtti.
Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle düzenlenen ortak basın toplantısına Türkiye ve Mısır arasındaki kültürel ortaklıklara değinerek başladı. “Mısırla bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak bir tarihi ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz” diyen Erdoğan, “aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görmekten” duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin cumhurbaşkanları seviyesine taşındığını kaydeden Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye ”değerli kardeşim” şeklinde hitap ederek kendisini, konsey toplantısı için ilk fırsatta Ankara'ya beklediğini söyledi.
Mısır ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde “yeni bir dönüm noktası” olacağını belirten Erdoğan, “Ticaret ve ekonomi, işbirliğimizin lokomotifini oluşturuyor” dedi. Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde ticaret hacmini kısa sürede 15 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştıklarını kaydetti. Erdoğan, “3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarımızı da arttırma kararlılığındayız” dedi.
Savunma ve enerji sektöründe işbirliği vurgusu
Savunma sanayisinin Türkiye'nin çok ciddi potansiyele sahip olduğu bir alan olduğunu vurgulayan Erdoğan, Mısır'ın savunma sektörüne önemli yatırımlar yaptığını, Mısır'la ortak projeler geliştirileceğine inandığını söyledi. “LNG, nükleer ve yenilenebilir enerji alanında işbirliğimizi geliştirme imkanlarını da değerlendiriyoruz” diyen Erdoğan; turizm, eğitim ve kültür alanlarında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmeye çalışacaklarını vurguladı. Kahire'deki Yunus Emre Enstitüsü'nün dünyada Türkçe kurslarına en fazla ilgi gösterilen kurum olduğunu söyleyen Erdoğan, geçen yıl 22 bin Mısırlı öğrencinin Türkçe öğrenmek üzere kurslara kayıt yaptırmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Gündemin ana başlığı Gazze oldu
“Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan insanlık dramı gündemimizin ilk sırasında yer aldı” diyen Erdoğan, “savaşta bile dokununmaması gereken” cami, kilise, hastane, okul ve Birleşmiş Milletler binalarının bombalandığını ve Netanyahu yönetiminin “işgal, yıkım ve katliam politikasını” tüm tepkilere rağmen “pervasızca sürdürdüğünü” dile getirdi.
Erdoğan’ın bu haftaki Mısır ziyaretiyle Ankara-Kahire ilişkilerinde iyileşme sağlanabilecek mi?
Ateşkesin bir an önce sağlanmasının ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze'ye sevkinin öncelik olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye'den bugüne kadar uçak ve gemilerle 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesinin bölgeye sevk edildiğini söyledi; Mısır Kızılayı'na, Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı'na ve ilgili tüm Mısır kurumlarına teşekkür etti.
Refakatçileriyle beraber 700'den fazla Filistinli'nin tedavi için Mısır üzerinden Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Erdoğan, Gazze içinde bir sahra hastanesinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
“Gazze’nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez”
“Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir” diyen Erdoğan, Gazze'nin insansızlaştırılmasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurguladı. “Netanyahu yönetimi katliamlarını Gazzeli sivillerin sığındığı son nokta olan Refah'a da taşımaktan uzak durmalıdır” şeklinde uyarıda bulunan Erdoğan, “İslam dünyası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplum, sonu soykırıma varacak böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir” dedi.
“Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle işbirliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullanan Erdoğan, orta vadede Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için de Mısır'la birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle birlikte Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri de değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan, “Bu üç kardeş ülkenin birliğine, beraberliğine, toprak bütünlüğüne ve huzuruna destegimiz tamdır. Biz ne Afrika'da ne Ortadoğu'da ne de gönül coğrafyamızın diğer yerlerinde çatışma, gerilim, kriz görmek asla istemiyoruz. Bu amaçla bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için Mısır'la temaslarımızı her seviyede artırma kararlılığındayız” şeklinde konuştu.