Dünya Liderleri: Filistin-İsrail İhtilafına İki Devletli Çözüm Tek Cevap

Dünya Liderleri: Filistin-İsrail İhtilafına İki Devletli Çözüm Tek Cevap
Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell (ilk sıra, sağdan 5.) ve diğer yetkililer, 27 Kasım 2023'te İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Akdeniz için Birlik forumu sırasında grup fotoğrafı için poz veriyor.

Arap devletleri ve Avrupa Birliği yetkilileri Pazartesi günü İspanya'nın Barselona kentinde yapılan toplantıda, Filistin-İsrail ihtilafına yanıtın iki devletli bir çözüm olacağı konusunda anlaştılar.

Gazze'yi Hamas'ın değil, Filistin Yönetimi'nin yönetmesi gerektiğini söylediler.

Avrupa Birliği dış ilişkiler sorumlusu Josep Borrell, Barselona'daki toplantıda tüm AB üyelerinin ve katılan hemen hemen herkesin iki devletli bir çözüme duyulan ihtiyaç konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Borrell, Filistin Yönetimi'nin seçimler düzenlemesi ve yönetimini iyileştirmesi gerektiğini, ancak bunun Gazze'nin gelecekteki liderliği için "güç boşluğunu" önlemek için tek "uygulanabilir çözüm" olduğunu söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, kendilerini kimin yöneteceğine Filistin halkının karar vermesi gerektiğini ve çatışma sonrasında Gazze'nin yönetimine ilişkin her türlü konuşmanın Batı Şeria ve Gazze'yi tek bir varlık olarak ele alması gerektiğini söyledi.

İki devletli çözüm, İsrail'in yanı sıra Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler için de bir devlet öngörmektedir.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, 2007'de Hamas'la yaşanan iktidar mücadelesinde Gazze Şeridi'nin kontrolünü kaybeden Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye dönmesine gerek olmadığını belirterek, "Biz her zaman oradaydık. 60 bin kamu kaynağımız var. Oradaki işçiler."

Üç yetkili, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden oluşan 43 üyeli Akdeniz Birliği'nin toplantısının sonunda konuştu.

İsrail zirveye katılmadı. Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan bir grup bakanın temsilcisi olarak konuştu.

İsrail ile Hamas arasında başlangıçtaki dört günlük ateşkes, Gazze'ye daha fazla insani yardımın sağlanması amacıyla 48 saat uzatıldı. İsrail'in kayıtlarına göre bu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesinden ve yaklaşık 240 kişiyi Gazze'ye götürmesinden bu yana geçen yedi haftadaki ilk durgunluk.

Bu saldırıya yanıt olarak İsrail bölgeyi bombaladı ve kuzeyde kara saldırısı düzenledi. Gazze sağlık yetkilileri, yaklaşık 14.800 Filistinlinin öldürüldüğünü ve yüz binlerce kişinin yerinden edildiğini söylüyor.