Japonya’daki depremde ölenlerin sayısı 84’e yükseldi

Japonya’nın batı sahilinde yılın ilk saatlerinde meydana gelen deprem sonrasında 156 kişi enkaz altından kurtarılırken, en az 79 kişiden haber alınamıyor. Yolların zarar gördüğü Ishikawa eyaletinde hâlâ ulaşılamayan yerleşimler var

Japonya’daki depremde ölenlerin sayısı 84’e yükseldi
Japonya'da yeni yılın ilk günü meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 84'e yükseldi.

Japonya’da yılın ilk saatlerinde meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin neden olduğu ölü sayısının 84’e yükseldiği bildirildi. Enkaz altındakilerin hayatta kalması için kritik kabul edilen 72 saat geçilmesine rağmen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Acil müdahale ekiplerine göre depremden 72 saat sonra hayatta kalma oranları düşüyor. Başbakan Fumio Kishida, bu süre geride kalsa bile insanları kurtarmak için tüm çabanın gösterildiğini söyledi.

Yetkililere göre şu ana kadar 156 kişi kurtarıldı, ancak en az 79 kişiden haber alınamıyor. Depremin ve tetiklediği tsunaminin yol açtığı hasarın boyutu belirsizliğini korurken, kurtarma ekipleri, ölümlerin çoğunun yaşandığı yarımadanın en kuzeydeki bölgelerine yolların kapalı olması nedeniyle ulaşmakta zorlanıyor.

Ishikawa vilayeti yetkililerine göre felaketin üzerinden üç gün geçmesine rağmen 30 köye hâlâ ulaşılamıyor.

Yetkililer, maddi yardımların gelmeye başladığını ancak dondurucu soğuk ve kötü hava koşulları nedeniyle tahliye edilenlerin çoğunun gıda, su, elektrik ve iletişimden mahrum kaldığını da belirtti.

Belediye Başkanı Shigeru Sakaguchi, dün itibariyle teslim edilen 3 bin öğün yemek ve 5 bin şişe suyun Wajima şehrindeki tahliye edilen 11 bin kişi için yeterli olmadığını söyledi. Sakaguchi, "Zarar gören yollar sadece yardım malzemelerini değil, aynı zamanda elektrik, su, mobil sinyaller ve diğer yaşam hattı altyapılarının geri kazanılmasını da engelliyor" dedi.

Ishikawa yetkililerine göre bugün itibariyle vilayet yollarında yaklaşık 100 kadar noktada hasar nedeniyle oluşan tıkanıklık aşılamıyor.

Reuters'a konuşan sağlık çalışanı Shunsaku Kohriki, “Diğer felaketlerle karşılaştırıldığında Wajima'ya giden yolların durumu çok kötü. Yardımın ulaşmasının normalden daha uzun sürdüğünü görüyorum. Gerçekçi olmak gerekirse tahliye edilenler bir süre daha çok zor koşullarda yaşamak zorunda kalacak" dedi.

Japonya Havayolları’na ait Airbus A350 uçağı dün bir sahil güvenlik uçağıyla çarpışarak alevler içinde piste inmişti. Uçaktaki 379 kişinin tamamı mucizevi bir şekilde kurtulmuştu.
İLGİLİ HABERLER

Tokyo’da pistte çarpışan iki uçağa ilişkin iki ayrı soruşturma

Temel ihtiyaçlar karşılanamıyor

Bölgede internet erişimi, tıbbi malzeme ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarda sıkıntı yaşanıyor. "Akan suyumuz yok. Tuvalete gittikten sonra ellerimizi yıkayamıyoruz" diyen 62 yaşındaki Kyoko Kinoshita, Wajima'da hayatta kalan birkaç yüz kişiyle birlikte yiyecek almak için kuyruğa girdi. Kinoshita, "Tahliye merkezindeki bebeklerden biri üç haftalık ve görünüşe göre bebek için yeterli su ya da süt de yok" diye ekledi.

Hükümet, yerel makamların resmi taleplerini beklemek yerine proaktif olarak malzeme sağlayacağını taahhüt etti. Ayrıca ilk günden bu yana kurtarma operasyonlarında görevlendirilen Öz Savunma Kuvvetleri üyelerinin sayısını beş katına çıkararak toplam kurtarma görevlisi sayısını yaklaşık 7 bine çıkardı.

Sahil güvenlik botlarının dün Wajima ve Suzu limanlarına ulaşmasıyla bazı yardımlar kara yerine deniz yoluyla ulaştırıldı.

Ancak Ishikawa Valisi Hiroshi Hase bugün yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle deniz tabanının çökmesi nedeniyle büyük gemilerin Noto Yarımadası’nın bazı koylarına yanaşamadığını söyledi.
Hayatta kalanlar ölümden kurtulmuş olabilir, ancak yıllarca süren pandemi kasvetinin ardından daha fazla turist bekleyen bir bölgede iyileşme için uzun bir süreçle karşı karşıya.

Piyasalara etkisi

Japonya’da işletmeler yeni yıl tatilinden bugün dönerken, üreticiler de depremin üretim hatları üzerindeki etkisini ölçtü.

Ekran üreticileri Japan Display ve EIZO ile yarı iletken firması Kokusai Electric hasar gören fabrika tesislerini onardığını açıkladı. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, depremde ve Tokyo Haneda havaalanında yardım götürmek üzere yola çıkan beş sahil güvenlik mensubunun öldüğü ayrı bir kazada hayatını kaybedenler için saygı amacıyla ticaretin açılışını kutlamak üzere zil çalmak yerine bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Başbakan Fumio Kishida afet yardımı için ulusal bütçeden yaklaşık 4 milyar yen (yaklaşık 840 milyon TL) ayırma sözü verdi.