İtalya Çin'e Kuşak ve Yol Girişiminden Ayrıldığını Söyledi

İtalya Çin'e Kuşak ve Yol Girişiminden Ayrıldığını Söyledi
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, arka planda solda, 23 Mart 2019'da Roma'daki Villa Madama'da Kuşak ve Yol Girişimi'ni destekleyen bir mutabakat zaptı imzalanırken dönemin İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile konuşuyor.

İtalya, Çin'e, projenin on yıl önce başlatılmasından bu yana bunu yapan ilk ülke olan Kuşak ve Yol Girişimi'nden (BRI) ayrılacağını resmen bildirdi. Hükümet kaynakları Çarşamba günü yaptığı açıklamada, karara rağmen Roma'nın hâlâ Pekin'le iyi ilişkileri sürdürmeyi planladığını söyledi.

Pekin, Çin ile Avrasya, Afrika, Okyanusya ve Latin Amerika'daki ülkeler arasındaki bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlayan küresel bir altyapı ve ulaşım planı olan BRI'yı 2013 yılında başlattı. Eleştirmenler, temel hedeflerden birinin Çin Komünist Partisinin nüfuzunu genişletmek olduğunu öne sürüyor. Yaklaşık 150 ülke veya küresel nüfusun yaklaşık %75'i katıldı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni uzun süredir ortaklığı eleştiriyor ve bir keresinde 2019'da BRI'ya katılma kararını "ciddi bir hata" olarak nitelendirmişti. Meloni geçen yıl göreve geldikten sonra anlaşmanın ekonomik vaadinin hiçbir zaman gerçekleşmediğini söyledi.

Koalisyondaki kaynaklar, Mart 2024'e kadar geçerli olan anlaşmanın yenilenmeyeceğini söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili, "Artık Kuşak ve Yol Girişimi'nin bir parçası olmasak bile Çin'le mükemmel ilişkileri sürdürme niyetindeyiz" dedi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan başka bir kaynak da çıkışın "siyasi diyalog kanallarını açık tutacak" şekilde planlandığını söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Stimson Center Çin Programı direktörü Yun Sun, "BRI'den çekilen ilk ülke olan İtalya, Çin tarafından büyük bir şüphe ve merakla görülecek" dedi.

Sun, İtalya'nın programdan toptan vazgeçmek yerine BRI ile ilgili projelerini iptal edebileceğine dikkat çekti. Tam teşekküllü çıkışın “siyasi optikleri” olduğunu söyledi.

Sun, "Bu karar nedeniyle ikili ilişkilerinin bozulacağını söyleyemem" dedi. Ancak bu, öngörülebilir gelecekte ikili etkileşimlerine kesinlikle olumlu bir ışık tutmuyor."

Haberi veren İtalyan Corriere della Sera gazetesi , Roma'nın BRI'dan ayrılma niyetinin hafta başında Pekin'e iletildiğini bildirdi.

Bazı uzmanlar bildirimin zamanlamasının kasıtlı olabileceğini düşünüyor. Çin, Perşembe günü Avrupa Birliği yetkilileriyle bir zirveye ev sahipliği yapacak. Görüşmelerde ticaret açıkları ve teknoloji de dahil olmak üzere bir dizi karmaşık konu ele alınacak.

İtalyan haber kaynağı SettimanaNews'in Pekin merkezli köşe yazarı Francesco Sisci, "Belki de İtalya'nın AB liderleriyle, İtalya'nın Çin'i AB toplantısından önce bilgilendireceği konusunda bir anlaşma vardı, böylece bu çekilme herhangi bir yanlış anlaşılmaya yol açmayacak" dedi. .

İtalya dört yıl önce BRI üyesi ülke olduğunda, dönemin Başbakanı Giuseppe Conte'nin ticaretin artacağına dair büyük umutları vardı. Ancak o zamandan bu yana kârın çoğunu Çin elde etti.

Çin'in İtalya'ya yıllık ihracatı 2019'da 34 milyar dolardan bugün neredeyse ikiye katlanarak 62 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde İtalya'nın Çin'e ihracatı ılımlı bir artışla 14 milyar dolardan 17,7 milyar dolara yükseldi.

2024 yılında G7'nin (G7) önde gelen sanayileşmiş ülkesinin bir toplantısına ev sahipliği yapacak ve gelecek yıl dönüşümlü başkan olarak görev yapacak olan İtalya, anlaşmayı imzalayan tek büyük Batılı güç oldu. Bu, ABD'nin Çin'in teknoloji ve altyapı üzerinde aşırı kontrol sahibi olabileceği yönündeki uyarısına rağmen geldi.

Sisci Amerika'nın Sesi'ne şöyle konuştu: "İtalya'nın 2019'da BRI'ya katılması diğer AB ve NATO üyelerine yanlış mesaj gönderdi." Meloni hükümetinin artık "ortakları ve müttefikleriyle aynı çizgiye geri döndüğünün" sinyalini verdiğini söyledi.

Avrupa'da sağcı popülizmin sancaktarlarından biri olan Meloni, İtalya'nın NATO'nun yanında olduğunu dünyaya göstermeye hevesliydi. Haziran ayında Kabine, Çinli hissedar Sinochem'in İtalyan lastik şirketi Pirelli üzerindeki gücünü sınırladı. Bir hükümet kaynağına göre, bu yılın başlarında ABD Başkanı Joe Biden'a İtalya'nın BRI'dan çekileceği sözünü vermişti.

Dışişleri Bakanı Antonio Tajani diplomatik bir görev için Eylül ayında Pekin'e uçtu ve Başkan Sergio Mattarella'nın 2024'te Çin'i ziyaret etmesi bekleniyor. Meloni kendisinin de Pekin'i ziyaret etmek istediğini söyledi.

Gabriel Levin

Bu rapora ilişkin bazı bilgiler Reuters'ten geldi.