Slovakya Başbakanı’na yapılan silahlı saldırıda tek başına hareket eden “yalnız kurt” suçlanıyor

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, Başbakan Robert Fico'nun ağır yaralandığı silahlı saldırıyla ilgili tek başına hareket eden bir “yalnız kurt”un suçlandığını söyledi. Durumu stabil olan Fico’nun tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Slovakya Başbakanı’na yapılan silahlı saldırıda tek başına hareket eden “yalnız kurt” suçlanıyor
Slovakya İçişleri Bakanı, Başbakan Robert Fico'nun ağır yaralandığı silahlı saldırıyla ilgili tek başına hareket eden bir “yalnız kurt”un suçlandığını söyledi.

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, Başbakan Robert Fico'nun ağır yaralanmasına neden olan silahlı saldırıyla ilgili tek başına hareket eden bir kişinin suçlandığını söyledi.

İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fico'ya eski bir kömür madeni kasabasında hükümet toplantısına katıldığı sırada yapılan saldırının arkasında "açık bir siyasi motivasyon" bulunduğunu söylemişti.

Ancak Bakan Estok, Perşembe günü yaptığı açıklamada, suçlanan şüphelinin, herhangi bir siyasi gruba mensup olmayan bir “yalnız kurt” olduğunu belirtti.

Slovak polisi saldırganın kimliği hakkında bilgi vermedi. Ancak medyada yer alan doğrulanmamış haberlerde saldırganın amatör bir şair olarak tanınan 71 yaşında bir emekli olduğu ve daha önce ülkenin güneybatısındaki bir alışveriş merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalışmış olabileceği öne sürüldü.

Facebook hesabında yayınlanan bir mesajda Fico’nun
İLGİLİ HABERLER

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun durumu kritik 

Perşembe günü bir hastane yetkilisi, Slovakya’yı sarsan ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine haftalar kala kıta genelinde yankı uyandıran saldırıda birden fazla kez vurulan Başbakan Fico'nun durumunun, “ciddi ancak stabil” olduğunu açıkladı.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre başlangıçta hayati tehlikesi olduğu bildirilen ve beş saat süren bir ameliyat geçiren Fico’nun tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam ediyor.

İçişleri Bakanı Bakan Estok, zanlının motivasyonunun ne olduğu hakkında yorum yapmadı. Uzun zamandır Slovakya'da ve ötesinde bölücü bir siyasi figür olarak görülen Fico’nun geçen yıl Rusya yanlısı, ABD karşıtı bir mesajla iktidara dönmüştü.

Fico, Avrupa Birliği üyeleri arasında Slovakya’nın Batı yanlısı rotasını terk edeceğine ilişkin daha da büyük endişelere yol açmıştı.

Suikast girişimi küçük Orta Avrupa ülkesi Slovakya’da şok etkisi yaratırken, birçok kişi saldırıyı kısmen ülkeyi bölen aşırı siyasi kutuplaşmaya bağladı.

Liderlerden ortak mesaj

Fico'ya yönelik suikast girişimi, binlerce göstericinin, Fico'nun politikalarını protesto etmek için defalarca gösteri yaptığı başkent Bratislava ve ülke genelinde bölünmenin yüksek olduğu bir döneme ve Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin hemen öncesine denk geldi.

Slovakya'da görevden ayrılmak üzere olan mevcut Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova ve yeni seçilen Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini, halka, ülkenin iyiliği için giderek gerginleşen siyasi farklılıklarının üstesinden gelmeleri çağrısında bulunmak üzere biraraya geldi.

Fico'ya muhalif olan Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin siyasi parti başkanlarının sükuneti sağlamak amacıyla biraraya geleceğini belirterek, saldırının giderek kutuplaşan toplumun bir yansıması olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Caputova, Bratislava'daki basın toplantısında, "Nefret ve karşılıklı suçlamalardan oluşan kısır döngüden çıkalım. Dün yaşananlar bireysel bir eylemdi. Ancak gergin nefret atmosferi hepimizin ortak eseriydi" dedi.

Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini, siyasi partilere 6-9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için kampanyalarını askıya almaları ya da küçültmeleri çağrısında bulunarak "siyasetçiler arasındaki çekişmeleri ve karşılıklı suçlamaları" önlemelerini istedi.

Pellegrini, "Slovakya halkının bugün acilen ihtiyaç duyduğu bir şey varsa o da Slovak siyasi temsiliyeti arasında en azından temel bir anlaşma ve birliktir. Uzlaşma olmasa bile, lütfen en azından medeni bir şekilde birbirimizle tartışalım" dedi.

Hem Zelenski hem Putin’den kınama

Fico'nun liderliğiyle ilgili tartışmalara rağmen saldırı hem müttefikleri hem de hasımları tarafından kınandı. Çarşamba günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Caputova'ya bir mesaj göndererek desteğini ifade etti ve başbakana hızlı ve tam bir iyileşme diledi.

Kremlin tarafından yayınlanan mesajda Putin, "Bu korkunç suç haklı gösterilemez. Robert Fico'yu cesur ve iradeli bir insan olarak tanıyorum. Bu kişisel niteliklerinin bu zor durumun üstesinden gelmesine yardımcı olacağını umuyorum" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de komşu bir ülkenin hükümet başkanına yönelik şiddeti kınayarak, "Şiddetin hiçbir ülkede, hiçbir şekilde ya da hiçbir alanda olağan haline gelmemesi için her türlü çaba sarf edilmelidir" dedi.

Rusya yanlısı olması Avrupa’yı endişelendiriyor

Daha önce iki kez başbakanlık yapmış olan Fico, geçen yıl Slovakya'da yeniden iktidara geldi. Kendisi ve partisi Smer çoğunlukla sol-popülist olarak tanımlansa da Fico, komşu Macaristan'ın milliyetçi başbakanı Viktor Orbán gibi sağ görüşlü siyasetçilerle de kıyaslanıyor.

Eylül ayında seçilen Fico hükümeti, Ukrayna'ya silah sevkiyatını durdurarak tartışmalara neden olmuştu.

Fico hükümeti ayrıca, yolsuzlukla mücadele eden özel bir savcıyı tasfiye etmek ve kamu medyasını kontrol altına almak için ceza kanununda değişiklik yapmayı planlıyor. Muhalifler, Fico’nun NATO üyesi 5,4 milyon nüfuslu Slovakya'yı daha otokratik bir yola sürükleyeceğinden endişe ediyor.

Slovakya Güvenlik Konseyi'nin durumu görüşmek üzere Perşembe günü başkent Bratislava'da toplanacağı, bu görüşmeyi bir kabine toplantısının izleyeceği kaydedildi.

Slovakya başbakanı Robert Fico'ya yapılan suikast girişimi Avrupa’yı şoke etti. Yapılan açıklamalara göre Fico’nun durumu stabil ancak iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek için henüz erken. Silahlı saldırı, 20 yılı aşkın bir süredir Avrupalı bir siyasi lidere yönelik ilk büyük suikast girişimiydi ve uluslararası kınamalara neden oldu. Olayın hem Slovakya’da hem de Avrupa genelinde siyasi kutuplaşmayı da ortaya çıkardığı yorumları yapılıyor