Prof. Dr. İlhami Güler: "Tanrı sürekli update(Güncelleme) ediyor, biz de etmeliyiz."
Türk Eğitim Derneği Berlin'de Anlamlı Konferans
Berlin-
Türk Eğitim Derneği (TED) Berlin, Rüştü Kam başkanlığında önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansın konuğu, Humboldt Üniversitesi İlahiyat Bölümü'nde akademik çalışmalar için Berlinde bulunan Prof. Dr. İlhami Güler oldu. Güler, TED Berlin'de gerçekleştirdiği konferansta "Cevherleşme ve Buharlaşma Kıskacında Din ve Dindarlık" başlıklı bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. İlhami Güler, konuşmasında dinlerin tarihsel süreçte cevherleşme (donuklaşma) ve buharlaşma (etkisizleşme) eğilimlerini ele aldı. Güler, dinlerin etnisite ve kültürel etkilerle mutlaklaştırıldığını ve bu durumun zamanla dinlerin özünden uzaklaşmasına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, dinlerin temsil kurumları ve kişiler üzerinden mutlaklaştırılmasının, dini canlılığını yitirmesine neden olduğunu belirtti. İslamiyet özelinde ise taklit ve tekrarın, dinin cevherleşmesine yol açtığını ifade etti.
Güler, buharlaşmanın ise dinin canlılığını yitirmesi sonucu ortaya çıktığını ve modern dünyada bu eğilimin arttığını dile getirdi. Konuşmasının sonunda, dinin özünün iman, ibadet ve ahlak üzerine kurulu olduğunu ve vicdanın diri tutulmasının önemini vurguladı.
Konferansın ardından, katılımcılar Prof. Dr. İlhami Güler'e sorularını yöneltti ve karşılıklı bir tartışma ortamı oluştu. Medya.Berlin genel yayın yönetmeni Mustafa Ekşi'nin "İslam'da update (güncelleme) gerekli mi?" sorusuna Güler şu şekilde cevap verdi:
"Tanrı'nın Kendisi sürekli update ediyor. Vahiy tarihine baktığımızda, Tanrı’nın dini sürekli güncelleyerek peygamberler gönderdiğini görürüz. Eğer Tanrı bu işi böyle yapmışsa, bunu son peygamberden sonra müminlerin yapması gerekir. Tanrı nasıl iş yapıyor? Gerekçeli iş yapıyor, düşünceyle yapıyor ve update ediyor. Ancak, bugünkü İslam dünyasının entelektüel ve kültürel kapasitesi, İslamiyet’in özündeki cevheri görüp onu update edebilecek durumda değil.
Müminler kendi tembellikleri ve korkuları nedeniyle bu update işine girişmiyor. Tanrı’nın muradını anlayarak Tanrı gibi iş yapmak, riske girmeyi gerektirir. Eğer bir insan Hasbi (samimi) ve muhasibi (kritik) ise update faaliyetini yapabilir. Yanlış da yapsa, Allah’ın ahirette ona soracağı iki soru var: Bir, dürüst müydün? İki, muhasibi miydin? Samimi ve muhasibi olan bir müminin update yapmaktan korkmaması gerekir."
Katılımcılar, konferansın içeriğinden oldukça memnun kaldıklarını ifade ederek, Güler'e teşekkürlerini sundu. TED Berlin, bu tür etkinliklerle eğitim ve düşünce dünyasına katkı sağlamaya devam edecek. Konferansa katılanlara, TED Berlin'in son sayısı dağıtıldı ve Güler'in imzaladığı kitaplar hediye edildi.
İlgili Haber
“Türkiye’de Dindarlık Çok Yaygın”