İranlı yetkilinin İsveç’teki müebbet cezasına Tahran’dan tepki

İran'da siyasi tutukluların toplu infazı nedeniyle İranlı eski yetkili Hamid Nuri’nin İsveç'te müebbet hapis cezasına çarptırılması Tahran-Stockholm gerginliğini daha da arttırdı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Tüm yasal ve mevcut araçları kullanacağız" dedi

İranlı yetkilinin İsveç’teki müebbet cezasına Tahran’dan tepki
İranlı yetkilinin İsveç’teki müebbet cezasına Tahran’dan tepki

İran'da siyasi tutukluların toplu infazı nedeniyle İranlı eski yetkili Hamid Nuri’nin İsveç'te müebbet hapis cezasına çarptırılması Tahran-Stockholm gerginliğini daha da arttırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Bu haksız ve çirkin karar, bu İran vatandaşının ülkesine geri gönderilmesi ve serbest bırakılması için diplomatik çabaları sona erdirmiyor; tüm yasal ve mevcut araçları kullanacağız" dedi.

19 Aralık’ta İsveç temyiz mahkemesi, eski yetkili Hamid Nuri hakkında cinayet ve uluslararası hukuka karşı ciddi suçlar işlemekten verilen mahkumiyet kararını ve ömür boyu hapis cezasını onadı.

İsveç ve İran arasındaki ilişkiler, İsveç'in Nuri'yi 1980'lerde siyasi mahkumların toplu infaz ve işkencelerine katıldığı gerekçesiyle tutukladığı 2019 yılından bu yana bozulmuş durumda.

Haftalık basın toplantısında konuşan Kenani, "Karara ve bu vatandaşın uzun tutukluluk süresi boyunca yaşananlara şiddetle itiraz ediyoruz... İsveç hapishanelerinde, (Nuri’nin) temel haklarına saygı gösterilmedi" dedi.

İran İsveçli AB çalışanını "İsrail için casusluk yapmaktan" yargılıyor

Aralık ayının başlarında İran, Avrupa Birliği tarafından istihdam edilen İsveç vatandaşı Johan Floderus'u İsrail için casusluk yapmakla ve ölüm cezası gerektiren bir suç olan yolsuzlukla suçlayarak yargılamaya başladı.

Hak örgütleri ve Batılı hükümetler, İran’ı, uydurma olabilecek güvenlik ithamlarıyla tutuklamalar yaparak diğer ülkelerden siyasi tavizler koparmaya çalışmakla suçluyor.

Tahran ise bu tür tutuklamaların ceza kanununa dayandığını söylüyor ve insanların siyasi nedenlerle tutuklandığını reddediyor.


Hak örgütleri ayrıca İsrail adına casusluk yaptığı suçlamasıyla İran'da idama mahkum edilen İsveç-İran vatandaşı Ahmadrıza Celali'nin de Nuri hakkındaki kararın ardından idam edilebileceği uyarısında bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hak gruplarının yayınladığı bilgilerden haberdar olduklarını; ancak bunun teyit edilmediğini söyledi.

Sözcü, "Ahmedrıza Celali’nin durumu İran'ın üst düzey temsilcileriyle sürekli olarak gündeme getirilmekte. İsveç uzun zamandır ölüm cezasının uygulanmamasını talep ediyor" dedi.

Afet tıbbı doktoru ve araştırmacı olan Celali, 2016 yılında İran'a akademik bir ziyarette bulunurken tutuklanmıştı.