Pakistan genel seçiminde İmran Han-Navaz Şerif çekişmesi
Pakistan’da yapılan genel seçimin sonuçları hapisteki eski Başbakanlardan İmran Han'ın destekçilerini önde gösteriyor. Yerel medyaya göre Han'ın destekçileri 265 sandalyeli parlamentoda şimdiye kadar 47 sandalyeyi kazandı
Pakistan’da yapılan genel seçimin ilk sonuçlarına göre, bu sabah ülkenin eski Başbakanı Navaz Şerif’in partisi az farkla önde gözüküyordu. Ancak gün ortasına doğru hapiste olduğu için seçime giremeyen, yine ülkenin eski Başbakanlarından İmran Han'ın destekçileri öne geçti.
Ülkede şiddet olaylarının yaşandığı ve cep telefonu şebekelerinin kesildiği seçimle ilgili yerel medya, 265 sandalyeli parlamentoda şimdiye kadar sayımı tamalanan 106 yerden 47 sandalyeyi Han'ın destekçilerinin kazandığını bildirdi.
Pakistan Seçim Komisyonu ise, şimdiye kadar 70 yerin sonucunu açıkladı ve bağımsızların 24 sandalye kazandığını açıkladı.
Suikast sonucu öldürülen eski başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilawal Butto Zardari'nin Pakistan Halk Partisi de 24 sandalye alırken, eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Ligi 18 sandalye kazandı.
İmran Han'ın hapiste olması ve partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (Tahrik-e-İnsaf) dünkü seçimlere katılmasının yasaklanması nedeniyle destekçileri bağımsız olarak yarıştı.
Seçimin bir galibi olacak mı?
Analistler seçimin bir galibinin olmayabileceğini, bunun da bir yandan ekonomik krizden çıkmaya çalışan, diğer yandan da derin kutuplaşmanın yaşandığı ve şiddetle boğuşan ülkenin sıkıntılarını arttıracağını tahmin ediyor.
Pakistan'daki seçimlerde alışılmadık bir şekilde, sandıkların kapanmasından 18 saat sonra çok az sonuç açıklandı. Karaçi'nin borsa endeksi ve Pakistan'ın devlet tahvilleri belirsizlik nedeniyle düştü.
Pakistan Seçim Komisyonu özel sekreteri Zafar İkbal, ayrıntı vermeden gecikmenin nedeninin"internet sorunu" olduğunu söyledi.
Hükümet, seçim öncesinde Perşembe günü “güvenlik önlemi” olarak cep telefonu hizmetlerini askıya aldığını açıklamıştı.
Pakistan genel seçimlerinde oy sayımı başladı: 9 kişi öldü, mobil iletişim kesildi
Pakistan’daki genel seçim yarışının Han’ın desteklediği adaylar ile Navaz Şerif’in partisi arasında geçmesi bekleniyordu. Han, ordunun partisini ortadan kaldırmak istediğine inanırken, analistler ve muhalifler Şerif'in generaller tarafından desteklendiğini söylüyor.
Ordu, nükleer silahlara sahip ülkenin 76 yıllık bağımsızlığı boyunca doğrudan ya da dolaylı olarak hakimiyet kurdu ancak birkaç yıldır siyasete müdahale etmediğini savunuyor.
Birçok gözlemci tarafından güçlü bir aday olarak görülen Şerif, sonucun belirsiz olduğu yönündeki söylentileri reddetti. Lahor şehrinde oyunu kullandıktan sonra konuşan Şerif, "Bir hükümet için net bir çoğunluk elde etmek çok önemlidir. Başkalarına bel bağlamamalı” dedi.
Yeni hükümeti bekleyen uzun liste
Pakistan'da işbaşına gelecek yeni hükümetin uzun bir “yapılacaklar listesi” olacak. Bunların başında ekonomiyi düzeltmek, Taliban yönetimindeki komşu Afganistan ile ilişkileri geliştirmek, çökmekte olan altyapıyı onarmak ve yıl boyunca süren elektrik kesintilerini çözmek, dini ve ayrılıkçı militan grupları kontrol altına almak geliyor.
Pakistan, döviz rezervlerini desteklemek ve temerrüde düşmemek için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Çin ve Suudi Arabistan gibi zengin müttefiklerinin milyarlarca dolar finansman sağladığı kurtarma paketlerine bel bağlamış durumda. Geçtiğimiz Temmuz ayında çok beklenen 3 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketini onaylayan IMF, bu yıl yüzde 24 civarında seyreden yüksek enflasyonun devam edeceği ve yoksulluk seviyesinin artacağı uyarısında bulundu.
Diğer birçok ülke gibi Pakistan'da da halk, artan hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Pakistanlılar geceleri doğalgaz ve saatler süren elektrik kesintilerine katlanıyor. Şimdiye kadar hiçbir hükümet elektrik krizini çözemedi.
Öte yandan Afganistan ve Taliban yöneticileriyle ilişkiler, Pakistan'ın ülkede yasadışı olarak yaşayan ve aralarında yaklaşık 1,7 milyon Afgan'ın da bulunduğu yabancıları tutuklamaya ve sınır dışı etmeye başlamasının ardından bozuldu. İki komşu düzenli olarak sınır ötesi militan saldırılarından birbirlerini sorumlu tutuyor ve çatışmalar genellikle kilit geçitleri kapatıyor.
Pakistan, 2022 yazında 1700 kişinin ölümüne, bir süre ülkenin üçte birinin sular altında kalmasına ve milyarlarca dolarlık hasara neden olan sel felaketiyle harap oldu. İngiltere merkezli Islamic Relief yardım kuruluşuna göre, hasar gören ve yıkılan evlerin yalnızca yüzde 5'i tamamen yeniden inşa edilebildi.