Danimarka ve Amerika savunma alanında işbirliği anlaşmasına vardı
İskandinav ülkeleri Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın ardından Danimarka da Amerika'yla, topraklarında Amerikan askeri varlığına erişim imkanı tanıyacak savunma işbirliği anlaşması yapıyor. Öte yandan Rusya, Finlandiya'ya, Amerika'yla yaptığı anlaşmanın karşılıksız kalmayacağı mesajını verdi
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Salı günü yaptığı açıklamada, Amerika'yla savunma anlaşmasına vardıklarını ve anlaşmanın, Amerikan askerlerinin ve askeri teçhizatının Danimarka topraklarında konuşlandırılmasına olanak tanıyacağını söyledi.
10 yıllık anlaşma, Amerika'nın Finlandiya ve İsveç'le bu ay benzer anlaşmalara imza atmasının ardından açıklandı.
Danimarka Başbakanı Frederiksen, savunma anlaşmasıyla ilgili olarak basın toplantısında, “Bu anlaşma, Amerikan askerlerinin ve askeri teçhizatının kalıcı olarak Danimarka topraklarında konuşlanmasını sağlayacak” dedi.
Frederiksen'in açıklamasına göre Danimarka ve Amerika'nın geçen yıl Şubat ayında müzakere etmeye başladığı anlaşma, bu haftanın ilerleyen günlerinde imzalanacak, bundan bir yıl sonra, gereken yasaların geçirilmesiyle birlikte yürürlüğe girecek.
Öte yandan Finlandiya da Pazartesi günü, Amerika'nın Finlandiya topraklarına ve Rusya'yla olan uzun sınır bölgesine geniş kapsamlı erişim olanağı tanıyacak savunma işbirliği anlaşmasını imzaladı.
Amerika'yla Aralık ayı başında İsveç de benzer bir anlaşmaya imza atmıştı. Rusya'yla kısa bir sınırı olan Norveç de 2021 yılında Amerika'yla, Amerika'nın Norveç topraklarındaki askeri faaliyetlerinin nasıl düzenleneceğiyle ilgili anlaşmayı imzalamıştı.
Rusya'dan Finlandiya'ya “Amerika'yla savunma anlaşmasına yanıt verilecek’ mesajı
Rusya Salı günü, yeni NATO üyesi Finlandiya'nın Rusya'yla olan uzun sınırı yakınlarına Amerika'nın erişim sağlamasına olanak tanıyan savunma anlaşması imzalamasına itiraz etmek amacıyla Finlandiya Büyükelçisi'ne nota verdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Finlandiya Büyükelçisi'ne, “sınıra olası bir NATO askeri varlığı yığılmasının karşılıksız kalmayacağı, bu durumun Rusya Federasyonu'nun güvenliğini tehdit ettiği ve Finlandiya'yla NATO müttefiklerinin agresif kararlarına karşı koymak için gereken önlemleri alacakları” mesajının iletildiğini söyledi.
Finlandiya, Rusya'nın 2022 yılı Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesi üzerine NATO üyeliği başvurusu yapmış ve bu yıl Nisan ayında NATO'nun en yeni üyesi olmuştu.
Pazartesi günü Amerika'yla imzalanan anlaşmanın bir çatışma durumunda Finlandiya'ya askeri erişimin ve yardımın hızla sağlanmasına imkan tanımasını amaçladığı bildirildi.
Anlaşma, Amerikan ordusunun Finlandiya'da aralarında dört hava üssü ve bir askeri limanın da bulunduğu 15 tesis ve alana engelsiz erişim sağlamasını ve askeri teçhizat ve mühimmat depolamasını öngörüyor.
Amerika'nın birçok Doğu Avrupa ülkesiyle de benzer anlaşmaları bulunuyor.
Kremlin'den geçen hafta Cuma günü yapılan açıklamada, anlaşmanın Rusya'nın “güvenliğine yönelik açık bir tehdit oluşturacağı” ve Helsinki'yle gerginliklere yol açacağı kaydedilmişti.