Bilanço artıyor

7 Ekim’den bu yana yaşananlar beş Gazze savaşının en ölümcülü olarak kayıtlara geçti. Gazze’deki can kaybı 4100’ü aştı, 13 binden fazla kişi de yaralı. İsrail'de 1400’den fazla kişi hayatını kaybetti, 203 kişi de Hamas tarafından kaçırıldı

Bilanço artıyor
Gazze'de İsrail hava saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bini aştı

Hamas’ın İsrail’e saldırısı ve ardından İsrail’in Gazze’yi her gün bombalaması 7 Ekim’den bu yana yaşananları beş Gazze savaşının en ölümcülü olarak kayıtlara geçirmiş durumda.

Gazze’deki can kaybı sayısı 4100’ü aşarken yaralı sayısı 13 binden fazla. İsrail tarafında da 1400’den fazla kişi hayatını kaybetti, 203 kişi de Hamas tarafından kaçırıldı.

Şiddet Cumartesi günü de devam etti. İsrail Gazze’nin kuzeyinde altı evi hedef aldı, en az sekiz Filistinli yaşamını yitirdi, 45 kişi de yaralandı.

Hamas, bir binanın vurulması sonucu da en az 13 Filistinli’nin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Gazze’de 140 binden fazla evin zarar gördüğünü açıkladı. Bu, Gazze’deki bütün yapıların üçte biri anlamına geliyor.

BM açıklamasına göre Gazze’de 13 bin ev de tamamen yıkıldı.

Kudüs Ortodoks Patriği İsrail güçlerinin yüzlerce Hristiyan ve Müslüman’ın sığındığı Gazze’deki Saint Porphyrius Kilisesi’ni vurduğunu belirtti.

İsrail sivillere Gazze’nin kuzeyini terk etme çağrısı yapmıştı ancak birçok Filistinli her şeylerini kaybedeceklerini, gidecek bir yerleri olmadığını söyleyerek bunu yapmayı reddediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Cuma günü İsrail’in Hamas’la savaşında uluslararası savaş kurallarına uyup uymadığı soruldu.

Blinken soruya yanıt olarak, İsrail’in kendini savunma ve Hamas’ın bir daha saldırı düzenleyemeyecek olmasından emin olmaya hakkı olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, “Operasyonların uluslararası hukuk, insani hukuk ve savaş hukuku çerçevesinde gerçekleştirilmesi öncemli, Bu operasyonların nasıl gerçekleştirildiğiyle ilgili değerlendirmeler yapmak için vakit olacaktır ama Amerika açısından şunu söyleyebilirim, bu bizim için önemli olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Gazze’ye yardım için dikktatler Gazze’nın Mısır’la sınır kapısı olan Refah’a yönelmiş durumda.

Uluslararası baskıların ardından Cumartesi günü yardım malzemesi taşıyan kamyonlar Gazze'ye girmeye başladı.

Çarşamba günü İsrail’i ziyaret eden Biden, sınır kapısının 24-48 saat içinde açılacağını söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Cuma günü Mısır’da sınır kapısında incelemelerde bulunmuştu.

BM, her gün yeterli oranda yardım kamyonunun Gazze’ye girebilmesi gerektiğini belirtiyor.

Yardım kamyonları günlerdir Refah sınır kapısında bekliyordu.

Mısır sınır kapısının açılmamasıyla ilgili olarak İsrail’i suçluyordu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Abu Zeid, Mısır’ın sınırın kapalı olmasından sorumlu olmadığını, İsrail’in bu konuda hatalı olduğunu kaydetmişti.

Batılı liderler çoğunlukla İsrail’in Hamas’a yönelik mücadelesine destek veriyor ancak son günlerde Gazze’deki sivil kayıplara ilişkin endişeler de dile getiriliyor.

Birçok Müslüman ülkeden ise acil ateşkes çağrıları geliyor.

Cuma günü de birçok Müslüman ülkede İsrail’e yönelik protestolar vardı.