BM uzmanları: "ABD'deki hapishane uygulamaları ırkçı ve 'insan onuruna hakaret' içeriyor”

BM uzmanları, ABD’de hapsedilen siyah kadınların doğum sırasında zincire vurulduğunu, erkek mahkumların ise zor koşullarda çalışmaya zorlandıklarını öne süren ifadeleri gerekçe göstererek, 'sistemik ırkçılık'la mücadele etmek için Amerikan ceza adaleti sisteminde kapsamlı reform çağrısında bulundu

BM uzmanları: "ABD'deki hapishane uygulamaları ırkçı ve 'insan onuruna hakaret' içeriyor”
BM uzmanları, ABD hapishanelerinde "insan onuruna hakaret" anlamına gelen uygulamalar tespit ettiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, hapsedilen siyah kadınların doğum sırasında zincire vurulduğunu, erkek mahkumların ise zor koşullarda çalışmaya zorlandıklarını öne süren ifadelerini gerekçe göstererek, 'sistemik ırkçılık'la mücadele etmek için ABD ceza adaleti sisteminde büyük reformlar yapılması çağrısında bulundu.

BM tarafından atanan üç uzman, dün yayınlanan bir raporda Nisan ve Mayıs aylarında yapılan ziyaretlerde ABD hapishanelerinde "insan onuruna hakaret" anlamına gelen uygulamalar tespit ettiklerini söyledi.

ABD'nin Cenevre'deki diplomatik misyonu yorum yapmaktan kaçındı. Federal Cezaevleri Bürosu, hapsedilen bireylerin yanısıra çalışanların ve halkın emniyetini ve güvenliğini sağlamaya kararlı olduğunu açıkladı.

Raporda, bu tür uygulamalardan birinin kadın mahkumların doğum sırasında kelepçelenmesi olduğu belirtildi.

Uzmanlar, doğum sırasında baskı altında tutuldukları ve zincirlendikleri için bebeklerini kaybeden hamile kadınların ilk ağızdan duydukları ifadelerinin dayanılmaz olduğunu söyledi.

Ayrıntı vermesi istenen bir BM haklar sözcüsü, "birkaç" vakaya değindi ve bunların hepsinin siyah kadınları kapsadığını doğruladı.

Uzmanlar aynı zamanda Louisiana'daki bir hapishanedeki koşullara ilişkin doğrudan tanıklıklara da ulaştı. Burada çoğunluğu siyah olan binlerce erkek mahkumun "at sırtındaki beyaz 'özgür adamların' gözetimi altında tarlalarda çalışmaya (hatta pamuk toplamaya) zorlandığı, 150 yıl öncekilere çok benzer koşullarda çalıştırıldığı" belirtildi.

'Angola' olarak adlandırılan tesisten gelen hikayelerin "şok edici" olarak nitelendirildiği raporda, bunların "köleliğin çağdaş biçimleri" anlamına geldiğini belirtildi. Ayrıca, Afrika kökenli mahkumlara orantısız bir şekilde uygulandığını söylediği hücre hapsinin yaygın kullanımı konusunda da endişeler dile getirildi.

Raporda, siyah bir adamın uzmanlara 11 yıl boyunca kesintisiz tecritte tutulduğunu söylediği belirtildi.

Uzmanlardan biri olan Juan Mendez, "Bulgularımız kapsamlı reformlara yönelik kritik ihtiyaçlara işaret ediyor" dedi.

ABD'deki hapishane koşulları onlarca yıldır endişe kaynağı ve insan hakları grupları uzun zamandır en kötü sabıkalara sahip tesislerin yeniden düzenlenmesi veya kapatılması yönünde çağrıda bulunuyor.

Soruşturma, ABD'nin de oy hakkına sahip üyesi olduğu BM İnsan Hakları Konseyi tarafından, 2021 yılında siyah Amerikalı George Floyd'un beyaz bir polis memuru tarafından boynunun yere bastırılarak öldürülmesinden sonra başlatılmıştı.

Rapor, ABD'nin beş kentindeki ve beş gözaltı merkezindeki 133 kişinin ifadelerine dayanıyor. Raporda, Amerikalı yetkililere, Afrika kökenli kişilere yönelik tazminatlarla ilgili yeni bir komisyon kurulması çağrısının da aralarında olduğu 30 öneriden oluşan bir liste de yer alıyor.