Dünyanın en büyük havacılık fuarı "Paris Air Show" yapılıyor

Dünyanın en büyük uluslararası havacılık Fuarı Bourget Havacılık ve Uzay fuarı Fransa'da yapılıyor. Türkiye'den de aralarında TUSAŞ, Roketsan ve Aselsan'ın da bulunduğu 16 firma fuara katılıyor. Türk Hava Yolları'nın 600 uçak alma projesini fuar çerçevesinde resmileştirmesi bekleniyor

Dünyanın en büyük havacılık fuarı "Paris Air Show" yapılıyor

PARİS - Dünyanın en büyük uluslararası havacılık Fuarı Bourget Havacılık ve Uzay fuarı, diğer adıyla "Paris Air Show" pandemi nedeniyle verilen 4 yıllık aradan sonra yeniden kapılarını açtı.

Ticari jumbo jetlerden prototip elektrikli uçaklara ve "uçan taksilere" kadar, Amerikan F-35'inden ABD Hava Kuvvetleri'nden süpersonik bombardıman uçağına kadar toplam 158 uçak, insansız hava aracı ve helikopter, 18 futbol sahasına büyüklüğünde, 125 bin metrekarelik alanda sergileniyor.

Paris Bourget Havalimanı’nda bu yıl 54’üncüsü düzenlenen Paris Airshow’a pandemi sonrası ilk fuar olması nedeniyle ilgi beklenenden büyük oldu.

Sektörün dev şirketlerinin, en son ürünlerini burada görücüye çıkardığı fuar bu yıl, "Karbonsuz yakıtlar ve istihdam" ana temaları etrafında düzenlendi.

Ukrayna'daki savaşın ve Çin ile yaşanan gerilimlerin gölgesinde yapılan fuarda, 47 ülkeden 2 bin 500 katılımcı firma boy gösteriyor. Bourget Havaalanı'nda 25 Haziran'a kadar sürecek fuara, 320 binden fazla ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Fuarın ilk 4 günü sektör temsilcilerine ayrılırken, son üç günü de halka açılacak.

Sektörün en prestijli etkinliği kabul edilen fuar, havacılık endüstrisinin ana oyuncularını bir araya getiriyor ve sektördeki en son teknolojik yenilikler, son teknoloji uçaklar ve geliştirme yolları için bir vitrin sunuyor.

Rusya fuara davet edilmedi

Fuarın önemli aktörlerinden Rusya, bu sene Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle davet edilmedi.

Boeing, Airbus, Embraer gibi üreticiler sivil havacılıkta en yeni uçak modellerini Paris’te görücüye çıkarırken, askeri ve özel jet alanında da F-35 üreticisi Lockheed Martin ve Rafale savaş uçaklarının üreticisi Dassault Havacılık gibi dev firmalar çok sayıda hava aracı da statik alanda sergileniyor.

Dev standların arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) standı da sektör temsilcilerinin ve medyanın ilgisini çeken firmalar arasında yer aldı.

Airbus, Boieng ve Embraer gibi devlerin stadlarının arasında yer alan TUSAŞ, Gökbey, Atak 2 ve T925 helikopterleri, Anka, Aksungur, Şimşek drone'ları ve Hürjet modelinin de içinde olduğu geniş bir yelpazeyle ziyaretçilerin karşısına çıktı.

Fuarın açılışını Macron yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "54'üncü Paris Air Show’un" açılış gününe katıldı.

Özellikle Avrupalı dev uçak firması Airbus'ın standında, firmanın yeni projeleri hakkında bilgi alan Macron'a, Airbus’ın CEO’su Guillaume Faury de eşlik etti.

Macron özellikle "sürdürülebilir havacılık yakıtlarının geliştirilmesine" ilişkin çalışmalara ilgi gösterdi.

Fransız ticaret dengesine en çok katkı yapan sektörlerden birisi olan havacılık sektörü, ülkeye 2022'de 22,7 milyar Euro gelir sağladı. Bu sektöre özel önem veren Macron, Bourget Fuarı'nın en meraklı ziyaretçilerinden birisi. Macron, apronda sergilenen uçakların standlarını gezerken, Airbus’un uzay alanında yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi de aldı.

Macron, uçaklarda karbon yakıtların kullanımını azaltmak ve CO2 emisyonlarını azaltmanın ana yolu olan sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) geliştirilmesi için yeni teknolojilerin olgunlaşmasını desteklemek amacıyla, fuardan iki gün önce 2,2 milyar Euro'luk bir plan da duyurdu.

Airbus'dan 500 uçaklık sipariş rekoru

Uluslararası hava taşımacılığının iklim üzerindeki etkisinin farkındalığı, şirketleri yeni projelere itse de üretici firmalara yoğun talep de devam ediyor.

Uluslararası uçuşlar 2019'da, dünyaya 1 milyon 35 milyon ton CO2 saldı. Bu miktar gezegenin emisyonlarının yüzde 2,5'ine denk geliyor. Ancak kısa vadede iki büyük uçak üreticisinin bir numaralı sorunu yolcuların hoşnutsuzluğu değil, havayollarının talebini karşılayabilmek.

Mauritius'un ulusal havayolu şirketi Air Mauritius'den yapılan açıklamaya göre, Airbus'tan "Avrupa ve Güney Asya'daki ağını genişletmek" için 3 adet A350 uzun menzilli uçak siparişi verildi.

Suudi Arabistan ise düşük maliyetli havayolu şirketi Flynas, 30 adet A320 Neo Airbus uçağı için bir anlaşma imzaladı. Ancak günün tarihi rekor kıran siparişi Hindistan'dan geldi. Öğleden sonra Hintli havayolu şirketi İndigo, 55 milyar dolara, 500 adet tek koridorlu Airbus A320 uçağı aldığını açıkladı. Bu rekor sözleşme, sivil havacılıkta bugüne kadar imzalanan en büyük hacme sahip sipariş olarak tarihe geçti.


THY 600 uçak siparişini resmileştirecek mi?

Küresel uçak pazarını paylaşan iki büyük üretici böylece 2019'daki sipariş seviyelerini neredeyse geri aldı. Airbus ve Boeing'den son aylarda dev siparişler birbirine eklendi. Fuarda Air India için 470, Ryanair için 300, Türk Hava Yolları için 600, Indigo için 500 uçak talebi olduğu belirtiliyor.

Kulislerde, Türk Hava Yolları'nın (THY), bir ay önce Boeing ve Airbus ile 600 uçak için yürüttüğü pazarlıkların sonlanabileceği ve THY'nin bu siparişleri fuarda resmileştirebileceği de konuşuluyor. Toplamda, bu haftanın sonunda en az 2 bin cihaz sipariş edilebileceği belirtiliyor.

Sektörü karbondan arındırmak için yenilik

Küresel hava trafiği pandemi öncesi seviyelere dönmeye hazırlanırken, havayolu şirketleri filolarını daha az yakıt tüketen daha uygun maliyetli uçaklarla yenilemek istiyor.

Bu nedenle 2050 yılına kadar "sıfır karbon" hedefine ulaşmak için daha az karbondioksit salan motorlar üretmeyi hedefliyorlar.

Hava trafiği neredeyse pandemi öncesi seviyesine dönerken sektör, ham madde ve malzeme sıkıntısı ile iş gücünün azlığından etkilenmeye de devam ediyor. Karbon emisyonları ile eleştirilen hava taşımacılığı, "net sıfır emisyon" hedefine ulaşmak için fuar alanında, sektördeki en son yeniliklerin sergilendiği "Paris Air Lab" bölümünde bu yenilikleri öne çıkardı. "Yeşil uçak" ve biyo-bazlı yakıt sektörü, elektrikli ve hidrojenli uçaklar, Airbus tarafından uzaya kurulan fotovoltaik-güneş enerjisi tesisler gibi pek çok yeni proje bu laboratuvarda tanıtılıyor.

Ukrayna'daki savaşın ve Çin ile yaşanan gerilimlerin arka planına karşı fuar aynı zamanda endüstriyel savunma projelerine de yeni öneriler sunuyor. Sunulan ürünleri incelemek için ülkelerin hava, kara ve deniz kuvvetleri de fuarı izlemek için Paris'e geldi. İş jetleri ve ticari uçakların yanı sıra SCAF gibi savaş uçakları, dronelar ve diğer askeri uçaklar da fuar da sergileniyor.

Arzu Çakır