“Hükümet İstifa” Seslerinin Yükseldiği Futbol Tribünleri Toplumsal Tepkinin Yansıması mı?

“Hükümet İstifa” Seslerinin Yükseldiği Futbol Tribünleri Toplumsal Tepkinin Yansıması mı?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ara verilen Süper Lig’de haftasonunda oynanan Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarında “hükümet istifa” sloganları atıldı.

Kulüp yönetimlerinin birçoğu hükümetten gelen çağrıların ardından yaptıkları açıklamalarla, “spora siyasetin karıştırılmaması gerektiğini” açıklayarak, taraftarlarını eleştirdi. Taraftar grupları ise kulüp açıklamalarına tepkili. Örneğin Fenerbahçe Sol Açık grubu sosyal medyadan, “Fenerbahçe sizin gibi yandaşların değil, halkın takımıdır” açıklamasında bulundu.

VOA Türkçe, Türkiye’de haftasonundan bu yana futbol taraftarlarında alevlenen tepkileri spor yorumcuları ve yazarlarıyla konuştu.

“Kulüplerin toplumsal tepkiyi sahiplenmesi çok zor”

Spor yazarı ve gazeteci Bağış Erten, taraftar kitlesinin aslında birlik içinde hareket etmesi çok zor bir kitle olduğuna dikkat çekerek, “Taraftar kitlesinde her türlü, her görüşten ve kesimden insan vardır. Dolayısıyla, tribünler toplumsal tepkilerin yansımasıdır. Bu hep böyle olagelmiştir” dedi.

Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Erten, futbol kulüplerinden gelen açıklamalarla ilgili ise Türkiye’deki kulüp iradelerinin toplumsal tepkiyi sahiplenmesinin bugünkü konjonktürde çok zor olduğunu dile getirdi.

Taraftar tepkilerinin sürmesi halinde maçların seyircisiz oynanma ihtimali konusunda Erten, “Buna cesaret edebileceklerini zannetmiyorum. Çünkü bu eğitimi iptal etmek gibi bir şey gibi değil. Stadyumları depremzedelere kullanıyoruz demedikleri sürece. Bunu yapan bir yönetim, tek adam rejimi olduğunu itiraf etmiş demektir” diye konuştu.

“Taraftarın sesi kısılmaya çalışılabilir”

Spor yorumcusu ve gazeteci Volkan Ağır da VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, bu tepkinin arkasında sadece halk olduğunu belirterek, halkın da depremin ardından ne yaşandığının farkında olduğunu kaydetti.

“Hükümet istifa” seslerinin ne ilk ne de son olduğunu anlatan Ağır, liglerin gelecek hafta başlayacağını anımsatarak “Kulüp maça deplasman taraftarını çeşitli olaylar çıkma olasılığını öngörerek almayabilir. Daha fazla maç oynanmaya başlanacağı önümüzdeki hafta taraftarın sesi kısılmaya çalışılabilir” dedi.

Spor müsabakalarına girmeyi sağlayan “Pasolig” sistemini yöneten şirketin iktidara yakın olduğuna dikkat çeken Ağır, taraftarların ise şimdiden kulüplerine tepki göstermeye başladığını, konunun taraftarların kulüp yönetimlerini istifaya çağırmasına kadar gidebileceğini ifade etti.

Futbolda taraftarlara yönelik yasakların her zaman daha büyük tepkilere neden olduğuna dikkat çeken Volkan Ağır, daha önceki yıllarda “derbi yasakları” olduğunu, Fenerbahçe taraftarlarının ise yasağa rağmen Beşiktaş stadına kapıları kırarak girdiğini hatırlattı. Ağır, taraftarların hızlı ve kolay örgütlenebildiğini, bunun en son depremdeki yardım faaliyetlerinde görüldüğünü sözlerine ekledi.

Kim ne dedi?

25 Şubat'ta oynanan Fenerbahçe-Konyaspor maçında ve önceki gün oynanan Beşiktaş-Antalyaspor maçında tribünlerden "hükümet istifa" sloganları yükseldi. Fenerbahçe maçında taraftarlar ayrıca, "Yalan yalan yalan dolan dolan dolan 20 sene oldu istifa ulan" tezahüratında bulundu.

“Hükümet istifa” sloganlarının ardından ilk tepki iktidarın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli sosyal medya hesabından “Türk futbolunu zillet ve rezalete mahkum etmek isteyenlere göz yummak, alttan almak, sessiz durmak geldiğimiz bu aşamada mümkün değildir. Milliyetçi Hareket Partisi depremde hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza yapılan saygısızlığı, ülkemizin böylesi hassas ve acılı günlerinde sporun kirli siyasete alet edilmesini şiddetle kınamaktadır. Bütün kulüp başkanlarının müsabakaların ya seyircisiz ya da gerekli tedbirlerin alınarak oynanması hususunda acil ve gerekli adımları atmaları kaçınılmaz görevleridir. Milliyetçi Hareket Partisi konunun takipçisidir” diye yazdı.

Bahçeli'nin açıklamasının ardından MHP Genel Merkezi’nden yazılı bir açıklama yapıldı ve MHP liderinin Beşiktaş üyeliğinden ayrıldığı belirtildi. Bahçeli’nin açıklamasının ardından aralarında MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın da bulunduğu bazı MHP’li siyasetçiler BJK üyeliğinden ayrıldıklarını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün akşam yaptığı açıklamada, "Siyaset yapmak isteyen varsa önümüzdeki günlerde seçim var, herkes meydana çıksın siyasetini yapsın ama sporu siyaset meydanına çevirmek isteyenler biraz devletin, milletin, sivil toplumun koyduğu çabaya kulaklarını versinler" açıklamasında bulundu.

Hükümet kanadından son açıklama ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan geldi. Kasapoğlu, Fenerbahçe ve Beşiktaş tribünlerinden "hükümet istifa" sloganlarının gelmesini, "Spor müsabakaları siyaset üretme merkezleri değildir. Sporu siyasete alet etmenin birlik ve beraberliğe ket vurmaktan başka bir neticesi de yoktur" sözleriyle yorumladı.

AKP ve MHP’den gelen tepkilerin ardından kimi futbol kulübü kendi açıklamasını yayınlarken, kimisi de sosyal medya hesabından Kulüpler Birliği’nin açıklamasını paylaştı.

Birlik, “Spor kulüpleri siyasi kurumlar olmadıkları gibi siyasi tartışmaların parçası da değildir” açıklamasında bulundu.