Şimşek: “Bu yıl harcamaları kontrol edeceğiz ve mümkün olduğu ölçüde kesintiler yapacağız”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington’da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuştu. Şimşek, geçen yıl vergi artışlarına ve gelirlere odaklandıklarını, bu yıl ise harcamaların kontrolü ve harcama kesintilerine öncelik vereceklerini söyledi

Şimşek: “Bu yıl harcamaları kontrol edeceğiz ve mümkün olduğu ölçüde kesintiler yapacağız”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington’da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl vergi artışlarına ve gelirlere odaklandıklarını, bu yıl ise harcamaların kontrolü ve harcama kesintilerine öncelik vereceklerini söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’nin başkenti Washington’da Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen “Türkiye: Değişken Küresel Ekonomide İleriye Doğru Gitmek” başlıklı etkinlikte konuştu.

Şimşek, geçen yıl ekonomi politikasında yapılan ayarlamaların çoğunun, depremin yarattığı mali yükten kaynaklı olarak vergi artışları ve gelirlerle ilgili olduğunu, harcamaların kontrolününse sınırlı seviyede kaldığını söyledi.

Bu yılsa harcamaları gözden geçirmeye başladıklarını ifade eden Şimşek, "Harcamaların kontrolüne ve mümkün oldukça harcama kesintilerine bakıyoruz. Ayrıca, paranın nerelere harcanacağı konusunda, en çok verimlilik getirecek alanlara öncelik veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, “İnsanlar bizden harcamaları kontrol etmemizi bekliyor ve bunu yerine getireceğiz. Harcamaları kontrol edeceğiz ve mümkün olduğu ölçüde de kesintiler yapacağız” dedi.

“En büyük zorluk yüksek enflasyon”

Türk ekonomisinin önündeki zorluklarla ilgili bir soru üzerine Şimşek, ülke içinde karşı karşıya oldukları en büyük zorluğun yüksek enflasyon olduğunu belirterek, “Bu nedenle fiyat istikrarını sağlamak, enflasyonu tek haneye geri döndürmek en önemli önceliğimiz” yanıtını verdi.

6 Şubat depremlerinin bütçede büyük bir açık yarattığına dikkat çeken Şimşek, dolayısıyla mali durumun iyileştirilmesi ve mali disiplinin yeniden sağlanmasının, diğer bir önemli hedef olduğunu vurguladı.

Yapısal sorunların Türkiye’ye özgü olmadığına, başka ülkelerin de benzer süreçlerden geçtiğine işaret eden Şimşek, uyguladıkları kapsamlı ekonomik program sayesinde rekabetçiliği güçlendirme, verimliliği arttırma, iklim değişikliğiyle mücadele ve dijital dönüşüm gibi adımları hayata geçirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.

Küresel borçlanmanın önemli bir sorun olduğunu, Türkiye’nin bu alanda nispeten iyi bir konumda bulunduğunu ifade eden Şimşek, “Ancak içeride, fiyat istikrarı bir numaralı zorluk” dedi.

“Ekonomi politikalarında bir rota düzeltmesi gerektiği açık”

Türkiye’de yürütülen reform programıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisinin galip geldiği geçen yılki genel seçimlerin ardından, ekonomi politikalarında bir “rota düzeltmesi gerektiğinin açık olduğunu” belirtti.

Şimşek, bu nedenle yeni bir ekip ve yeni bir programı oluşturmaya başladıklarını, 3 yıllık kapsamlı bir ekonomik program açıkladıklarını anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'na katıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'na katıldı.

Şimşek, bu programın üç ayağı olduğunu belirterek, bunları “para politikasının normalizasyonu, mali durumun iyileştirilmesi ve yapısal reformlar” olarak sıraladı.

Bakan Şimşek, kaynakları daha verimli alanlara yönlendirmek, büyüme potansiyelini daha yüksek seviyede verimlilikle geliştirmek ve ekonomiyi daha rekabetçi hale getirmek istediklerini vurguladı.

“Türkiye uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandı”

Şimşek, Türkiye’de yatırım ortamının nasıl bir değişim gösterdiğine ilişkin bir soru üzerine, sağlam politikalar ve yapısal reformların birlikte uygulanmasının, yatırımcıların güvenini yeniden kazanmaya katkıda bulunduğunu söyledi.

Şimşek, “Geçen yıl, ekonomik programın sürekliliğiyle ilgili çok sayıda soru geliyordu. Son birkaç günde yaptığımız görüşmelerde bu sorular artık sorulmadı. Sorular artık makro ekonomik konularla ilgiliydi” dedi.

Türkiye’nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ifade eden Şimşek, iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun ülkenin kredi notunu yükselttiğini hatırlatarak, tüm bunların “doğru yolda” olduklarını gösterdiğini kaydetti.

Şimdi toplumu ikna etmeleri gerektiğini ve bunun için zamana ihtiyaçları olduğunu belirten Şimşek, halkın son 12 ayın verilerini yansıtan yıllık enflasyona, piyasaların ise gelecek 12 ayda neler olacağına odaklandığına dikkat çekti; bu süre zarfında enflasyon beklentisinin yüzde 30’ların ortaları olduğunu söyledi.

“Enflasyon hedefi iddialı ama başarılabilir”

Şimşek, “Programımız, enflasyonun bu yıl yüzde 36, gelecek yıl yüzde 14 ve 2026’da da tek hanelerde olmasını öngörüyor” dedi ve bunu “iddialı ama başarılabilir bir hedef” olarak gördüklerini kaydetti.

Bakan Şimşek, “İlerleme var ama bu ilerlemeyi göstermek için zaman gerekiyor” ifadesini kullandı.

“Merkez Bankası’nın bağımsızlığı” vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir katılımcının, “parasal sıkılaşmanın bitip bitmediğine” ilişkin sorusunu, “Bir maliye bakanının para politikası duruşuyla ilgili yorum yapması uygun düşmez. Ekonomist olarak elbette kendime ait görüşlerim var ama bunları dile getirmem uygun olmaz. Bunun için Merkez Bankası Başkanı’nı konuk etmelisiniz” diye yanıtladı.

Şimşek, sunucunun “Yani Merkez Bankası’nın bağımsızlığına saygı gösteriyorsunuz, öyle mi?” şeklindeki sorusuna da, “Kesinlikle” yanıtını verdi.

Mehmet Toroğlu