S&P Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatiften durağana çevirdi
S&P Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatiften durağana çevirdi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin kredi notu görünümünü revize ederek negatiften durağana çevirdi. Türkiye'nin mali istikrarı ya da kamu finansmanı üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde görünümü revize edebileceğini belirtti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin kredi notu görünümünü revize ederek negatiften durağana çevirdi. Türkiye'nin mali istikrarı ya da kamu finansmanı üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde görünümü revize edebileceğini belirtti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü revize ederek negatiften durağana çevirdi. Kuruluş Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etti. Türkiye'nin mali istikrarı ya da kamu finansmanı üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde görünümü yeniden revize edebileceğini kaydetti.
Kuruluş yaptığı değerlendirmede Türkiye'de yeni ekonomi ekibinin aşırı ısınan bir ekonomi, büyük cari açık, yüksek enflasyon ve hızlı para büyümesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
"Yeni ekip siyasi belirsizlik olmazsa ekonomiyi yeniden dengeleyebilir"
S&P değerlendirmesinde, "Yeni siyasi belirsizliğin olmaması halinde, yeni ekibin 2026'ya kadar Türkiye'nin ekonomisini dış borçla finanse edilen tüketimden uzaklaştırarak yeniden dengeleyebileceğini ve daha kabul edilebilir bir enflasyon seviyesine getirebileceğine inanıyoruz" denildi.
Türkiye Merkez Bankası'nın yeni yönetimle birlikte haftalık faiz oranını Haziran ayından bu yana 21,5 puan artırdığı hatırlatıldı.
Türkiye ekonomisine ilişkin çeşitli senaryoları da değerlendiren kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin mali istikrarı ya da kamu finansmanı üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde görünümü revize edebileceğini belirtti.
Merkez Bankasının bağımsızlığına vurgu
Değerlendirmede "parasal otoritenin bağımsızlığına siyasi müdahale ekonomik uyumu engelleyebilir, döviz kurunu ve enflasyon sonuçlarını kötüleştirebilir" ifadeleriyle Merkez Bankası'nın bağımsızlığına da dikkat çekildi.
"Ekonomi sert iniş riski taşıyor. Görüşümüze göre, Türkiye'nin kurumsal düzenlemeleri kısıtlı denge-denetleme mekanizmalarıyla zayıf olmaya devam ediyor" değerlendirmesi de yer aldı.
VOA TÜRKÇE BÖLÜMÜ'NÜN TARİHİ ;
1942 yılında kurulan VOA, her hafta 45'i aşkın dilde 1500 saat yayınla dünya genelinde 150 milyona yakın kişiye ulaşıyor. Haber, eğitim ve kültür ağırlıklı yayınlar yapan VOA 1942’den bu yana da Türkçe yayınlarla sizlere ulaşıyor. 12 Şubat 1942’de başlayan Türkçe yayınlar 1945’te bir süre kesilmiş, 1949’da yeniden başlamıştı.
Tarafsız ve objektif habercilikle küresel gelişmeleri tüm dünyaya duyuran VOA, renkli müzik ve magazin programlarıyla da farklı kültürler arasında köprü görevi üstleniyor.