ABD Senatosu "Türkiye'ye F-16 satışının durdurulmasını" öngören tasarıyı reddetti

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul’ün sunduğu ve Türkiye'ye F-16 ve modernizasyon kiti satışının bloke edilmesini öngören tasarı, Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada reddedildi. Senatör Paul’ün 5 Şubat'ta sunduğu tasarıya ilişkin oylama dün Senato Genel Kurulu'nda yapıldı

ABD Senatosu "Türkiye'ye F-16 satışının durdurulmasını" öngören tasarıyı reddetti
Türkiye'ye F-16 ve modernizasyon kiti satışının bloke edilmesini öngören tasarı, Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada reddedildi.

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul’ün sunduğu ve Türkiye'ye F-16 ve modernizasyon kiti satışının bloke edilmesini öngören tasarı, Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada reddedildi.

Senatör Paul’ün 5 Şubat'ta sunduğu tasarıya ilişkin oylama dün Senato Genel Kurulu'nda yapıldı. Tasarı, 79’a karşı 13 oyla reddedildi.

Oylamadan önce konuşan Paul, Türk hükümetini eleştirdi ve satışa izin verilmesinin "yanlış davranışları" cesaretlendireceğini savundu. Satışı destekleyenler ise Washington'un bir NATO müttefikine verdiği sözü tutmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Biden yönetimi, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasından bir gün sonra, 26 Ocak'ta Kongre'ye 40 yeni F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 79 modernizasyon kitinin Türkiye'ye satışına devam etme niyetini resmen bildirmişti.

Türkiye, ABD'den uzun süredir 40 adet yeni F-16 savaş uçağı talep ediyor.
İLGİLİ HABERLER

MSB: “ABD’nin F-16 teklif ve kabul mektubu ulaştı, inceliyoruz”


Milli Savunma Bakanlığı son olarak dün, 40 yeni ve mevcut 79 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatını içeren talebe ABD'nin cevap verdiğini bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “ABD tarafından gönderilen 'Taslak Teklif ve Kabul Mektubu' Bakanlığımıza ulaşmıştır. İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır” denilmişti.

Bakanlık ayrıca, modernizasyon faaliyetlerinin Türkiye'de yapılmasına yönelik teklifin ABD makamlarına iletildiğini kaydetmişti.

Satış onayı, Türkiye'nin İsveç'in askeri ittifaka katılımını onaylamaması gibi sorunlar nedeniyle aylardır bekletiliyordu.
Türkiye ilk olarak Ekim 2021'de alım yapmak istemişti.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya girmek için başvuruda bulunmuştu. Finlandiya'nın üyeliği geçen yıl kesinleşirken, İsveç'in başvurusu Türkiye ve Macaristan tarafından uzun süre onaylanmamıştı. Bir ülkenin NATO üyesi olması için tüm NATO üyelerinin onayı gerekiyor.

Parlamentoya 2022’de katılım protokollerini sunan Başbakan Victor Orban, prensipte anlaşmayı onayladıklarını açıklamış ancak onay için, Budapeşte hükümetinin politikalarını sert eleştiren İsveç’ten “saygı” beklediklerini dile getirmişti. 
İLGİLİ HABERLER

Macaristan da onayladı, İsveç NATO’nun 32’nci üyesi oluyor