Alman hükümetinden kriz atağı

Almanya’da federal hükümet, son bir yılda ülkeyi derinden etkileyen ekonomik krize karşı 10 maddelik bir eylem planı açıkladı

Alman hükümetinden kriz atağı
Başbakan Olaf Scholz ve hükümetin diğer koalisyon ortakları, özellikle yatırımların arttırılması ve yatırımcılara destek verilmesini kararlaştırdı.

Almanya’da federal hükümet, son bir yılda ülkeyi derinden etkileyen ekonomik krize karşı 10 maddelik bir eylem planı açıkladı. Başbakan Olaf Scholz ve hükümetin diğer koalisyon ortakları, özellikle yatırımların arttırılması ve yatırımcılara destek verilmesini kararlaştırdı. Planın en önemli ayaklarından biri nitelikli iş gücünün arttılması.

Ülkede sadece ekonomi değil, sosyaldemokrat SPD, Yeşiller ve liberal FDP partilerinden oluşan koalisyon da bir çok konuda yaşanan görüş ayrılıkları ve tartışmalar nedeniyle kriz halinde.

O yüzden Başbakan Scholz, bakanlarını ve koalisyonu oluşturan partilerin liderlerini iki günlük bir kampa çağırarak, önce hükümetteki krizi sona erdirmek, ardından da ekonomiyi yeniden canlandıracak adımları hayata geçirme girişiminde bulundu.

Berlin yakınındaki Meseberg Sarayı’nda yapılan toplantıların ardından, "Güçlü bir sanayi ülkesi olmaya devam edeceğiz. Ekonominin canlanacağından kimse şüphe etmesin" diyen Scholz, "10 Madde Planı" adı altındaki programını duyurdu.

Milyarlık yeni yatırımlar planlanıyor

Buna göre, hükümetin bütçesinden otoyolların, köprülerin, demiryollarının tamiri, hızlı internet, dijitalleştirme ve e-mobilite altyapısının geliştirilmesi için 54 milyar Euro ayrılması konusunda görüşbirliğine varıldı. Bununla birlikte yapay zeka teknolojilerine de daha fazla bütçe ayrılması, bu kapsamda AR-GE yatırımlarının arttırılması, bürokrasinin ise azaltılması kararlaştırıldı. Ekonominin modernleştirilmesine dönük yatırımcılara ödenecek teşvik primi ise planın önemli noktalarından biri. Hayata geçirilecek bu uygulamayla, işletmelerin vergi yükünün 7 milyar Euro azaltılması öngörülüyor; genç girişimcilere yani start-up’lara da parasal destek verilecek. Öte yandan, Almanya’nın en önemli sorunlarında biri olan kalifiye eleman eksikliğinin gideribilmesi için gereken işgücü, daha etkin bir şekilde ülkeye çekilmeye çalışılacak. Almanya bunun için geçen Temmuz ayında dünyanın en modern göç yasalarından birini çıkardı.

Halkın Scholz’a güveni azaldı

Görüşmelerden sonra açıklamalarda bulunan Başbakan Olaf Scholz, Almanya‘nın güçlü bir sanayi ülkesi olma konumunu koruyacağının altını çizdi.

"Yaz tatili hükümet için verimli oldu" diyen Scholz, alınan kararların en kısa zamanda hayata geçirileceğini söyledi. İki günlük buluşmadaki olumlu atmosfer ve alınan kararlar Scholz ve hükümetine olan desteğe nasıl yansıyacak bunu zaman gösterecek. Yapılan son anketler halkın büyük bir bölümünün Başbakan Scholz‘a güvenini yitirdiğini ortaya koyarken, anketlere göre Almanlar‘ın yüzde 63’ü, Scholz’un liderlik vasfının olmadığını düşünüyor.

"Koalisyon kavgalarından bıktık" diyenlerin oranı ise yüzde 61. Scholz'un partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) 1 puan daha geriledi ve oy oranı yüzde 17'ye düştü.

Ana muhalefet konumundaki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 26 ile en güçlü oluşum konumunda.

İslam düşmanı ve ırkçı Almanya için Alternatif ise yüzde 22'lik oy oranı ile ikinci sırada bulunuyor

Cem Dalaman