Ay’a inmek üzere fırlatılan uzay aracında “anormal durum”: Ay misyonu tehlikede mi?

ABD’nin 50 yıl sonra Ay’a yeniden astronot gönderilmesi programı kapsamında bu sabah uzaya fırlatılan araçta bir anormallik yaşandığı belirtildi. Açıklamada, “Eğer itme gücünde sorun varsa, bu uzay aracının Ay’a yumuşak iniş yapma kapasitesini tehdit eder” denildi

Ay’a inmek üzere fırlatılan uzay aracında “anormal durum”: Ay misyonu tehlikede mi?
Peregrine adını taşıyan uzay aracının, muhtemelen itme gücünde yaşanan bir sorun sebebiyle, Güneş’e karşı konumlanamadığı belirtildi.

ABD’nin 50 yıl sonra Ay’a yeniden astronot gönderilmesi programı kapsamında bu sabah uzaya fırlatılan araçta bir anormallik yaşandığı belirtildi.

Merkezi Pittsburgh’da bulunan Astrobotic Technology şirketi, Florida eyaletindeki Cape Canaveral’da bulunan Uzay Gücü İstasyonu’ndan gün doğumundan önce uzay aracını başarılı bir şekilde fırlattı.

Fırlatmadan yaklaşık yedi saat sonra uzay aracının moturunda sorun yaşandığı haberleri geldi.

Peregrine adını taşıyan uzay aracının, muhtemelen itme gücünde yaşanan bir sorun sebebiyle, Güneş’e karşı konumlanamadığı belirtildi. Bu durumun, uzay aracının bataryalarını şarj etmesini engellediği kaydediliyor.

Uzay aracının fırlatmadan sonra kritik düzeyde yakıt sızıntısı yaşadığı da gelen bilgiler arasında.

Uzay aracı Ay’a inemeyebilir

Şirketten yapılan açıklamada, “Eğer itme gücünde sorun varsa, bu uzay aracının Ay’a yumuşak iniş yapma kapasitesini tehdit eder” denildi.

Açıklamada, “Ekip bu kaybı telafi etmek için çalışıyor. Şu aşamada bilime ve yakalayabildiğimiz veriye öncelik veriyoruz. Şu anda hangi alternatif misyon profillerinin uygun olabileceğini değerlendiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sorunun çözülememesi halinde Peregrine planlandığı gibi 23 Şubat’ta Ay’a inemeyebilir.

Astrobotic, Ay’a başarılı bir şekilde inen ilk özel şirket olmayı amaçlıyordu.

Merkezi Teksas eyaletinin Houston kentinde bulunan bir başka şirketin önümüzdeki ay uzaya aracı fırlatması bekleniyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bu iki şirkete kendi uzay araçlarını geliştirmeleri için milyonlarca dolar kaynak sağladı.

Astrobotic’in NASA ile 108 milyon dolarlık sözleşmesi bulunuyor.

NASA’nın, Yunan mitolojisinde Apollo’nun kız kardeşi Artemis’in adını taşıyan Ay programı önümüzdeki birkaç yıl içinde astronotların Ay’ın yüzeyine inmesini amaçlıyor.

Sovyetler Birliği ve ABD ilk olarak 1960’lar ve 1970’lerde Ay’a ayak bastı.

Çin’in uzay aracı 2013’te; Hindistan’ın uzay aracı da 2023’te Ay’a inmeyi başarmıştı.