CHP’de Çizik Atma mı Yoksa Yürütme Hazırlığı mı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı ortağı partilerden isimler ile ortaklaştırdığı CHP listesinde kendi partisinden milletvekillerinden 64’ü liste dışında kalırken, bazı isimlere iktidarda yürütmede değerlendirme sözü verildiği öne sürüldü

CHP’de Çizik Atma mı Yoksa Yürütme Hazırlığı mı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı ortağı partilerden isimler ile ortaklaştırdığı CHP listesinde kendi partisinden milletvekillerinden 64’ü liste dışında kalırken, bazı isimlere iktidarda yürütmede değerlendirme sözü verildiği öne sürüldü.

Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP, 14 Mayıs Genel Seçimi için milletvekili listesinde Millet İttifakı üyesi partilerle ortaklaşmak durumunda kalırken 134 milletvekilinden adaylık beklentisi içinde olan pek çok isim listeye giremedi.

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ile Muharrem Erkek aracılığıyla YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun gözetiminde sunduğu listesi gündemde.

CHP Meclis Grubu’ndaki mevcut milletvekillerinden çok az isim, 27. TBMM Dönemi’yle birlikte siyasi kariyerini noktalama ya da başka bir mecraya taşıma kararı almıştı. Dolayısıyla CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 134 milletvekilinden sadece 70’ine yeniden adaylık onayı vermesi dikkat çekti. CHP’nin 64 ismi liste dışı bırakma kararı almasıyla Meclis Grubu’nun yüzde 47,76’sının siyasi literatürdeki ifadesiyle üstü çizildi. Bunun yanı sıra 3 milletvekili ise yeniden seçilemeyecek sıralarda listeye yazıldı. Ancak CHP yönetimi, liste dışı bırakılmış tüm isimler açısından “çizik atma” yorumu yerine Kılıçdaroğlu’nun 13. Cumhurbaşkanı olma hedefi nedeniyle “yürütme ve devlet kademeleri için hazırlık yapıldığı” görüşü öne sürüldü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Lale Karabıyık yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle vekillikten çekilirken, sağlık durumuna bağlı olarak olası iktidarda sorumluluk alabileceği kaydedildi. Geçmişte CHP’nin sözcülüğünü de yürütmüş olan Ankara Milletvekili Haluk Koç da sağlık sorunları nedeniyle aylar öncesinden TBMM’ye veda edeceğini açıklamıştı.

Günlerdir CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, genel başkan yardımcıları Faik Öztrak, Bülent Tezcan, Muharrem Erkek, Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel ile Veli Ağbaba ve CHP Genel Sekteri Selin Sayek Böke’den oluşan Aday Belirleme Komisyonu tarafından parti içiresinde taslak liste hazırlığı yapıldı. Bu taslak liste çalışmasıyla birlikte Millet İttifakı’nın Seçim İttifakı Komisyonu kapsamında altı siyasi parti arasında nasıl ortak liste yapılacağı da ele alındı.

Sonuçta; Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin CHP listesinde seçime girmesi kararı alınırken; İYİ Parti ile ise en az 10 ilde fermuar yöntemiyle ortak liste yapılmasında uzlaşıldı. Böylece CHP’nin 600 kişilik milletvekili aday listesinde Millet İttifak’nın diğer dört siyasi partisinden 70 kişi farklı sıralara yerleştirildi. İlaveten İYİ Parti’den de 5 kişi CHP listesinde. Dolayısıyla listede 525 kişi CHP’li isimlerden oluştu.

Kılıçdaroğlu destekçisi Sarıgül vekil adayı yapıldı

CHP listesindeki sürpriz ise, Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül oldu.

Geçmişte CHP’nin İstanbul’da Şişli Belediye Başkanlığı’nı yürüten Sarıgül, Erzincan'dan 1. sırada aday gösterildi.

Türkiye Değişim Partisi’nin ise YSK’ya milletvekili aday listesi de sunmayacağı ve 14 Mayıs Genel Seçimi’ne katılmayacağı açıklandı.

Türkan Elçi ve Fuat Yıldırım listede

Diyarbakır’da 28 Kasım 2015’te öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ise, İstanbul 3. Seçim Bölgesi’nde 3. sırada aday gösterildi. Elçi’nin seçilme riski bulunmadığı için gelecek dönem Meclis’te olabilecek.

Gezi protestoları sırasında Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’nin müezzini olan ve o dönemde “camide içki içildi” iddialarını yalanlamasıyla dikkat çeken Fuat Yıldırım da İstanbul 2. Seçim Bölgesi 10. sırada CHP’den aday gösterildi.

Ünal Çeviköz listede yok Namık Tan listede

CHP’nin 134 vekilinden 64’ünü liste dışı bıraktığı 14 Mayıs adaylarıyla ilgili listesinde; Dış Politikadan Sorumlu Başdanışman ve Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz de liste dışındaki isimlerden birisi oldu. Benzer bir şekilde İYİ Parti’nin de Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Ahmet Kamil Erozan’ın da kendi partisinde liste dışında kalması dikkat çekti.

Çeviköz ve Erozan’ın durumu nedeniyle Millet İttifakı’nın olası iktidarında acaba bu isimlerin Dışişleri Bakanlığı ve AB ile ilişkiler bakımından görevler üstlenip üstlenmeyecekleri merak konusu oldu.

CHP listesinde, Eski Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin eski Washington Büyükelçiliği görevlerini yürütmüş olan Emekli Büyükelçi Namık Tan yer aldı. Tan, listede İstanbul 2. Seçim Bölgesi’nde 1. sırada aday gösterilmesi itibariyle gelecek dönem TBMM’de CHP milletvekili yer alacak görünüyor.

Muğla’nın tümü çizildi, Hatay’da tartışma çıktı

CHP’nin dört Muğla milletvekili hepsi birden tamamı liste dışı kaldı. Bu kapsamda, Burak Erbay, Mürsel Alban, Suat Özcan ve Süleyman Girgin’in yeniden adaylık talebi olduğu halde listeye alınmadığı gözlendi.

Depremde en ağır hasar alan kentlerden Hatay’da ise Suzan Şahin ile Serkan Topal’ın liste dışı kalması parti içerisinde şaşkınlıkla karşılandı. Özellikle Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesinde yaşananları gündeme taşıdığı Suzan Şahin’i sert sözlerle hedef almasına rağmen CHP listesinde kendisine yer verilmemesi dikkat çekti. Şahin’in listede yokluğu Parti Meclisi üyesi kadınlarca da yönetime şikayet ve eleştiri unsuru olarak taşındı.

Kılıçdaroğlu’nun yakın ekibinden de isimler yoktu

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşı konumundaki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri Emine Gülizar Emecan, Ahmet Akın, Onursal Adıgüzel ve Bülent Kuşoğlu da aday listesinde yoktu. Bu isimlerin yanı sıra Kılıçdaroğlu’nun uzun yıllardır Meclis’teki ekibinde yer alan Akif Hamzaçebi ve Levent Gök’ün de listedeki yokluğu dikkat çekti. Bu isimlerle ilgili olarak CHP yönetimince yine olası iktidar değişimi beklentisi anımsatıldı. Ancak CHP yönetimi tarafından sadece Hamzaçebi ve Gök için bilgilendirme notu iletildi.

CHP’den yapılan bilgilendirmede; “Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin ortak liste mutabakatının doğal sonuçlarından biri olarak, Mehmet Bekaroğlu, Levent Gök, Akif Hamzaçebi ve Cihangir İslam’ın da aralarında bulunduğu 27. Dönem milletvekillerimizden bazıları, yeni dönem için aday gösterilememiştir. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olarak, yeni dönemde kendilerinin bilgi ve deneyimlerinden, devlet yönetiminin farklı kademelerinde faydalanacaktır” denildi.

CHP’de, ayrıca Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya seçilmesi mümkün görülmeyen Trabzon 2’nci sıra, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da yine seçilmesi zor gözüken Bursa 2’nci bölge 3’üncü sıradan aday gösterildi. İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Diyarbakır 1’inci sıradan aday gösterildi.

Kimler CHP’de yeniden aday gösterilmedi?

Bazıları gelecek yerel seçimlerde belediye başkanı adayı da olabileceği belirtilerek, aday gösterilmeyen tüm isimler ise şöyle sıralandı:

Aydın Özer – Antalya,

Çetin Osman Budak – Antalya

Rafet Zeybek – Antalya

Ahmet Akın – Balıkesir

Fikret Şahin – Balıkesir

Mehmet Göker – Burdur

Erkan Aydın – Bursa

Lale Karabıyık – Bursa

Yüksel Özkan – Bursa

Muharrem Erkek – Çanakkale

Tufan Köse – Çorum

Okan Gaytancıoğlu – Edirne

Bayram Yılmazkaya – Gaziantep

İrfan Kaplan – Gaziantep

Necati Tığlı – Giresun

Suzan Şahin – Hatay

Serkan Topal – Hatay

İsmet Tokdemir – Hatay

Atila Sertel – İzmir

Bedri Serter – İzmir

Kani Beko – İzmir

Özcan Purçu – İzmir

Selin Sayek Böke – İzmir

Tacettin Bayır – İzmir

Çetin Arık – Kayseri

Türabi Kayan – Kırklareli

Haydar Akar – Kocaeli

Tahsin Tarhan – Kocaeli

Abdullatif Şener – Konya

Alpay Antmen – Mersin

Cengiz Gökçel – Mersin

Baha Ünlü – Osmaniye

Engin Özkoç – Sakarya

Kemal Zeybek – Samsun

Neslihan Hancıoğlu – Samsun

Aziz Aydınlık – Şanlıurfa

Candan Yüceer – Tekirdağ

Polat Şaroğlu – Tunceli

Özkan Yalım – Uşak

Ünal Demirtaş – Zonguldak

Yıldız Yazıcıoğlu