Çin: "Eski Sovyet Ülkelerinin Egemenliğine Saygılıyız"

Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye'nin Ukrayna'nın egemenliğini sorgular nitelikli görüşlerinin Avrupa başkentlerinde tepkiye yol açması üzerine Pekin’den açıklama geldi. Çin, eski Sovyet devletlerinin egemenliğine saygılı olduğunu bildirdi

Çin: "Eski Sovyet Ülkelerinin Egemenliğine Saygılıyız"
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning

Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye'nin Ukrayna'nın egemenliğini sorgular nitelikli görüşlerinin Avrupa başkentlerinde tepkiye yol açması üzerine Pekin’den açıklama geldi. Çin, eski Sovyet devletlerinin egemenliğine saygılı olduğunu bildirdi.

Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, Lu Shaye'nin görüşlerinin kabul edilemez olduğunu kaydetmiş ve Pekin'den tavrına açıklık getirmesini talep etmişti.

Çin'in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye
Çin'in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye

Büyükelçi Lu, Cuma günü Fransız basınında yer alan röportajında Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olup olmadığına ilişkin bir soruya, Kırım'ın tarihi olarak Rusya'nın parçası olduğu ve Ukrayna'ya eski Sovyet lider Nikita Kruşçev tarafından teklif edildiğini söyleyerek yanıt vermişti.

Lu, "Bu eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ülkelerinin aslında uluslararası hukukta statüsü yok çünkü egemenlik statülerini somutlaştıran uluslararası bir anlaşma yok" demişti.
Çin'in "kurt savaşçı" diplomatlarından biri olarak bilinen Lu, şahin tavırları ve kavgacı üslubuyla tanınıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Lu'nun görüşlerinin Çin'in resmi tavrı olup olmadığına ilişkin soruya, Pekin'in eski Sovyet cumhuriyetlerinin egemen ülkeler olarak kabul edilen statülerine saygı duyduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Mao, basın brifinginde, eski Sovyet cumhuriyetlerinin egemenliğine ilişkin görüşlerinin Çin hükümetinin resmi tavrını temsil ettiğini kaydetti.

Açıklama, Pekin'in Lu ile arasına mesafe koyma ve Brüksel'le gerginlikleri yatıştırma çabası olarak yorumlandı.

Mao, Çin'in egemenlik konusunda "nesnel ve tarafsız" olduğunu söyledi.

Paris'teki Çin Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da Büyükelçi Lu'nun Ukrayna'ya ilişkin görüşlerinin "siyasi bir beyan olmadığı, kendi kişisel görüşleri olduğu" ve bu görüşlere fazla anlam yüklememek gerektiği kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Joe Biden
İLGİLİ HABERLER

ABD ve Fransa'dan Görüşmeye Dair Farklı Açıklama

"Kabul edilemez görüşler"

Çin Dışişleri Bakanlığı ve Çin'in Paris Büyükelçiliği'nin açıklamaları, bazı Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarından gelen eleştirileri izledi.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Lu'nun görüşlerinin "kabul edilemez" olduğunu söylemişti.

Jan Lipavsky, "Umarım bu büyükelçinin patronları durumu düzeltir" demişti.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis da eski Sovyetler Birliği'nin parçası olan üç Baltık ülkesinin açıklama yapmaları için Çin büyükelçilerine nota verileceğini ve Pekin'in tavrının değişip değişmediğine bakılacağını kaydetmişti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da Lu'nun görüşlerini "gaf" olarak niteledi ve gerginliği yatıştırmak için çaba sarf edildiğini belirtti.

Fransız bir yetkiliyse Çinli büyükelçiyle Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda "çok sert" bir tartışma yaşanacağını kaydetti.

Lu, daha önce de Fransa'nın COVID-19 pandemisi sırasında yaşlı vatandaşları huzurevlerinde terk ettiği imasında bulunması ve bir Fransız düşünce kuruluşunda görev yapan saygın bir Çin uzmanına "kuduruk sırtlan" yakıştırması yapması üzerine Fransa Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB liderlerinin Haziran ayında yapılacak bir sonraki zirvede, birliğin Çin'e yönelik tutumu ve Pekin'le gelecekteki ilişkiler gibi konuları masaya yatıracaklarını söyledi.