Cumhur İttifakı'nın adayı Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı seçildi

TBMM Başkanlığı'na bugün Cumhur İttifakı'nın adayı Numan Kurtulmuş üçüncü turda seçildi. Oylamada 584 milletvekili oy kullandı. AKP'li Kurtulmuş 321, CHP'li Tekin Bingöl 160, Yeşil Sol Parti (YSP) vekili Oruç 51, İYİ Parti'li Cihan Paçacı 43, TİP'li Can Atalay 4 oy aldı

Cumhur İttifakı'nın adayı Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı seçildi

TBMM Başkanlığı'na bugün Cumhur İttifakı'nın adayı Numan Kurtulmuş salt çoğunluk yeterliliğiyle üçüncü turda seçildi.

TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli'nin yönettiği TBMM Genel Kurulu'ndaki başkan seçimi sürecinde üç tur da tamamlandı.

İlk turda, AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 317, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 42, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Saadet Partisi'nin destek verdiği Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. Boş oy kullanılmadı ancak 6 oy geçersiz sayıldı.

İkinci turda AKP'li Kurtulmuş 321, CHP'li Bingöl 131, Yeşil Sol Parti'li (YSP) Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti'li Paçacı 41, DEVA Parti'li Yeneroğlu 15, Gelecek Partisi'nden Yazıcı Özbudun 21, TİP'li Can Atalay 3 oy aldı. Boş oy kullanılmadı ancak 3 oy geçersiz sayıldı.

Serap Yazıcı Özbudun ve Mustafa Yeneroğlu adaylıktan çekildi.

TBMM Başkanlığı seçiminde ilk iki turda TBMM üye tam sayısının üçte ikisinin oyunun alınması şartı bulunuyor.

İlk iki turda TBMM Başkanlığı için yarışan adayların en az 400 milletvekilinin oyunu alması şartı aranıyor. Üçüncü turda ise TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 301 milletvekili oyu, başkan seçimi için yeterli oluyor.

TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada ise 584 milletvekili oy kullandı. AKP'li Kurtulmuş 321, CHP'li Tekin Bingöl 160, Yeşil Sol Parti (YSP) vekili Oruç 51, İYİ Parti'li Cihan Paçacı 43, TİP'li Can Atalay 4 oy aldı. Bu turda 5 oy da geçersiz sayıldı.

"Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz"

TBMM Başkanı seçilmesi sonrasında Numan Kurtulmuş, teşekkür konuşması yaptı. Kurtulmuş konuşmasında özetle şunları belirtti:

"Birinci Meclis'in kuruluşundan ve Cumhuriyetimizin ilanından 100 sene geçmiş oldu. Türkiye büyük kazanımlar elde etti. Millet olarak yeni hedefler, yeni ufuklar koymak durumundayız. Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında hepimiz omuz ve güç vereceğiz. Fevkalade önemli bir dönemin başlangıcını yapıyoruz. Bu millet bize bir imkan ve fırsat vermiştir. Bu imkanı milletin verdiği destekle sonuna kadar çalışarak göstereceğiz. Daha güçlü, daha büyük Türkiye için canla başla çalışacağız.

Bir seçim daha geride kaldı. Bazen birbirimize karşı tahammülsüzlükler çıkmış olabilir. Ama burada 16 farklı siyasi partinin yer aldığı bir Meclis, demokrasimiz adına bir zenginliktir. Fikirlerimizi tartışacağız, partilerimizin görüşlerini ifade edeceğiz ama asla ellerimizi yumruk sıkmadan, birbirimizi kırmadan konuşacağız. Türkiye Yüzyılı'nı hep birlikte kuracağız. Her bir milletvekilimize 'hoş geldiniz' diyorum.

Milletimiz Türkiye'nin yeniden lideri olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı seçmiştir. Hep birlikte Türkiye Yüzyılı'nın güçlü bir şekilde gerçekleşmesi için mücadelemizi vereceğiz. Meclis başkanlığı görevini tüm siyasi partilerle diyalog içinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek söylemek isterim. Milletimizin bizden beklentisi yeni bir anayasadır"

Kurtulmuş, dün Yeşil Sol Parti haricinde adaylığıyla ilgili CHP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi ve Demokratik Sol Parti'yi (DSP) AKP listesinden seçilerek TBMM'de olan Önder Aksakal'ı ziyaret etmişti.

HÜDA PAR'lılar AKP'li vekil olarak oy kullandı

TBMM'deki sandalye aritmetiğinde AKP'nin 267, ittifak ortakları Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) 50 ve Yeniden Refah Partisi'nin 5 milletvekili bulunuyor. Dolayısıyla Cumhur İttifakı'nın 322 oyu üçüncü turda Kurtulmuş'un seçimine yeterli oldu.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu halen AKP İstanbul Milletvekili, HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir de AKP Gaziantep Milletvekili ve partililer Faruk Dinç AKP Mersin Milletvekili, Serkan Ramanlı da halen AKP Batman Milletvekili olarak gözüküyor.

HÜDA PAR, bu 4 isim TBMM Başkanlığı'na resmi olarak kendi partilerini temsil etme yönünde dilekçe sunmadığı için henüz Meclis'te resmi olarak temsil edilmiyor.

Millet İttifakı bitti ayrı ayrı adaylar gösterildi

Millet İttifakı cephesinde ise seçim işbirliği sona erdiği gerekçesiyle "ittifak fiilen bitti" görünüyor. TBMM Başkanlığı için söz konusu siyasi partilerce ortak aday çıkarılmaması da bunun göstergesi.

CHP Grubu, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ü başkan adayı gösterdi. İyi Parti'nin adayı ise İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı oldu.

Seçim öncesinde "ittifak içinde ittifak" formülünde uzlaşma sağlayamamış Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi cephesinde ise yine üçlü anlaşma olmadı.

Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında varılan mutabakat sonucunda ortak başkan adayı gösterildi. DEVA Partisi ise, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'nu aday gösterdi.

Demokratik Parti ise herhangi bir ismi aday göstermedi.

TİP'in adayı Silivri'deki Can Atalay

Emek ve Özgürlük İttifakı cephesinde de ortak aday söz konusu değil.

Yeşil Sol Parti (YSP), TBMM Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'u aday gösterdiğini açıkladı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise, Gezi Davası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde tutuklu ancak Hatay'dan milletvekili seçilmiş olan Can Atalay'ı başkan adayı gösterdi.

Yeşil Sol Parti listesinden 2 milletvekili çıkarmış durumdaki Emek Partisi ise ayrıca bir aday göstermedi.

Bu arada Atalay henüz serbest bırakılmamasına rağmen TBMM'deki sandalye dağılımında TİP 4 milletvekili olarak gözüküyor.

Yeni kabine yemin etti

TBMM Genel Kurulu'nda bugün saat 14.00 itibariyle ilk olarak daha önce bakanlıklarda devir teslim yapılmadığı gerekçesiyle 2 Haziran Cuma günkü yemin törenine katılmamış 16 AKP'li isim, milletvekili yeminini etti.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı artık Ankara Milletvekili Fuat Oktay’ın yanı sıra eski bakanlar Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun aralarında bulunduğu 16 isim, Anayasa'nın 81. maddesindeki andı içti.

Eski bakanlardan sonra yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümeti'nin üyeleri de kürsüye gelerek yemin etti.

Yıldız Yazıcıoğlu