İsveç’in NATO üyeliği Ankara’daki kritik toplantıda görüşülüyor

Ankara'da bugün İsveç'in NATO üyeliği konuşuluyor. NATO, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan heyetler bugün Cumhurbaşkanlığı Külliye'sinde daha önce kurulan ortak mekanizma çerçevesinde İsveç'in NATO üyeliğini masaya yatırıyor

İsveç’in NATO üyeliği Ankara’daki kritik toplantıda görüşülüyor

Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine henüz onay vermedi. Bir ülkenin NATO'ya katılabilmesi için oy birliği, yani mevcut 31 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gelecek ay yapılacak NATO zirvesi öncesi Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması yönünde Batılı müttefiklerinden sıklıkla mesajlar geliyor.

Ankara, Stockholm’den terör örgütlerine yönelik daha sert tutum takınmasını isterken, İsveç’te yeni terörle mücadele yasasının 1 Haziran’da yürürlüğe girmesiyle son dönemde bazı adımlar atıldığı görülüyor. Örneğin, bu ay başında İsveç'te bir Türk hakkında, PKK için para toplamak ve silahlı suç işlemek şüphesiyle suç duyurusunda bulunulduğu basına yansıdı.

Üçlü toplantı Ankara'da yapılıyor

Ankara’da ise bugün Türkiye, Finlandiya, İsveç Daimi Ortak Mekanizması'nın dördüncü toplantısı yapılıyor. İsveç Ankara'nın toplantıda, NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasını bekliyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıda Türk heyetine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç başkanlık ediyor. Türk heyetinde ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar bulunuyor.

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katılıyor.

Toplantının bitiminde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapılması bekleniyor.

Beyaz Saray "İsveç bir an önce NATO üyesi olmalı" mesajını tekrarladı

Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğine ise Mart ayında onay vermişti. ABD’den İsveç’in de bir an önce NATO üyesi olması gerektiğine dair son mesaj dün Beyaz Saray’dan geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, İsveç’in Türkiye ile daha önce varılan mutabakat kapsamında yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve 1 Haziran’da yeni terörle mücadele yasasının yürürlüğe girdiğini vurguladı.

İsveç’in katılımının NATO’yu daha da güçlendireceğinin bir kez daha altını çizen Beyaz Saray Sözcüsü, “İsveç’in bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi ve bu konuda umutlu olduklarını söyledi.