“Konsoloslukların personel sayısını artırması vize alımındaki sorunları azaltabilir”

Türkiye'deki vize başvurularının reddedilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken VOA Türkçe'ye konuşan Yurtdışı Eğitim Danışmanları Derneği (YEDAB) Başkanı Osman Yılmaz, konsoloslukların personel sayısını artırmasının vize alımındaki sorunları azaltabileceği düşüncesinde

“Konsoloslukların personel sayısını artırması vize alımındaki sorunları azaltabilir”
Ankara'da ABD Büyükelçiliği önünde vize başvurusunda bulunmayı bekleyenler

Türkiye'deki vize başvurularının reddedilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken Yurtdışı Eğitim Danışmanları Derneği (YEDAB) Başkanı Osman Yılmaz, öğrenci vizesi başvurularına da ret oranının oldukça yüksek olduğunu ifade ediyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Yılmaz, son dönemde yaşanan vize sıkıntısının eğitim sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Vize krizinin pandemide uzaktan çalışmaya geçilmesi, seyahat yasakları ve çeşitli ülkelerin büyükelçiliklerinin personel azaltmasıyla başladığını belirten Yılmaz, pandemi sonrasında seyahatlerin yeniden açılmasıyla Türkiye’den vize başvurularında yaşanan sorunların günden güne arttığını söyledi.

Konsolosluklarda çalışan sayısının artırılmasının önemine vurgu yapan Yılmaz, “Konsolosluklarda başvuru yoğunluğu çok fazla. İstanbul’da vize alamıyoruz, Ankara’da alamıyoruz. Antalya’da belli bir destinasyon için randevular açık. Konsolosluklar bu sorunun çözümü noktasında turist vizesi, çalışma vizesi ve öğrenci vize randevu zamanlarını ayırmaları gerekiyor. Ayrıca yeni personel işe alarak çalışan sayısını artırmaları gerekiyor” diye konuştu.

“Avrupa, ABD ve Kanada’ya giden bazı Türk öğrenciler ülkeye geri dönmüyor

Yurtdışına öğrenci vizesiyle giden bazı Türk öğrencilerin, bulundukları ülkelere iltica başvurusunda bulunmasının da vize sürecini olumsuz etkilediğini ifade eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti.

“İtalya Schengen bölgesi olduğu için İtalya’ya giden öğrenci Almanya’ya da gidebiliyor. Bazı öğrenciler siyasi iltica hakkını kullanarak ben ülkeme dönmüyorum diyebiliyor. Bu sadece Almanya için geçerli değil. Amerika’ya work and travel için gönderdiğimiz bazı öğrenciler de geri gelmiyorlar. Kanada’ya üniversiteye gönderdiğimiz öğrenciler arasında da geri gelmeyenler söz konusu olabiliyor. Bu da sonraki vize başvurularındaki sonuçları olumsuz yönde etkileyebiliyor.”

İtalya’ya giden Türk öğrenci sayısı yıldan yıla artıyor”

Türkiye’deki özel okul fiyatlarının yüksek olması sebebiyle Türk öğrencileri yurt dışında okumaya tercih ettiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’deki özel üniversiteler ve özel okulların rakamları çok yükseklerde olması daha iyi eğitim alabilecekleri Avrupa’daki ve dünyanın değişik yerlerindeki okullarda üniversitelerde teşvik ediyor. Örnek verecek olursak İtalya’ya giden Türk öğrenci sayısı yıldan yıla artıyor. Çünkü devletin verdiği burstan başarılı oldukları sürece Türkler de yararlanabiliyor” diye konuştu.

“Ne için ret verdiklerini anlayamıyoruz”

Vize muamele işlemeleri yapan bir şirkette 7 yıldır çalışan Onur Kara, öğrenci vizesi alarak yurtdışına gitmek isteyenlerin sayısının arttığını belirtti. Vize randevusu almakta zorlandıklarını ifade eden Kara, randevu bulup görüşmeye giren çok sayıda müşterisinin ise nedeni açıklanmaksızın ret cevabı aldıklarına dikkat çekti.

“Arz ve talep çok fakat karşılığı yok. Vize başvuru merkezleri herkese şu anda çok yoğun bir problem yaşatıyor ve randevu sistemlerini açmıyor. Şu anda Work and Travel ve Erasmus ve dil okulu için çok fazla talep var. Genellikle Amerika, İngiltere, İrlanda ve Kanada revaçta. Ret olayları şu anda fazlasıyla çoğaldı. Ve neye ret verdikleri gerçekten anlaşılmıyor. Evraklarınız tam olsa bile hala ret aldıkları oluyor.”

Ekonomik sıkıntılar yurtdışına talebi artırıyor”

İtalya’ya vize başvurusunda ret aldığını kaydeden Halil Sarıkaya, insanların yurtdışına gitmek istemesindeki ana nedenin Türkiye ekonomisi olduğunu söylüyor.

Sarıkaya, “Buradaki insanlar neden yurtdışına gitmek istiyorlar. Kimisinin amacı eğitim ama genel manada bence bu yoğunluğun sebebi ekonomi. Çünkü insanlar burada bir arayış içinde. Mesela birisi evlenmek istiyor ya da araba almak istiyor. Araçlar şu anda 700 bin 800 bin TL civarında. Bir insanın araba alabilmesi için senelerce çalışıp bir sermaye biriktirmesi lazım. İnsanlar burada ev ya da araba almalarının zor olduğunu görüyor ve Kanada’ya, Yeni Zelanda’ya giderek orada kalmanın, orada çalışıp para kazanmanın planlarını yapıyor” ifadelerini kullandı.

Umut Çolak