Kritik seçimde oy verme süreci başladı

Türkiye 13’üncü Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem milletvekili seçimi için sandık başında.Oy verme işlemi sabah 08.00’de başladı, 17.00’de sona eriyor. Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul, Millet İttifakı'nın lideri CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Ankara'da oyunu kullanacak

Kritik seçimde oy verme süreci başladı

Türkiye bugün 13’üncü Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem milletvekillerini seçmek için sandık başında.

Türkiye’de, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre 64 milyon 113 bin 941 kayıtlı seçmen bulunuyor. 4 milyon 904 bin 672 seçmen ise bu seçimde ilk kez oy veriyor. Bu seçimdeki her 5 seçmenden biri gençken, her 10 seçmenden 1’i de ilk kez oy kullanacak gençlerden oluşuyor.

Seçim nedeniyle Türkiye genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda, 191 bin 884 sandık kuruldu. Türkiye genelinde oy verme işlemi sabah 08.00’de başladı. Sandıklar saat 17.00’de kapanacak.

İstanbul Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi
İstanbul Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi

Seçimler için yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemiyse 9 Mayıs’ta sona erdi. YSK, 27 Nisan'da başlayan oy verme işlemi kapsamında yurt dışındaki temsilciliklerde 1 milyon 691 bin 531, gümrük kapılarında ise 125 bin 479 seçmenin oy kullandığını açıkladı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen bulunuyor. Gümrüklerde ise oy verme işlemi bugün 17.00'ye kadar devam edecek.


6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden etkilenen illerdeyse, YSK tarafından seçmenlerin güvenli şekilde oy kullanması için konteyner alanlar oluşturuldu. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen de diğer illere kayıtlarını aldırdı. Bununla birlikte Hatay'da prefabrik oy kullanma merkezlerindeki kuyruklar dikkat çekti.

Erdoğan İstanbul’da, Kılıçdaroğlu Ankara’da oyunu kullanacak

Siyasi parti liderleri bugün farklı illerde ve okullarda oylarını kullanacak. Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul’da oyunu kullanacak.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise bugün Ankara’da Arjantin İlkokulu’nda oyunu kullanacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Ankara’da, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise İstanbul’da oyunu kullanacak.

İki ayrı pusula

Seçimde cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları için hazırlanan iki ayrı pusulaya tercih mührü basılıyor. Cumhurbaşkanı adayları için hazırlanan oy pusulasında sırasıyla Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan bulunuyor. Pusulada adayların fotoğrafları, isimleri ve bunların hemen altında mührün basılacağı alan bulunuyor.

Milletvekili genel seçiminde ise Türkiye genelinde 11 parti tek başına, 13 parti ittifak çatısı altında olmak üzere toplam 24 parti, 5 ittifak ve 151 bağımsız milletvekili adayı yarışıyor.

Pusulalarda ittifak yapan partilerin ad ve logolarının üstünde ittifak unvanları da yer alıyor. Ortak liste yapmayan ve çatısı altındaki partilerin tüm seçim çevrelerinde liste çıkardığı Cumhur İttifakı bütün pusulalarda bulunuyor.

Ortak listede uzlaşan Millet İttifakı ise ittifak unvanı olmadan 7 ilde CHP, 9 ilde İYİ Parti adı ve logosuyla pusulada yer alıyor. Diğer illerde Millet İttifakı adı altında iki partinin adı ve logosu da pusulada bulunuyor.
İttifak çatısı altındaki diğer partiler olan Saadet Partisi, Demokrat Parti (DP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile Gelecek Partisi adayları ise CHP listesinden seçime girdiği çin pusulada bu partilerin adı ve logoları bulunmuyor.

İki pusula tek zarfa

Seçmenler cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını tek zarfa koyarak sandığa atıyor. Oy pusulasında tercih edilen aday, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle tercih mührü basıldığında oy geçerli sayılacak.

Mührün dışında pusulaya imza atılması, işaret konulması ya da zarfa pusula dışında başka bir şey konulması halinde oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmiyor.
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atıyor.

Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve görevli müşahitler, bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunmuyor.

İnce’ye verilen oylar ne olacak?

Yurtdışında oy verme işleminin sona ermesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’ye verilen oyların ya da yarınki seçimde pusulada ismi bulunan İnce’ye verilecek oyların ne olacağına ilişkin ise YSK’dan açıklama yapıldı.

YSK, yurtdışında İnce'ye verilen ve yarın İnce'ye verilebilecek oyların geçerli sayılacağını ancak, İnce’nin ilk turda yüzde 50’nin üstünde oy alarak ikinci tura kalması halinde, bu seçime katılamayacağını ve ikinci tur seçime sadece ikinci ve üçüncü sırada yer alan adayların katılabileceğini bildirdi.

İLGİLİ HABERLER

YSK Başkanı Yener: “İnce’ye verilen oylar geçerli sayılacak”

Kabine seçmen dışında başkasının girmesi yasak

Oy kullanırken “gizli oy” ilkesi geçerli oluyor. Bu yüzden oy verme işlemi sırasında kabine seçmen dışında kimsenin girmesi yasak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesine de izin verilmiyor.

Seçmenler oy kullandıkları sandıkta sayım ve döküme katılabilecek.
Oy sayımındaysa “açıklık ilkesi” geçerli. Seçimlerde oy verme işleminin saat 17.00 itibariyle tamamlanmasının ardından oy sayım ve dökümüne, oy verme yerinde bulunan siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerinin yanı sıra sandık bölgesinde kayıtlı olan seçmenler de katılabilecek.

Sandık kurulu başkanı sayım ve döküm işine başlamadan önce sayım ve döküm cetvellerinin boş olduğunu sayımda hazır bulunanlara gösterecek. Önce cumhurbaşkanı ardından milletvekili seçiminde kullanılan oy pusulaları sayılacak. Pusulalar herkesin görebileceği bir biçimde açılıp okunacak ve ait oldukları partilere işlenecek.

İşlem tamamlandığında sandık kurulu tarafından imzalanmış sandık sonuç tutanağı düzenlenecek. Tutanakların bir sureti sandıkta bulunan tüm parti ve bağımsız aday müşahitleri tarafından alınabilecek.
Her seçmenin oy kullandığı sandıkta gördüğü usulsüzlüğe itiraz etme ve ıslak imzalı tutanağın fotoğrafını alma hakkı bulunuyor. Sandık kurulu başkanları yazılı şikayet ve itirazları tutanak defterine işlemek zorunda.

Seçim günü yasakları

Bugün saat 06.00’dan gece 24.00’e kadar alkollü içki satışı yasak. Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi umumi eğlence yerleri de kapalı, düğünler ise saat 18.00’den sonra yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.

18.00-21.00 saatleri arasında medya kuruluşları tarafından yalnızca YSK’nın seçime ilişkin vereceği haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonraysa bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

Seçim ikinci tura kalırsa 28 Mayıs’ta yapılacak

Cumhurbaşkanı seçiminde geçerli oylar, salt çoğunluğa (yüzde 50+ 1 oy) ulaşmadığı takdirde seçim ikinci tura kalacak. İlk seçimde en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak. İkinci turda seçmenler, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri sandık alanlarında oylarını kullanacak.