Kürtler’in "Gelenekçi" ve "Yenilikçileri" 14 Mayıs Seçimleri İçin Aynı İttifakta Buluştu

Anayasa Mahkemesi’ndeki kapatma davası süren HDP yerine 14 Mayıs Genel Seçimleri’nde seçime girecek olan Yeşil Sol Parti, diğer Kürt partileriyle yeni bir ittifak kurdu. Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı adıyla kurulan ittifakta, geçmişi 50 yıldan fazla olan Kürt parti ve grupları da katıldı

Kürtler’in "Gelenekçi" ve "Yenilikçileri" 14 Mayıs Seçimleri İçin Aynı İttifakta Buluştu

Diyarbakır - Anayasa Mahkemesi’ndeki kapatma davası süren Halkların Demokratik Partisi (HDP) yerine 14 Mayıs Genel Seçimleri’nde seçime girecek olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), diğer Kürt partileriyle yeni bir ittifak kurdu. Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı adıyla kurulan ittifakta, geçmişi 50 yıldan fazla olan Kürt parti ve grupları da katıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) ile Azadi Partisi’nin biraraya gelerek Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nı kurdu. Kürtler’in yeni siyasi partileriyle geçmiş 50 yıla varan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) ile kurduğu ittifak Diyarbakır’da düzenlenen toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

Toplantıda ilk önce İttifakın seçim beyannamesi açıklandı. Kürtçe ve Türkçe seçim şarkıları eşliğinde açıklanan seçim beyannamesi hem Kürtçe hem Türkçe olarak okundu.

Seçim Beyannamesi’nde neler var?

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nın seçim beyannamesinde Kürtler’le ilgili talepler öne çıktı. Kürtler’le ilgili bazı talepler beyannamede şöyle yer aldı:

  • “Kürt halkının varlığının ve kimliğinin tanınması, yapılacak anayasada yer alması;
  • Kürt dilinin anaokulundan, üniversiteye kadar eğitim dili olarak kabul edilmesi ve Türkçe’nin yanısıra ikinci resmi dil olarak tanınması;
  • Kürtler’in, Kürt ve Kürdistan isimleriyle özgürce örgütlenmeleri ve kendilerini ifade etmelerinin önünü açan demokratik bir ortamın yaratılması;
  • Kürt halkına, Kürdistan’da kendi kendilerini yönetmelerine imkan verecek bir statünün tanınması;
  • Kürdistan’da ismi değiştirilen yerleşim birimlerinin, coğrafik ve tarihi yerlerin Kürtçe isimlerinin iade edilmesi;
  • Mezarları yok edilen ya da gizlenen tarihi Kürt şahsiyetlerin mezar yerlerinin açıklanması;
  • Kürt halkının diğer halklarla bir arada, eşit, özgür ve onurlu bir şekilde yaşamasını güvence altına alan demokratik, çoğulcu, ademi merkeziyetçi bir anayasanın yapılması için; ortak mücadele kararı almıştır.”

İttifak üyeleri, AB Yerel Yönetimler şerhi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ilişkin koyduğu çekincelerini kaldırması için çabalarını sürdüreceğini ve kayyumlara karşı ortak mücadele edeceğini duyurdu. Kadınlara karşı her türlü ayrımcı, yasal, idari ve kültürel uygulamaların son bulması için mücadeleyi de programına alan ittifak, kadınların toplumsal yaşamın her alanında eşit ve özgür bir şekilde kendilerini ifade edecekleri ve örgütlenebilecekleri toplumsal bir sistem kurmayı de hedefleri arasında gösterdi.

“İttifak Kürt sorununun demokratik çözümü için büyük bir güç oluşturacaktır”

Seçim beyannamesinin açıklanmasından sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ittifakların Kürt sorununun demokratik çözümü için büyük bir güç oluşturacağını söyledi. Kürt sorununda demokratik çözümün diyalog ve müzakere yönteminin kabul edilmesi demek olduğuna dikkat çeken Sancar, “Bu çözümün temeli ise ittifakta vurgulandığı gibi Kürt halkının özgürlüğünü ve eşit haklarını tanımaktan geçiyor. Demokratik çözümün temeli aynı zamanda yerinden yönetime dayalı yerel demokrasinin inşasını gerektiriyor. Bu yolda daha güçlü ilerleyebilmek ve kalıcı sonuçlar alabilmek için Kürtler’in bütün güçlerini birleştirmeleri şarttır. Bu ittifak bu yolda atılmış çok önemli bir adımdır” dedi.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise toplumda değişim talebi olduğuna vurgu yaptı. Mevcut iktidarın değişmesi ve yerine yeni demokratik bir yönetim mekanizmasının oluşmasının öncelik olduğuna dikkat çeken Kılıçgün Uçar,”Kürt halkı ve bizler Türkiye’de demokrasinin teminatı olan asıl gücüz, bunun farkındayız, Türkiye’deki herkes bunun farkında. Ölüm siyaseti yürüten iktidara karşı Yeşil Sol Parti olarak yaşatma siyasetinde yeşertme siyasetine emek verdik bunu yükseltmek bizim borcumuz” diye konuştu.

Kürtler’in en eski partilerinden PSK de ittifakta

İttifakın bileşenlerinden biri de Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK). 1974 yılında ‘yasadışı’ olarak kurulan ve Kürt sorununun çözümünde silahı reddeden PSK yönetimi faaliyetlerini 42 yıl boyunca illegal olarak yürüttü. 2016'da İçişleri Bakanlığı'na başvuran PSK yönetimi, yasal bir parti statüsü alarak, çalışmalarına devam etti.

İttifak beyannamesinin Kürtçesi’ni okuyan PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, ittifaka katılma nedenlerini VOA Türkçe’ye anlattı. Türkiye’de uzun zamandır Kürt karşıtı bir siyaset yürütüldüğünü savunan Bozyel, hükümetin Kürtler’in bütün kazanımlarını hedef aldığını söyledi.

Türkiye’de Kürt ve demokrasi karşıtı bir sistemin olduğunu vurgulayan Bozyel, “Bu sistemin gitmesi lazım ve gidecektir de. Demokrasiye yönelik bir dalga ve istek var. Hükümetin karşısındaki ittifaklar da güçleniyor. Bu da gösteriyor ki önümüzdeki günlerde değişiklikler olacak. Bu sürecin Kürtler’in lehine dönmesi için Kürtler’in asgari müşterekler üzerinde anlaşarak, bu sürece katılması lazım” şeklinde konuştu.

Mahmut Bozarslan