Libya’daki sel felaketinde can kaybı 11 bini aştı: salgın hastalıktan korkuluyor
Libya’daki sel felaketinde can kaybı 11 bini aştı: salgın hastalıktan korkuluyor
Libya’nın Derna kentini vuran sel felaketinde can kaybı 11 bin kişiyi aşarken, felakette ölenlerin sayısının 20 bini bulabileceği belirtiliyor. Derna Belediye Başkanı Gaithi, enkaz altında ve suda bulunan çok sayıda ceset nedeniyle kentin salgın hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi
Libya’nın Derna kentini vuran sel felaketinde can kaybı 11 bin kişiyi aşarken, felakette ölenlerin sayısının 20 bini bulabileceği belirtiliyor.
Libya Kızılayı dün yaptığı açıklamada, sahil kenti Derna'da şiddetli yağışlar sonucu iki barajın yıkılmasıyla meydana gelen sel felaketinin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve ölü sayısının 11 bin 300'e yükseldiğini belirtti.
Yardım grubunun genel sekreteri Marie el-Drese Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, şehirde 10 bin 100 kişinin ise hala kayıp olduğunu bildirdi.
Salgın hastalık riski
Derna Belediye Başkanı Abdulmenam al Gaithi, hasarın boyutuna bağlı olarak kentteki ölü sayısının 20 bine ulaşabileceğini söyledi. Gaithi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ayrıca, enkaz altında ve suda bulunan çok sayıda ceset nedeniyle şehrin salgın hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Derna'da geçen haftasonu yaşanan sel felaketi, şehirde yaşayan aileleri sular altında bıraktı ve 2011 yılında uzun süredir iktidarda olan Muammer Kaddafi'yi deviren ayaklanmadan bu yana çatışmalarla boğuşan petrol zengini ülkedeki sorunları su yüzüne çıkardı.
Soruşturma talebi
Libyalı yetkililer, afete yanlış baraj yapımı ve gerekli baraj bakımının yapılmaması gibi hataların neden olup olmadığının soruşturulmasını istiyor.
Libya'nın uluslararası tanınırlığa sahip hükümetinde başkanlık görevini yürüten üç üyeli konseyin başkanı Muhammed El Menfi, konseyin başsavcıdan felaketi soruşturmasını istediğini söyledi. El Menfi, barajın yıkılmasından sorumlu olanların yanı sıra yardımları engelleyenlerin de sorumlu tutulması gerektiğini kaydetti.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Libya'da işleyen bir meteoroloji kurumu olsaydı can kayıplarının önlenebileceğini açıkladı. Örgütün Genel Sekreteri Petteri Taalashe Cenevre'de yaptığı açıklamada, "Eğer normal olarak çalışan bir meteoroloji servisi olsaydı, uyarılar yayınlayabilirlerdi. Acil durum yönetimi yetkilileri insanların tahliyesini gerçekleştirebilirdi ve insan kayıplarının çoğunu önleyebilirdik” dedi.
Libya’daki siyasi kaos halkı ölümcül sel felaketi karşısında nasıl savunmasız bıraktı?
İnsani yardım ihtiyacının devam ettiği ülkede afet bölgesine Türkiye’den de ekipler gönderildi ve Türkiye Derna’da sahra hastanesi açtı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise, mağdurları desteklemek için acil durum fonundan 2 milyon dolar ayıracağını açıkladı. Örgüt, Dubai'deki lojistik merkezinden travma, cerrahi ve acil durum malzemeleri göndereceğini de kaydetti.
VOA TÜRKÇE BÖLÜMÜ'NÜN TARİHİ ;
1942 yılında kurulan VOA, her hafta 45'i aşkın dilde 1500 saat yayınla dünya genelinde 150 milyona yakın kişiye ulaşıyor. Haber, eğitim ve kültür ağırlıklı yayınlar yapan VOA 1942’den bu yana da Türkçe yayınlarla sizlere ulaşıyor. 12 Şubat 1942’de başlayan Türkçe yayınlar 1945’te bir süre kesilmiş, 1949’da yeniden başlamıştı.
Tarafsız ve objektif habercilikle küresel gelişmeleri tüm dünyaya duyuran VOA, renkli müzik ve magazin programlarıyla da farklı kültürler arasında köprü görevi üstleniyor.