Macaristan'dan "İsveç’in NATO üyeliğine onayı geciktirebiliriz" sinyali
Macaristan'dan "İsveç’in NATO üyeliğine onayı geciktirebiliriz" sinyali
Macaristan Meclis Başkanı Kover, ülkesinin İsveç'in NATO'ya katılımını onaylaması gerektiğinden emin olmadığını belirterek, sürecin daha da gecikebileceğinin sinyalini verdi. Macaristan parlamentosu bu ay sonunda yeniden toplanacak
Macaristan Meclis Başkanı Laszlo Kover, ülkesinin İsveç'in NATO'ya katılımını onaylaması gerektiğinden emin olmadığını belirterek, sürecin daha da gecikebileceğinin sinyalini verdi.
İktidardaki Fidesz partisinin kıdemli milletvekillerinden Kover yerel televizyon kanalı HirTV'ye yaptığı açıklamada, İsveç'e atıfta bulunarak "Bu teklifi onaylamamız gerektiğinden emin değiliz" dedi.
Macaristan, İsveç’in NATO üyeliğine onayı Temmuz 2022’den bu yana parlamentoda bekletiyor.
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto geçen hafta İsveçli mevkidaşına yazdığı bir mektupta bazı İsveçli siyasetçilerin Macar hükümetine yönelik "önyargılı ve haksız suçlamalarda bulunduğunu" bildirmişti.
Miller: “İsveç’in NATO üyeliği ile Türkiye’ye F-16 satışının bağlantılı olduğunu düşünmüyoruz”
Türk ve Macar parlamentoları henüz oylamadı
İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı.
Ancak Türkiye ve Macaristan henüz İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmadı.
Macaristan parlamentosu bu ay sonunda yeniden toplanacak, ancak İsveç'in onayına ilişkin bir tartışma ve oylamanın gündeme gelip gelmeyeceği henüz belli değil.
Türkiye’de ise TBMM’nin 1 Ekim’de yeniden açılmasının ardından İsveç’in NATO üyeliğinin gündeme alınması bekleniyor.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström bu ay başında yaptığı açıklamada, TBMM’nin yeniden açılmasının ardından ülkesinin NATO üyeliğinin onaylanması konusunda umutlu olduklarını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinin ardından İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasını Ekim ayında yaz tatilinin ardından yeniden toplanacak olan TBMM'de görüşüleceğini kaydetmişti.
VOA TÜRKÇE BÖLÜMÜ'NÜN TARİHİ ;
1942 yılında kurulan VOA, her hafta 45'i aşkın dilde 1500 saat yayınla dünya genelinde 150 milyona yakın kişiye ulaşıyor. Haber, eğitim ve kültür ağırlıklı yayınlar yapan VOA 1942’den bu yana da Türkçe yayınlarla sizlere ulaşıyor. 12 Şubat 1942’de başlayan Türkçe yayınlar 1945’te bir süre kesilmiş, 1949’da yeniden başlamıştı.
Tarafsız ve objektif habercilikle küresel gelişmeleri tüm dünyaya duyuran VOA, renkli müzik ve magazin programlarıyla da farklı kültürler arasında köprü görevi üstleniyor.