Myanmar’da Manastırda Katliam Şüphesi

Myanmar’da bir manastırda aralarında üç Budist rahibin de bulunduğu en az 22 kişinin yakın mesafeden vurularak öldürüldüğü bildirildi. Olayla ilgili otopsi raporunda, "Cesetlerin geri kalanında askeri üniforma, teçhizat ve mühimmat bulunmadığı için sivil oldukları açıktır" denildi

Myanmar’da Manastırda Katliam Şüphesi

Myanmar’da bir manastırda aralarında üç Budist rahibin de bulunduğu en az 22 kişinin yakın mesafeden vurularak öldürüldüğü bildirildi.

Reuters haber ajansı haberini, bir doktorun otopsi raporuna dayandırdı.

İki yıl önce seçilmiş hükümeti devirmek için darbe yapan Myanmar cuntasının sözcüsü, birliklerinin güney Shan eyaletinin Pinlaung bölgesinde isyancılarla çatışmaya girdiğini ancak hiçbir sivile zarar vermediğini iddia etti.

Cunta sözcüsü Zaw Min Tun yaptığı açıklamada, Karenni Milliyetleri Savunma Gücü (KNDF) ve bir başka isyancı grubun, hükümet güçlerinin yerel halk milisleriyle birlikte güvenliği sağlamaya gelmesinin ardından Nan Neint köyüne girdiğini söyledi. Zaw, "Terörist gruplar şiddetle ateş açtığında bazı köylüler öldü ve yaralandı" dedi.

"Budist manastırında cesetler"

KNDF sözcüsü ise, askerlerinin Pazar günü Nan Neint'e girdiklerini ve bir Budist manastırına dağılmış cesetler bulduklarını söyledi.

KNDF ve bir başka grup olan Karenni Devrim Birliği (KRU) tarafından yayınlanan video ve fotoğraflarda cesetlerin gövde ve kafalarında kurşun yaraları ve manastırın duvarlarında kurşun delikleri görülüyor.

Darbeden sonra kurulan sürgündeki sivil yönetim Ulusal Birlik Hükümeti'nin bir parçası olan Dr. Ye Zaw tarafından hazırlanan otopsi raporunda, aralarında üç rahibin de bulunduğu 22 kişinin öldürülmesinde yakın mesafeden otomatik silahların kullanılmış olabileceği belirtildi.

Bir kopyası Reuters tarafından incelenen otopsi raporunda, "Cesetlerin geri kalanında askeri üniforma, teçhizat ve mühimmat bulunmadığı için sivil oldukları açıktır. Tüm cesetler Nan Neint manastırının yerleşkesi içinde bulunduğundan, bunun bir katliam olduğu açıktır” denildi.

"Çok sayıda yapı yakıldı"

İnsan hakları ihlallerini belgeleyen bir kuruluş olan Myanmar Witness tarafından doğrulanan uydu görüntülerine göre, bölgede en az iki haftadır çatışmalar sürüyor ve Nan Neint'teki katliamın yapıldığı iddia edilen alanda ve çevresinde yaklaşık 100 yapı yakıldı.

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, ordunun Şubat 2021'de yönetime el koyup Nobel ödüllü Aung San Suu Kyi liderliğindeki yönetimi görevden alarak demokrasi yolunda atılan on yıllık geçici adımları sona erdirmesinden bu yana kriz içinde.

"Ordu silahsız sivil gruplara yönelik saldırılarını arttırdı"

Ulusal Birlik Hükümeti'nin insan hakları bakanı Aung Myo Min, cuntanın son iki hafta içinde en az dört olayda operasyonlarını arttırdığını ve silahsız sivil gruplara saldırdığını söyledi.

İnternette düzenlediği basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada Aung, "Cuntanın stratejisinin sivilleri hedef almak olduğu açıkça görülüyor ki bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" dedi.

Cunta sivilleri hedef aldığını reddederek, askerlerinin sadece "teröristlerin" saldırılarına karşılık verdiğini iddia ediyor.

Kar amacı gütmeyen Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği'ne göre, darbeden bu yana en az 3137 kişi askeri baskılarda öldürüldü.