NATO'dan "Kosova'ya daha fazla asker gönderebiliriz" mesajı

NATO, Kosova'nın etnik olarak bölünmüş bölgelerine ek asker gönderebileceğini bildirdi. Bölgede bu hafta yaşanan şiddet olaylarında onlarca kişi yaralanmıştı

NATO'dan "Kosova'ya daha fazla asker gönderebiliriz" mesajı

NATO, Kosova'nın etnik olarak bölünmüş bölgelerine ek asker gönderebileceğini bildirdi. Bölgede bu hafta yaşanan şiddet olaylarında onlarca kişi yaralanmıştı.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Oslo'da düzenlenen NATO toplantısında "NATO teyakkuzda olmaya devam edecek. Hem Belgrad'a hem de Priştine'ye mesajımız, AB arabuluculuğunda diyaloğa iyi niyetle girmeleri " diye konuştu.

30 barış gücü askeri ve 52 etnik Sırp protestocunun Pazartesi günü yaralanmasının ardından, Kosova'daki 4 bin KFOR barış gücü askerinden oluşan mevcut kuvveti artırmak için 700 NATO askeri daha yola çıkmıştı. Açıklamada Stoltenberg, buna ek olarak daha fazla asker göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Etnik Sırplar tarafından boykot edilen Nisan ayındaki seçimlerde kuzeyde Sırplar'ın çoğunlukta olduğu dört belediye bölgesinde Arnavut adayların kazanmasıyla bölgede huzursuzluk arttı. Etnik Arnavutlar, Kosova nüfusunun yüzde 90'ını oluşturuyor.

Geçen hafta boykot nedeniyle katılımın yüzde 3,5 olmasına rağmen belediyelere Arnavutlar'ın getirilmesi, Kosova'nın 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını açık şekilde destekleyen ABD tarafından da eleştirilmişti.

Washington, Priştine'nin bir NATO tatbikatına katılımını iptal etmişti. Avrupa Birliği de her iki tarafla görüşmeye devam edeceğini söyledi.

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukta olan etnik Sırplar, Kosova'nın 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlık ilan etmesini hiçbir zaman kabul etmedi.

Etnik Sırplar Kosovalı Arnavutlar'ın Sırp yönetimine karşı ayaklanmasının ardından yirmi yılı aşkın süredir Belgrad'ı başkentleri olarak görüyor.

Kuzey Kosova'daki etnik Sırplar, kendi bölgelerinde özerk belediyelerden oluşan bir birlik oluşturmak için AB arabuluculuğunda 2013 yılında imzalanan bir anlaşmanın uygulanmasını uzun süredir talep ediyorlar.

Kosova, NATO bombardımanıyla Sırp polisi ve askerlerinin topraklarından çıkartılmasından yaklaşık on yıl sonra bağımsızlığını ilan etmişti.

Sırbistan ve kuzey Kosova'daki yaklaşık 50 bin Sırp, Priştine'yi tanımıyor ve Kosova'yı Sırbistan'ın parçası olarak görüyor.

Sırp ve Kosova cumhurbaşkanları Moldova'daki Avrupa Zirvesi'nde

Sırbistan ve Kosova cumhurbaşkanları, Kosova'nın kuzeyinde şiddet içeren bir krizin önlenmesini istediklerini belirtti, ancak karşıt görüşlerinde geri adım atmadılar.

40'tan fazla Avrupa liderinin katıldığı Moldova'daki zirvede Sırp Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ve Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani birbirlerinden birkaç metre arayla yer aldıkları kırmızı halıda birbirlerini görmezden geldi.

Uluslararası toplum, Kosova'nın etnik Arnavutlar'ın çoğunlukta olduğu hükümeti ile kuzeyde çoğunlukta olan etnik Sırplar arasında uzun süredir devam eden krizlerden sonuncusunu çözmeleri için her iki tarafa da baskı yapıyor.

Osmani, Belgrad’ın, Kosova'nın 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlık ilan etmesini kabul edemediğini bu nedenle de Kosova'yı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını söyledi.

"Aslında asıl tehdidin Sırbistan'ın Kosova'yı egemen bir devlet olarak reddetmesinden kaynaklandığını biliyoruz" diyen Osmani, Vucic'i, kuzey Kosova'daki suç çetelerini desteklemekle suçladı. Bu çeteler 30 NATO barış gücü askeri ve 52 Sırp protestocunun yaralandığı çatışmalardan sorumlu olarak görülüyor.

Sırbistan ise zirvede bu suçlamayı reddetti ve Kosova makamlarının "sözde belediye başkanlarını" kuzeyden geri çekmesi gerektiğini söyleyerek Kosova özel polis birimlerinin yasadışı olarak bölgede bulunduğunu belirtti.

Vucic, Sırbistan'ın krizi yatıştırmak için elinden gelenin en iyisini yapacağını ve Sırplar'ı sakin ve barış yanlısı hareket etmeye ikna etmeye çalışacağını belirtti.

Kuzey Kosova'daki etnik Sırplar, Avrupa Birliği arabuluculuğuyla imzalanan 2013 anlaşmasının uygulanmasını ve bölgelerinde özerk belediyelerden oluşan bir birlik oluşturulmasını uzun süredir talep ediyor.

Osmani ve Vucic'in, geçen yıl kurulan 40'tan fazla ülkeden oluşan Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.

Ancak Vucic ve Osmani'nin zirvede biraraya geleceği konusunda bir işaret yok.