Putin, Rusya'nın yeni nesil nükleer silahı denediğini açıkladı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Moskova'nın son 30 yıldır ilk kez nükleer güçle çalışan ve nükleer kapasiteli, binlerce kilometre menzile sahip seyir füzesi Burevestnik'i başarıyla test ettiğini söyledi. Putin, nükleer test yasağı anlaşmasından geri çekebileceği olasılığını da gündeme taşıdı

Putin, Rusya'nın yeni nesil nükleer silahı denediğini açıkladı
Rusya, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bir yıl önce, yani 1990'dan bu yana nükleer patlama içeren bir test yapmamıştı, ancak Putin bu tür testlere devam etme olasılığını göz ardı etmeyi reddetti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Rusya'nın güçlü yeni bir stratejik füzeyi başarıyla test ettiğini açıkladı.

Rusya'nın güneyindeki Soçi kentinde her yıl düzenlenen Valday Tartışma Kulübü toplantısında konuşan Putin, Moskova'nın ilk kez nükleer güçle çalışan ve nükleer kapasiteli, binlerce kilometre menzile sahip seyir füzesi Burevestnik'i başarıyla test ettiğini söyledi ancak denemenin ne zaman yapıldığı konusunda tarih vermedi.

Rusya Cumhurbaşkanı böylece 30 yılı aşkın bir süredir ilk kez nükleer patlama içeren silah testlerini gerçekleştirme olasılığını reddetmemiş oldu.

Putin ayrıca, yeni nesil nükleer silahlarının bir diğer önemli unsuru olan Sarmat kıtalararası balistik füze sistemi üzerindeki çalışmaları da neredeyse tamamladıklarını söyledi.

Ukrayna'yı işgal ettiği 24 Şubat 2022'den bu yana dünyaya Rusya'nın nükleer gücünü defalarca hatırlatan Putin, aklı başında hiç kimsenin Rusya'ya karşı nükleer silah kullanmayacağını söyledi.

Putin, "Eğer böyle bir saldırı tespit edilirse, o kadar çok sayıda- yüzlerce, yüzlerce- füzemiz havada belirir ki, tek bir düşmanın bile hayatta kalma şansı kalmaz" dedi.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bir yıl önce, yani 1990'dan bu yana nükleer patlama içeren bir test yapmamıştı, ancak Putin bu tür testlere devam etme olasılığını göz ardı etmeyi reddetti.

Nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmayı ABD'nin onaylamadığını hatırlatan Putin, Rusya'nın ise anlaşmayı hem imzalayıp hem de onayladığını kaydetti. Putin, parlamentonun alt kanadı Duma'nın onayını iptal etmesinin teorik olarak mümkün olabileceğini de söyledi.

Askeri uzmanlar, iki ülke arasındaki gerilimin geçtiğimiz 60 yıldaki herhangi bir dönemden daha yüksek olduğu bir dönemde, Rusya, ABD veya her ikisinin de nükleer denemelere yeniden başlamasının istikrarı derinden bozacağı görüşünde.

Şubat ayında Putin, Rusya'nın her iki tarafın konuşlandırabileceği nükleer silah sayısını sınırlayan Yeni START anlaşmasına katılımını askıya aldı.

Ancak Putin, Rusya'nın nükleer silahların fiili kullanımına ilişkin ilkelerinde değişiklik yapılmasına gerek olmadığını söyledi. Bu ilkelere göre Rusya ya kendisine yönelik bir nükleer saldırıya karşılık olarak ya da devletin varlığına yönelik bir tehdit durumunda nükleer silahları ateşleyebilir.

Nükleer kullanım eşiğinin düşürülmesini savunan Rus uzman Sergey Karaganov'un sorusuna da yanıt veren Putin, buna gerek görmediğini söyledi ve "Bugün örneğin, Rus devletini ve Rus devletinin varlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil. Hayır. Aklı başında ve hafızası açık olan hiç kimsenin Rusya'ya karşı nükleer silah kullanmayı düşünmeyecektir" dedi.

Karaganov, Rusya'nın rakiplerini kontrol altına almak, korkutmak ve ayıltmak amacıyla nükleer kullanım eşiğini düşürmesinin zamanının geldiğini öne sürerek hem Rus hem de Batılı stratejik analistler arasında şaşkınlık yarattı.

Sergey Karaganov yakın tarihli bir makalesinde, Rusya'nın Avrupa ülkelerine ve Avrupa'daki ABD üslerine nükleer saldırı tehdidinde bulunarak düşmanlarını "sarsması" gerektiğini yazmıştı.

Putin: "Ermenistan, Rusya'nın Dağlık Karabağ konusundaki önerilerini dinlemedi"

Rusya Cumhurbaşkanı, Dağlık Karabağ’daki son gelişmeleri de değerlendirdi. Azerbaycan'ın saldırısının üzerinden iki haftadan fazla bir süre geçtikten sonra konuşan Putin, Rusya'nın Dağlık Karabağ konusundaki önerilerini Ermenistan'ın dinlemediğini söyledi.

Putin, Ermenistan'ın Rusya'nın müttefiki olmaya devam ettiğini ve Moskova'nın Karabağ halkına yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.

Putin: "Rusya'nın Ukrayna'nın AB'ye katılmasına itirazı yok"

Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'nın olası NATO üyeliğine, Moskova'nın güvenliğine tehdit oluşturması nedeniyle her zaman karşı çıktığını, ancak Kiev'in Avrupa Birliği'ne katılmasına hiçbir itirazı olmayacağını söyledi.

Ukrayna, Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'taki işgalinden kısa bir süre sonra AB'ye katılmak için başvurmuş ve AB'den resmi aday statüsü almıştı ancak üyelik şartlarını yerine getirme süreci muhtemelen uzun yıllar alacak gibi görünüyor.

Avrupa’ya 'Ukrayna' mesajı

Avrupa’nın kendi ekonomisi ve halkı pahasına Ukrayna'ya yardım ettiğini ve para akıttığını söyleyen Putin, bunu yaparak çatışmayı da uzattığını söyledi.

Rus lider aynı zamanda üreticilerin Avrupa'ya sırtlarını dönerek, ABD’ye yöneldiklerini de söyledi.

Ukrayna ekonomisinin sadece her ay aldığı milyarlarca dolar yardım sayesinde dönmeye devam ettiğini kaydeden Putin, dış yardımın durması halinde Kiev’in hem ekonomik olarak hem savaş alanında sadece bir hafta ömrü olacağını savundu.

Haziran başındaki karşı saldırının başlamasından bu yana Ukrayna'nın 90 binden fazla asker yitirdiğini iddia eden Putin ayrıca Kiev'in 557 tank ve 1900 civarında zırhlı araç kaybettiğini de söyledi.