Riyad Nükleer Santral İçin Uranyumunu Kullanacak

Suudi Arabistan, kendi nükleer güç sanayini kurmak için ülke içerisindeki uranyum kaynaklarını kullanmayı planlıyor

Riyad Nükleer Santral İçin Uranyumunu Kullanacak
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman

Suudi Arabistan, kendi nükleer güç sanayini kurmak için ülke içerisindeki uranyum kaynaklarını kullanmayı planlıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, son keşiflerin dünyanın en zengin petrol kaynaklarına sahip ülkesinin çeşitli miktarlarda uranyum rezervlerine de sahip olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’ın hali hazırda geliştirmekte olduğu bir nükleer programı var ve ülke aynı zamanda uranyum da zenginleştirmek istiyor. Zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah yapımında da kullanılıyor. Riyad yönetimi nükleer programını silah geliştirmek değil, enerji kaynaklarına alternatif yaratmak amacıyla kullanmak istediğini söylüyor.

Ancak ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2018 yılında yaptığı bir açıklamada, İran’in nükleer silah edinmesi halinde kendilerinin de nükleer silah geliştirmek isteyeceklerini söylemişti.

Enerji Bakanı, “Ülkemiz uluslararası anlaşmalar ve şeffaflık çerçevesinde işbirliğine istekli olan ortaklarla ulusal uranyum kaynaklarımızı kullanmayı planlıyor” dedi.

Abdülaziz bin Selman, Riyad’ta yapılacak madencilik konferansında düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum dahil olmak üzere nükleer yakıt konusunun hem ulusal kullanımı hem de ihracatı konularının gündeme geleceğini belirtti.

Körfez ülkeleri arasında ilk çok birimli nükleer enerji santralına sahip olan ülke, Birleşik Arap Emirlikleri. BAE, uranyum zenginleştirmeme ve kullanılmış yakıtı yeniden kullanmama konusunda taahhütte bulundu. Atom reaktörleri yüzde 5 oranında zenginleştirilmiş uranyum kullanıyor. Ancak aynı teknoloji nükleer silah yapmak için uranyumu daha yüksek seviyelerde zenginleştirmek için de kullanılıyor.

Uranyum zenginleştirme oranı Batılı ülkelerle İran arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın da ana konularından biri. Anlaşma, İran’a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme hakkı tanıyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında ABD’yi söz konusu nükleer anlaşmadan çekmişti.