Scholz: "Çin Ukrayna'da Barışı Sağlayabilir"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Washington ziyareti öncesinde Federal Meclis’te bugün yaptığı konuşmada, "Pekin'e mesajım açık; Moskova'daki nüfuzunuzu kullanarak Rus birliklerinin geri çekilmesi için baskı yapın. Saldırgan Rusya'ya silah sağlamayın" dedi

Scholz: "Çin Ukrayna'da Barışı Sağlayabilir"

BERLİN - Almanya'da geride kalan 2022’de "yılın kelimesi" olarak dönüm noktası anlamı taşıyan "Zeitenwende" belirlendi. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Almanya'da çok popüler olan kelime, ilk kez geçen yıl tam bugün Başbakan Olaf Scholz tarafından kullanılmıştı.

Federal Meclis’te konuşan ve savaşın ciddi bir kırılmaya neden olduğunu söyleyen Scholz, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Almanya için de bir dönüm noktasına işaret ediyor. Savaş sonrası düzenimizin tamamını tehdit ediyor" demişti.

Olaf Scholz tam bir yıl sonra bugün yine Federal Meclis’te milletvekillerine ve kamuoyuna yönelik bir hükümet açıklaması yaparak, geride kalan bir yılın bilançosunu çıkardı ve savaşın Almanya’yı nasıl değiştirdiğini anlattı.

Konuşmasının başında, Almanya’nın Batılı müttefikleriyle birlikte Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini söyleyen Scholz, "Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in emperyalist hedeflerini kabul etmeyeceğiz" dedi.

"Ukrayna'ya silah yardımımız sürecek"

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ve bunun gerçekleşmemesi için Batılı müttefiklerin Ukrayna’nın arkasında yer aldıklarını dile getiren Başbakan, Berlin’in Kiev’e modern hava savunma sistemleri ve ağır toplar dahil olmak üzere yaklaşık 2,6 milyar Euro’luk silah ve askeri teçhizat desteği sağladığını ve silah yardımının planladığını gibi devam edeceğini söyledi.

Almanya’nın kendi silah sanayine ve silahlı kuvvetlere mevcut bütçeye ek olarak 100 milyar Euro’luk yatırım yapılmasını kararlaştırdığını hatırlatan sosyal demokrat siyasetçi, Almanya’nın "dönüm noktası" sonrasında dış, savunma ve enerji politikalarında en zorlu sınavlarından birini başarıyla verdiğini savunarak, Rusya’nın Almanya’ya gaz aktarımını kestiğini, ancak buna rağmen ülkenin kış aylarını büyük bir kriz yaşamadan atlattığını ifade etti.

"Çin Ukrayna’da barışı sağlayabilir"

Konuşmasında Çin yönetimine seslenen ve Pekin'i Ukrayna'da barışı sağlamaya çağıran Almanya Başbakanı, "Pekin'e mesajım açık; Moskova'daki nüfuzunuzu kullanarak Rus birliklerinin geri çekilmesi için baskı yapın. Saldırgan Rusya'ya silah sağlamayın" dedi ve Çin'in de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesinin beklenebileceğini sözlerine ekledi.

Scholz, Hindistan’da yapılan G20 maliye bakanları toplantısında Çin'in Rus saldırısını kınamaya hazır olmamasının hayal kırıklığı yarattığını da söyledi.

Scholz, Washington’da Biden ile görüşecek

Bu arada Başbakan Scholz’un akşam saatlerinde Washington'a uçarak, ABD Başkanı Joe Biden ile biraraya gelmesi planlanıyor.

Başbakanlığa yakın kaynaklar görüşmenin kapalı kapılar ardında yapılacağını, iki saatlik buluşma sonrasında basın toplantısı düzenlenmeyeceğini aktardı. Beyaz Saray’dan daha önce yapılan bir açıklamada, iki liderin Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümünde, Ukrayna’ya verilen destek, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve transatlantik güvenliğinin güçlendirilmesi gibi konuları ele alacağını kaydedilmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, feminist dış politikanın anlatıldığı 80 sayfalık bir kılavuzu hazırladı.
İLGİLİ HABERLER

Almanya’nın Dış Politikası "Feminist" Olacak

“Alman ordusu yetersiz” eleştirisi

Öte yandan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’un, Almanya’nın NATO’daki sorumluluklarını yerine getirme gücüne sahip olmadığı şeklindeki açıklaması Berlin’de büyük yankıya neden oldu.

Pistorius 100 milyar Euro değerindeki ek yardım sözüne rağmen ordunun durumunun "çok yetersiz ve kötü" şeklinde tanımlayarak, ülkeyi savunma gücüne sahip olmadığını söyledi.

Kısa bir süre önce görevi devralan Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, "Bizim, Rusya gibi bir saldırgana karşı savunma gücüne sahip bir ordumuz yok. NATO’daki müttefiklerini savunacak durumda da değil" dedi.

Bakan, zaman kaybetmeden Alman ordusunun ihtiyacı olan silahların alınması ve modernizasyonuna başlamasının gerektiğini ifade etti. Daha önce yayınlanan raporlarda da, ordudaki personel ve ekipman açığının çatışmaya hazırlık derecesini "ciddi şekilde" olumsuz etkilediği belirtilmiş ve tankların, savaş uçaklarının, firkateynlerin ve denizaltıların bir bölümün kullanılamaz durumda olduğu belirlenmişti.

Savunma Bakanı Boris Pistorius, zorunlu askerliğin kaldırılmasını da hata olarak nitelemiş ve Almanya’nın savunma gücünü zayıflattığını söylemişti.

Almanya 2011 yılında aldığı kararla zorunlu askerliği kaldırmış, onun yerine gönüllü askerlik uygulamasına geçmişti. Yürürlükteki uygulamaya göre dileyenler 7 ila 23 ay arasında askerlik yapabiliyor.

G
İLGİLİ HABERLER

G20 Sonuç Bildirgesi'nde Ukrayna Çatlağı

Cem Dalaman