Torba yasada yeni vergi düzenlemesi

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in sunduğu teklifte, 6 Şubat depremlerinin zararlarının telafisi için motorlu taşıtlar vergisinin iki katına çıkarılması, kurumlar vergisi oranının da artış öngörülüyor

Torba yasada yeni vergi düzenlemesi
TBMM Genel Kurulu

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu torba yasa teklifine göre, 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için kurumlar vergisi arttırılacak.

Grup Başkanı Abdullah Güler'in sunduğu teklifte kurumlar vergisi mevcut yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılırken, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için de yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltiliyor.

Meclise gönderilen taslak metne göre teklif, dış ticareti teşvik etmek amacıyla şirketlerin ihracat gelirleri için beş puanlık bir kurumlar vergisi indirimi getirilmesini öngörüyor.

Yatırım fonu gelir istisnası kaldırılacak

Teklifte kurumların aktifindeki gayrimenkullere uygulanan kurumlar vergisi indirimi yüzde 50'den yüzde 25'e düşürülüyor.

Kurumların yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere sağlanan istisna ile taşınmaz satışından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnası kaldırılıyor.

Kurumların girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisnalar ise devam edecek.

KKM’de Hazine’den Merkez Bankası’na yetki devri

Kanun teklifinin geçici ikinci maddesi ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanan destekler, Merkez Bankası’na devrediliyor.

Program kapsamında, hükümet ve Merkez Bankası lira mevduatı sahiplerinin değer kaybından kaynaklanan zararlarını tazmin ediyor.

Hükümet geçen yıl program kapsamında mevduat sahiplerine bütçeden 92,54 milyar lira ödeme yaptı.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) iki katına çıkarılıyor

Teklife göre, tescil ve kayıtlı bulunan araçlar ile yıl sonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için bir defaya mahsus ek motorlu taşıt vergisi uygulanacak.

MTV, sıfır araçlar ve trafiğe kayıtlı tüm araçlar için iki katına çıkarılacak.

Güler, "17 maddelik hazırladığımız teklifte kurumlar vergisi ve MTV'de yeni düzenlemeler yapıyoruz, vergi kanunlarımızda yer alan bazı istisnaların kaldırılması yönünde değişiklikler öneriyoruz. Ayrıca vergi kanunlarında yer alan bazı maktu vergi tutarlarının GSYH içindeki paylarının azaldığını dikkate alarak, maktu tutarların güncellenmesine imkan verecek şekilde yetki düzenlemelerini öngörüyoruz" dedi.

Güler, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerine de dikkati çekerek, "Ülkemizin bütçesinin ilave finansman ihtiyacına açıkça ihtiyaç duyduğu ve ilave finansmanı karşılamak için de bazı ekonomik tedbirlerin alınmasının zaruret oluşturduğu aşikardır" diye konuştu.

Türkiye'nin güneyinde meydana gelen depremler 50 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın evsiz kalmasına neden oldu. İş grupları, ekonomistler ve hükümet yeniden inşanın Türkiye'ye 100 milyar dolardan fazlaya mal olabileceğini söyledi.

Hükümet, depremler nedeniyle evsiz kalan insanlar için 600 binden fazla konutu yeniden inşa etme taahhüdünde bulundu.