“Türk ekonomi politikalarındaki U dönüşü devam ederken TCMB net rezervleri 6 milyar dolardan fazla arttı”

Dağlık Karabağ yetkilileri, bölgede kalabalık bir benzin istasyonunda meydana gelen patlamada en az 20 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 300 kişinin yaralandığını söyledi. Binlerce etnik Ermeni, Ermenistan'a kaçmayı sürdürüyor

“Türk ekonomi politikalarındaki U dönüşü devam ederken TCMB net rezervleri 6 milyar dolardan fazla arttı”
TCMB'nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, son dört ay içinde faiz oranlarını 2 bin 1500 baz puan arttırdı.

Dört bankacının bugün yaptığı açıklamalara göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net uluslararası rezervleri 6 milyar dolardan fazla artarak yaklaşık 24 milyar dolara yükseldi. Bu durum, hükümetin Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra daha geleneksel para politikaları benimsemesiyle başlayan yukarı yönlü eğilimin sürdüğünü gösterdi.

TCMB'nin döviz rezervlerindeki artış, yetkililerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinden sonra yüzde 28 oranında değer kaybeden Türk Lirası üzerindeki kontrolleri gevşetme istekliliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

TCMB döviz rezervleri, yetkililerin seçim döneminde döviz talebini dizginlemeye ve liraya istikrar kazandırmaya çalıştığı Haziran ayı başında eksi 5 milyar 700 milyon dolara gerilemiş, bu miktar, verilerin yayınlanmaya başlandığı 2002 yılından bu yana en düşük seviye olarak kayda geçmişti.

Ancak o dönemden bu yana güçlenen rezervler, dört ay içinde 30 milyar dolar arttı.

Net uluslararası rezervler, en büyük haftalık artışı Temmuz ayında 8 buçuk milyar dolarla gördü.

Bankacıların TCMB göstergelerine dayandırdığı hesaplamalarına göre brüt rezervlerse 22 Eylül itibarıyla yaklaşık 4 milyar dolar artarak 125 buçuk milyar dolara çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izlediği olağandışı ekonomi politikaları doğrultusunda TCMB, 2021 yılında yüzde 19 olan gösterge faizini yüksek enflasyona rağmen Şubat ayında yüzde 8,5'e indirmiş ve lira krizine yol açmıştı.

Ancak TCMB'nin yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, son dört ay içinde faiz oranlarını 2 bin 1500 baz puan arttırdı.

Geçen yıl uygulamaya konan önlemlerle TCMB, ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ını satın alarak rezervlerini arttırdı ve yıllık yaklaşık 100 milyar dolara çıkardı. Bu miktar ve daha fazlası daha sonra TCMB tarafından lirayı desteklemek amacıyla satıldı. Bu uygulama, seçimlerden sonra durduruldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu ayın başında Ankara'nın döviz kurunu “serbest” bıraktığını açıkladı.

TCMB, turizmden ve kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasından döviz elde etmeye devam ediyor.

JPMorgan: “Türkiye piyasa koşullarının uygun olması halinde 2024 tahvil ihraçlarının bazılarını öne alabilir”

Mali hizmetler firması JPMorgan'ın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) borçlanma piyasaları başkanı Stefan Weiler, Reuters'a yaptığı açıklamada, Ankara'nın 2023 yılı sona ermeden uluslararası tahvil piyasalarından birden fazla kez borçlanabileceğini kaydetti. Weiler, Türk firmalarının borç satışlarının gelişmekte olan piyasalardaki yüksek getirili ihraçları arttıracağını belirtti.

JPMorgan'dan Stefan Weiler, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu yıl 2,5 milyar dolar daha ihraç yapabileceğini ancak bu miktarın artabileceğini söyledi.

Weiler, “Türkiye zaten uluslararası finansman bütçesinin yüzde 75'ini kullandı. Bu nedenle Türkiye'nin bütçeyi tamamlamak için bir ihraç daha yapmasını beklemek mümkün ve geçmiş yıllarda olduğu gibi Türkiye, piyasa koşullarının elverişli olması durumunda gelecekteki ön finansman ihtiyaçlarını da değerlendirebilir” dedi.

Türkiye'nin para politikalarında normalleşme yoluna girildiğinin açıkça görüldüğünü söyleyen Weiler, “Bu yaz piyasaları memnun edecek atamalarla güven yeniden kazanılıyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye'nin kredi öyküsünün dönüşmeye başladığı şeklinde gelen bir hissiyat hakim” diyen Weiler, “Ancak bu görüş herkes için geçerli değil, önümüzdeki yıl yapılacak belediye seçimleri de başka önemli bir unsur oluşturacak” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un Cuma günü Türkiye'ye ilişkin yeni kredi notunu açıklaması bekleniyor. Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch ise Eylül'de Türkiye'nin döviz görürümünü “istikrarlı” olarak yükseltmişti. Türkiye'nin 2034'te vadesi dolacak olan 10 yıllık dolar bazlı tahvillerinin getirisi şu anda yüzde 8,5.

Öte yandan güven artışı, şirketlerin tahvil satışlarını da canlandırıyor. Geçen hafta Arçelik, 2022 yılı Ocak ayından bu yana uluslararası tahvil ihracı gerçekleştiren özel sektördeki ilk şirket olmuştu.

Weiler, “Kısa süre önce gelişmekte olan ekonomilerdeki şirket tahvil ihraçlarına ilişkin tahminimizi 20 milyar dolar arttırarak 2023 yılı için 275 milyar dolara çıkardık. Bu artışın en büyük bileşenlerinden biri Türkiye'de gördüğümüz ve ileride beklediğimiz faaliyetler” şeklinde konuştu.