UNICEF: “190 Milyon Çocuk Risk Altında Yaşıyor”

New York’ta bu hafta düzenlenecek BM 2023 Su Konferansı’ndan önce UNICEF yayınladığı raporda, dünyada suyla ilgili yaşanan krizler nedeniyle 190 milyon çocuğun çok büyük riskler altında olduğunu bildirdi

UNICEF: “190 Milyon Çocuk Risk Altında Yaşıyor”

New York'ta 22-24 Mart günlerinde düzenlenecek “BM 2023 Su Konferansı”nda dünya liderleri, uluslararası kuruluşlar ve diğer katılımcılar, dünyada herkesin su ve sanitasyona erişimini sağlama konusundaki ilerlemeyi gözden geçirmek için 46 yıl sonra ilk kez biraraya gelecek.

Konferanstan önce UNICEF yayınladığı raporda, dünyada suyla ilgili yaşanan krizler nedeniyle 190 milyon çocuğun çok büyük riskler altında yaşadığını açıkladı.

Rapor, Su, Sanitasyon ve Hijyen (WASH) hizmetlerine erişimin olmamasının özellikle beş yaş altı çocuklar arasındaki ölümleri arttırdığı, iklim ve çevresel tehlikelerin de etkisiyle çocukların çok büyük tehditle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Çocukların su, sanitasyon ve hijyene erişememesinden dolayı yaşanan can kayıplarını sonlandırmak için şiddetle yatırıma ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

“Çatışma ve savaşlar riskleri arttırıyor”

Su, sanitasyon ve hijyene yeterince ulaşmamanın en şiddetli yaşandığı ülkelerin, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Nijer, Nijerya ve Somali olduğu, Batı ve Orta Afrika’nın dünyanın su açısından en güvensiz iklimsel bölgelerinden biri haline geldiği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER

“Dünya’daki Çocuklar Arasındaki Eşitsizlik Derinleşiyor”

En kötü durumdaki ülkelerin çoğunda, silahlı çatışma ve savaşların çocukların temiz su ve sanitasyona erişimini daha da zorlaştırarak riskleri arttırdığı ve istikrarsızlık yarattığı kaydedildi.

Silahlı çatışmaların yaşandığı Afrika’daki on sıcak noktada, çocukların yaklaşık üçte birinin evlerinde en basitinden temel suya dahi erişimi olmadığı, üçte ikisinin de temel sanitasyon hizmetlerine erişemediği kaydedildi.

Bu sıcak noktalarda çocukların dörtte birinin açıkta dışkılama yapmaktan başka seçenekleri olmadığı, ellerini hijyenik bir şekilde yıkamalarının bile oldukça sınırlı olduğu, çocukların dörtte üçünün evlerinde su ve sabun olmadığı için ellerini yıkayamadıkları belirtildi.

Bu ülkelerin, yetersiz su, sanitasyon ve hijyene erişilemediğinden bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan çocuk ölümlerinin en ağır yükünü de taşıdığı, geçen yıl her on kişiden altısının kolera salgınlarıyla karşı karşıya kaldığı, küresel olarak, her gün beş yaşın altındaki binden fazla çocuğun erişim eksikliği nedeniyle hastalıklardan öldükleri belirtildi.

“Önlem alınmazsa çocukların geleceği daha da kasvetli olacak”

UNICEF Programlar Direktörü Sanjay Wijesekera, Afrika kıtasının tam bir su felaketiyle karşı karşıya kaldığını, iklim değişikliği ve suyla ilgili ortaya çıkan küresel şokların giderek tırmandığını belirterek, “Afrika’da, çocukların su ve hijyene erişiminde dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen boyutta mevcut olan riskler ciddi bir şekilde artıyor. Yıkıcı fırtınalar, seller ve tarihi kuraklıklar şimdiden su ve temizlik hizmetlerinin sağlandığı tesisleri, evleri yok ediyor, doğal su kaynaklarını kirletiyor, açlık krizleri yaratıyor ve bulaşıcı hastalıkları yayıyor. Gereken acil önlem alınmadığı takdirde gelecek, çocuklar için çok daha kasvetli olabilir" dedi.

Can Kamiloğlu