Gürcistan’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Geri Çekildi

Gürcistan'da protestolara neden olan "yabancı ajan" yasa tasarısı bugün geri çekildi. İktidardaki “Gürcü Rüyası” Partisi "desteklediğimiz yasa tasarısını koşulsuz olarak geri çekiyoruz" açıklamasında bulunurken, muhalefet gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar protestoların süreceğini bildirdi

Gürcistan’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Geri Çekildi

Gürcistan'ın iktidar partisi bugün, ülkede protestolara neden olan ve Batılı ülkeler tarafından eleştirilen “yabancı ajan” yasa tasarısını geri çekti.

İktidardaki “Gürcü Rüyası” Partisi yaptığı açıklamada, "desteklediğimiz yasa tasarısını koşulsuz olarak geri çekiyoruz" dedi. Açıklamada toplumdaki "çatışmanın" azaltılması gerektiği belirtilirken, "radikal muhalefet" tarafından tasarı hakkında söylenen "yalanlar" da kınandı.

Fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan sivil toplum kuruluşları (STK) ve bağımsız medyanın kendilerini “yabancı ajan” olarak beyan etmelerini zorunlu kılan, aksi takdirde para cezasına çarptırılmalarını düzenleyen yasa tasarısı, 2 gündür başkent Tiflis’te protestolara neden oluyordu.

Tasarı, önceki gün parlamentoda onanmıştı. Parlamentonun önünde toplanan binlerce protestocuya, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

İktidarın yasa tasarısını geri çekmesinin ardından Gürcistan’daki AB Delegasyonu bir açıklama yaparak, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Delegasyon, “Gürcistan'daki tüm siyasi liderleri kapsayıcı ve yapıcı bir şekilde AB yanlısı reformları sürdürmeye teşvik ediyoruz” açıklamasında bulundu. Gürcistan'ın adaylık başvurusunu değerlendiren Avrupa Birliği yasa tasarısının, "AB değerleri ve standartlarıyla uyumsuz olduğunu" bildirmişti.

"Protestolar devam edecek"

Yasa tasarısının geri çekilmesinin ardından muhalefet partileri tarafından düzenlenen ortak brifingde Droa Partisi temsilcisi Giga Lemonjala, hükümet yabancı ajanlar tasarısını resmen kınayana ve protestolar sırasında gözaltına alınan herkesi serbest bırakana kadar protestoların devam edeceğini söyledi.

Masasına gelmesi halinde veto hakkını kullanacağını söyleyen Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili'nin de aralarında bulunduğu muhalifler, yasa tasarısını muhalefeti bastırmak için kullanılan 2012 tarihli benzer bir Rus yasasına benzetmişti.

Gürcistan muhalefeti uzun zamandır iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’ni Moskova'ya fazla yakınlık gösterdiği gerekçesiyle eleştiriyor. Rusya, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'daki ayrılıkçıları destekliyor.

Avrupa Birliği geçen yıl, siyasi ve adli reformların durmasını gerekçe göstererek Gürcistan'a, Moldova ve Ukrayna ile birlikte adaylık statüsü vermeyi reddetmişti.