Yapay zekalı sohbet robotu yarışına TikTok da katıldı

Sosyal medya platformu TikTok, kullanıcılarla kısa videolar hakkında sohbet edebilen ve içerik keşfetmelerine yardımcı olan "Tako" adlı bir sohbet robotunun denemelerine başladığını ve ilk aşamada Filipinler'deki belirli kullanıcılarla test edildiğini açıkladı

Yapay zekalı sohbet robotu yarışına TikTok da katıldı

Sosyal medya platformu TikTok, kullanıcılarla kısa videolar hakkında sohbet edebilen ve içerik keşfetmelerine yardımcı olan "Tako" adlı bir sohbet robotunun denemelerine başladığını ve ilk aşamada Filipinler'deki belirli kullanıcılarla test edildiğini açıkladı.

Microsoft tarafından desteklenen OpenAI firması, geçen yılın sonlarında bugüne kadarki en doğal iletişimi sunan sohbet robotu ChatGPT'yi piyasaya sürdü. Bu, ChatGPT teknolojisi tarafından desteklenen sohbet robotu ‘’My AI’’ı kullanan rakip firma Snap dahil, oyunun kurallarını değiştiren üretken yapay zekaya dayalı özellikler geliştirme yarışını tetikledi.

TikTok, kullanıcıların "eğlenceli ve ilham verici içerik" keşfetmelerine yardımcı olmak için Tako'nun tasarlandığını söyledi.

İsrail’deki uygulama istihbarat firması Watchful Technologies bugün, Apple cihazlarındaki TikTok uygulamasının bazı sürümlerinde Tako'yu bulduğunu kaydetti.

Watchful'un Reuters ile paylaştığı ekran görüntüleri ve video, TikTok'un arayüzünde hayalet şeklinde bir simge olarak belirgin bir şekilde yer alan sohbet robotunu gösterdi. Kullanıcılar bu simgeye tıklayarak, video izlerken metinsel sohbet ve içerik bulma konusunda yardım alabiliyor.

ABD medya kuruluşları Nisan ayında, TikTok'un kullanıcıların avatar oluşturmasına olanak tanıyan bir yapay zeka aracını denediğini bildirmişti. Çin medyası ise TikTok’un Çin’deki ana şirketi ByteDance'ın büyük bir yapay zeka modeli üzerinde çalıştığını, ancak şu anda uygulamanın Çin versiyonu Douyin'de yapay zekalı sohbet robotu özellikleri sunmadığını bildirdi.

İLGİLİ HABERLER

ABD İstihbaratından Çin Teknolojisi Uyarısı

ABD patent ve ticari marka ofisine yapılan geçen ay yapılan açıklamada, firmanın "TikTok Tako" için "insan konuşması ve metninin yapay üretimi için bilgisayar yazılımı" kategorisi dahil birçok başlıkta ticari marka başvurusunda bulunduğu belirtilmişti.

TikTok’tan bir sözcü, Tako hakkındaki sorulara, sosyal medya platformunun her zaman yeni teknolojiyi araştırdığı yanıtını verdi.

Sözcü, "Belirli pazarlarda, TikTok'ta arama ve keşfi güçlendirmenin yeni yollarını test ediyoruz. Eğlendiren, yaratıcılığa ilham veren ve kültürü yönlendiren güvenli bir yer yaratmaya devam ederken, topluluğumuzdan öğrenmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

Şirket neden Filipinler'in seçildiğini ise açıklamadı.

Watchful’dan araştırmacı Daniel Buchuk, ekibinin bu ayın başlarında, ABD'deki bir iOS cihazındaki test sürümü dahil TikTok uygulamasının bazı sürümlerinde Tako'ya referanslar bulmaya başladığını söyledi.

Watchful, uygulama değişikliklerini tanımlamak için bilgisayar görüntüsünün yanısıra veri analizi de kullanıyor. Farklı ülkelerdeki cihazları izliyor ancak TikTok'un testlerini hangi pazarlarda gerçekleştirdiğini belirleyemedi.

Daniel Buchuk, çok amaçlı bir sohbet robotu olarak konumlandırılan ChatGPT'nin aksine, Tako'nun daha çok kullanıcıları daha fazla video izlemeye teşvik etmeye odaklanan bir yönlendirme asistanı gibi hissettirdiğini söyledi.

Buchuk, "Yani 'Kral Charles'ın taç giyme töreni ne zamandı?' diye soruyorsanız Tako size cevabı söyleyecek, ancak daha sonra ilgili TikTok videolarını da göreceksiniz" dedi.

Watchful’un sunduğu bir başka örnekte, bir kullanıcı Tako'ya "Çocuklara saygıyı nasıl öğretebiliriz?" gibi bir soru sorduğunda, sohbet robotunun TikTok kullanıcılarının ipuçlarını özetleyerek yanıt verdiği ve aynı zamanda ilgili videoları önerdiği yer aldı.

TikTok, Tako'nun deneysel bir sohbet robotu olduğunu ve yanıtların hatalı olabileceğini belirten bir feragatname yayınladı. Güvenlik amacıyla Tako ile yapılan konuşmaları gözden geçireceğini söyledi ve kullanıcıları özel bilgilerini Tako ile paylaşmamaları konusunda uyardı.