Almanya’da Corona Önlemleri Sona Eriyor

Almanya'da bugünden itibaren yaklaşık üç yıldır yürürlükte olan toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Yolcular artık otobüs, metro, tren ve tramvay gibi toplu taşıma araçlarında maske takmadan seyahat edebilecek

Almanya’da Corona Önlemleri Sona Eriyor

BERLİN - Almanya’da 2020 yılında Coronavirüsü salgınının yayılmaya başlamasından sonra hayata geçirilen tedbirlerin hemen hepsi sona erdi.

Bugünden itibaren en önemli önlemlerinden biri daha kalktı. Yaklaşık üç yıldır yürürlükte olan toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğunun kaldırılmasıyla, yolcular artık otobüs, metro, tren ve tramvay gibi toplu taşıma araçlarında maske takmadan seyahat edebilecek.

Alman hükümeti, 26 Nisan 2020 tarihinde kamuya açık tüm taşıma araçlarında maske zorunluluğu getirmiş, vaka sayılarının azaldığı yaz aylarında bile bu zorunluluk sürdürülmüştü.

Uçaklarda maske zorunluluğu ise geçen yıl 6 Eylül’de kaldırıldı. Almanya, uçakta maske zorunluluğunu kaldıran en son ülkelerden biri oldu.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, toplu taşıma araçlarını kullananları bundan sonra "gönüllü" olarak maske takmaya çağırdı ve kendisinin özelikle otobüs ve trenlerde maske takmayı sürdüreceğini söyledi.

Bakan açıklamasında doktor muayenehaneleri, klinikler, bakım evleri ve veterinerlerde maske zorunluluğunun 7 Nisan’a kadar devam ettiğini de hatırlattı.


Sağlık Bakanı Lauterbach: "Corona sürecinde hatalarımız oldu"

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Corona süreci ile ilgili olarak özeleştiri de yaptı.

Lauterbach, alınan Coronavirüsü önlemlerinin bir kısmının yanlış ve gereksiz olduğunu ifade ederken, "Dışarı çıkma, açık havada maske takma ve çocuk oyun alanlarını kapatma gibi acımasız önlem ve yasakları bugün olsa alınmazdı" dedi.

Aralık 2021’de Sağlık Bakanı olan ve alınan önlemlerin büyük bölümünün altında imzası olan Lauterbach, tedbirleri alırken o dönemde yapılan bilimsel çalışmaların yetersiz kaldığını söyledi, "Ancak benzer yaşlı nüfusa sahip diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Almanya sıkı tedbirler alarak, pandemiyi iyi atlattı" şeklinde konuştu.

Okulların ve kreşlerin uzun süre kapalı tutulmasının da yanlış olduğunu belirten Alman Bakan, bundan sonra ortaya çıkabilecek benzer salgınlara karşı hazırlık için, hastane ve sağlık sisteminde reforma gidilmesi gerektiğini bildirdi.

Ülkenin önde gelen bilim insanları, geride kalan süreçte Federal Sağlık Bakanı Lauterbach’ı kendi bilimsel verilerini dikkate almamakle ve yerli yersiz açıklamalarda bulunarak, kamuoyunda huzursuzluğa yol açmakla suçlamıştı.

Çok sayıda bilim insanı toplu taşımada maske zorunluluğunun geçen yaz kaldırılmasını önermişti. Lauterbach’ın en çok eleştirildiği bir konu da, bilimsel hiçbir dayanağı olmaması iddialarına rağmen, 70 yaşındakilerin altındakilerin, hatta 25-30 yaşındakilerin de 4’üncü doz aşı "Booster" hatırlatma aşısı yaptırmaları önerisi oldu.

Beyaz Saray, acil durumu 11 Mayıs’ta bitirecek

Öte yandan ABD'de Joe Biden yönetiminin, Corona virüsü salgını nedeniyle 2020'de ilan edilen "ulusal acil durum" halinin 11 Mayıs'ta sona erdirileceğini duyurmasından sonra, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, "Salgın bitti" başlıklı yasa tasarısını kabul etti.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olan ve tasarıya destek veren Cumhuriyetçi üyeler, aşı ve maske zorunluluğu gibi düzenlemelere karşı çıkıyordu. Tasarının Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’dan geçmesi beklenmiyor.

Cem Dalaman