AP Başkanı Metsola'nın 141 Hediyelik Listesi

Avrupa Parlamentosu'nda, milletvekillerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan Katargate skandalının patlak vermesinin ardından sular durulmak bilmiyor. AP Başkanı Roberta Metsola, Parlamento'da şeffaflık prosedürlerine yönelik reformları zorlamaya çalışırken, kendi "beyanname siciliyle" gündeme geldi

AP Başkanı Metsola'nın 141 Hediyelik Listesi
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola

Avrupa Parlamentosu'nda, milletvekillerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan Katargate skandalının patlak vermesinin ardından sular durulmak bilmiyor. Maltalı AP Başkanı Roberta Metsola, Parlamento'yu sarsan Katargate yolsuzluk skandalının ardından şeffaflık prosedürlerine yönelik reformları zorlamaya çalışırken, kendi "beyanname siciliyle" gündeme geldi.

(ARŞİV) Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu
İLGİLİ HABERLER

AP İki Vekilin Dokunulmazlığını Kaldırıyor

AP Başkanı ve milletvekilleri, gününde beyan etmedikleri "üçüncü kişiler tarafından ödenen tatil ve hediyelerini" beyan etmeye davet edildi.

Başkan Roberta Metsola'nın bir ay içinde bildirme zorunluluğu olduğu halde, bir yıl boyunca aldığı 141 hediye ve gittiği yolculukların listesini açıklaması, Avrupa'nın yasama organı içinde yeniden tartışma başlattı.

AP Başkanı Metsola son 1 yılda aldığı şampanya, ipek fular, heykel gibi hediyeleri içeren 141 maddelik bir liste ile kendisi ve eşinin katıldığı özel şirket davetlerini açıkladı.

Avrupa medyasına, "şeffaflığı teşvik etmek amacıyla bu listeyi yayınladığını" belirten Başkan Metsola, son aylarda patlak veren yolsuzluk iddialarının ardından, "örnek olma" amacıyla böyle bir girişimde bulunduğunu açıkladı.

Ancak AP tüzüğüne göre, Başkan ve milletvekilleri tarafından kabul edilen hediyelerin beyan edilmesi için 1 aylık bir süre zorunluluğu var. Metsola'nın bu takvime saygı göstermediğini belirten Avrupa medyası, "unutulan" listenin şimdi açıklanmasının "anlamlı" olduğunu yazdı. Fransız Le Point dergisi ise, "Metsola unuttuğu hediyeleri beyan etti" diye verdi.

Şarap lobisinin lüks gezisinde

Politico Avrupa bürosu, Metsola ve eşinin geçtiğimiz yıl Ekim ayında, Yunanlı parlamenter Eva Kaili skandalı patlak vermeden önce, Fransız Burgogne şarap üreticilerinin daveti üzerine, eşiyle birlikte geceliği 350 Euro'luk lüks bir şatoda bedava kaldığı ve pahalı şaraplarla görkemli bir akşam yemeğiyle" ağırlandığını yazdı. Politico, bu yemeğe katılmanın değil, "bir aylık zorunlu süre içinde beyan edilmemesinin" tüzüğe aykırı olduğuna dikkat çekti.

İhracat karları oldukça yüksek olan şarap lobisi, Fransa ve Brüksel'de önemli bir nüfuza sahip bir sektör. Ancak Metsola ve ekibi, Başkan'ın herhangi bir kuralı çiğnediği iddiasını tümüyle reddederek, "Daha şeffaf olmak için çaba harcadığını, bu nedenle cezalandırılamayacağını" savundu.

Parlamento iç tüzüğünde, Avrupa Parlamentosu üyelerinin, hükümetler, şirketler veya STK'lar gibi üçüncü taraflarca ödenen seyahat, konaklama veya ücretleri bir sonraki ayın sonuna kadar kamuya açıklamaları şartı yer alıyor. Metsola'nın 22 Ekim'de kaldığı şato gezisini, yasal süresinden çok sonra, 11 Ocak'ta açıklaması tüzüğe aykırı. Metsola, "bu kurala dikkat etmediğini, ancak bundan böyle harfiyen uyacağını" açıkladı.

Yaklaşık 200 seyahat beyan edildi

AP kayıtlarına göre, mevcut yasama döneminin başladığı 2019'dan bu yana, Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından konaklama, seyahat veya her ikisinin birden karşılandığı 200'den fazla bireysel seyahat beyan edildi. Bu yerler arasında Avrupa'nın yanısıra Venezuela, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Bahreyn, Kazakistan, Azerbaycan ve Suriye gibi birçok ülke de yer alıyor.

Metsola’nın kendi beyanına göre, Demokrasiler Birliği Vakfı tarafından ödenen demokrasi konulu bir konferansta açılış konuşması yapmak için Kopenhag'da bir otelde bir gece, İsrail hükümeti tarafından ödenen bir devlet ziyareti sırasında Kudüs'teki bir otelde iki gece kaldığı, ücreti Victor Pinchuk Vakfı adlı bir hayır kurumu tarafından ödenen İsviçre'nin Davos kentindeki bir otelde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın katıldığı bir kahvaltı toplantısına da katıldığı belirlendi.

"Mali kazançlar beyanı"

Ocak 2022'de Parlamento Başkanı seçilen Metsola, 15 Ocak tarihinde "mali kazançlar beyanını" da güncelledi. AB tarafından finanse edilen Avrupa düşünce kuruluşu Friends of Europe'un (Avrupa'nın Dostları) yönetim kurulunda ücretsiz mütevelli olduğunu belirtti. Avrupa Dostları sözcüsüne göre, Metsola Haziran 2020'de üstlendiği bu görevden ertesi gün, yani 16 Ocak 2022'de istifa etti.

Metsola, merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin resmi düşünce kuruluşu olan Wilfried Martens Avrupa Çalışmaları Merkezi'nin ücretsiz yönetim kurulu üyesi olduğunu ve ilişiğini 12 Ocak'ta kestiğini Parlamento'nun internet sitesinde ilan etti.

"Geç kalan açıklama"

Parlamento Sözcüsü Jaume Duch, tüm bu hediyelerin "kurum adına" alındığının ve hiçbirinin "AP Başkanı tarafından tutulmadığının" altını çizdi

Alman Yeşiller Partisi milletvekili Daniel Freund, sponsorlu gezilerin geç bildirimi konusunda bir "af çıkarılması" gerektiğini belirterek, "Metsola'nın bunları açıklamasından dolayı memnunum. Örnek olması açısından önemli. Ama geç gelen bir beyan. Önümüzdeki günlerde milletvekilleri bu eksiği tamamlamalı ve bundan sonra, tüm ihlaller cezalandırılmalı" dedi.

Metsola, Politico'ya yaptığı değerlendirmede, "Şimdi bu listeyi açıklayan milletvekilleri, beyan etmeyenlerden daha çok odak noktası olmamalı" dedi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) temsilcisi Nicholas Aiossa'ya göre, AP Başkanı’nın bu girişimi "memnuniyetle karşılanacak olumlu bir girişim" ancak, "parlamento içindeki denetim sisteminin çalışmadığının da" önemli bir göstergesi. Aiossa, "Parlamento'daki sorun; yazılı kurallara dahi uyulmaması ve uymaların nadiren yaptırımlara uğraması. Daha fazla denetim ve yaptırım olmalı" diye konuştu.

Yolsuzlukla mücadele için 14 maddelik plan

AB'ye üye 27 ülkeden gelen 705 vekilin görev yaptığı Parlamento, Avrupa kurumları arasında Birliğin etik standartlarının ana savunucusu olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, vekillerin evlerinde valizler dolusu paranın ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal, 2024'de yapılacak seçimler öncesinde tüm AB içinde şok etkisi yarattı.

Katar ve Fas'ın karıştığı, Yunan Sosyalist Milletvekili Eva Kaili'nin de hapse atıldığı yolsuzluk skandalıyla sarsılan Avrupa Parlamentosu, imajını geri kazanmaya çalışıyor. Roberta Metsola, geçen hafta Meclis’te grubu bulunan parti başkanlarına, "denetimi arttıran ve yabancı müdahaleye karşı mücadele etmeyi amaçlayan 14 maddelik bir reform paketi sundu

Arzu Çakır