Austin’den Çin’e uyarı

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Amerika’nın Çin’in ülkesinin müttefikleri ve ortaklarını korkutmasına müsade etmeyeceği mesajını verirken Çin Savunma Bakanı Li Shangfu Amerika’yla bir savaşın felaket olacağını söyledi

Austin’den Çin’e uyarı

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Amerika’nın Çin’in ülkesinin müttefikleri ve ortaklarını korkutmasına müsade etmeyeceği mesajını verdi.

Austin bununla birlikte ABD’nin çatışma yerine diyaloğu tercih ettiğini ve Tayvan’la ilgili statünün korunmasından yana olduğunu belirtti.

Singapur’da savunma bakanlarını bir araya getiren etkinlikte konuşan Austin, her ülkenin uluslararası hukukun izin verdiği yerlerde uçmasını, deniz yolculuğu yapabilmesini istediklerini belirtti ve “Her ülke, küçük ya da büyük hukuki deniz aktivitelerini yerine getirmeli” dedi.

Amerika’nın bölgedeki ülkelerle savunma planlarını, koordinasyonunu ve eğitimi arttırdığını kaydeden Austin, “Çatışma ya da karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama zorbalık ya da zorlamalardan da korkmayacağız” ifadesini kullandı.

Austin bu sözleri dile getirirken, bir Amerikan savaş gemisiyle Kanada savaş gemisi Tayvan Körfezi’nden geçti.

Bir Çin savaş gemisi ise Amerikan ve Kanada gemilerinin yakınındaydı.

Amerika Çin savaş gemisinin güvenli olmayan şekilde hareket ettiğini belirtti.

“Amerika’yla savaş dayanılmaz bir felaket olur”

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu da aynı etkinlikte yaptığı konuşmada Amerika’yla savaşın dayanılmaz bir felaket olacağını söyledi.

Shangfu, dünyanın Amerika ve Çin için yeterince büyük olduğunu ve iki süper gücün ortak zemin aramaları gerektiğini belirtti.

Savaş gemilerinin Tayvan Körfezi'nden geçmesinin Pekin'i provoke ettiğini söyleyen Çin Savunma Bakanı Amerika ve müttefiklerinin tehlike yarattığını iddia etti.

Mart ayında göreve başlamasından bu yana ilk defa uluslararası bir etkinlikte konuşan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Çin’in Tayvan Körfezi’nden masum geçişlerle bir problemi olmadığını ama hakimiyet kurma amaçlı bu tür geçişlerin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Li, “Kendi toprak, hava ve denizleriyle ilgilensinler” ifadesini kullandı.

Çin, Tayvan’ın ana karanın parçası olduğunu belirtiyor ve Tayvan Körfezi’yle Güney Çin Denizi’nde hak iddia ediyor.

“Belli bir noktada görüşecekler”

Bu arada Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışması Jack Sullivan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada belli bir noktada Başkan Biden’la Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bir araya geleceğini söyledi.

Sullivan, Amerikalı yetkililerin yakında üst düzey Çinli mevkidaşlarıyla görüşmesini umduğunu söyledi ve “Sonrasında belli bir noktada Başkan Biden’la Devlet Başkanı Xi’nin yeniden görüşeceğini göreceğiz” dedi.