“Belgelerin Sızdırılma Kaynağının Amerika Olabileceği İhtimali Üzerinde de Duruluyor”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bazı istihbarat belgelerinin internete sızmasıyla ilgili soruşturmayı sürdürürken, Reuters haber ajansına konuşan bazı yetkililer belgelerin sızdırılma kaynağının Amerika olabileceği ihtimali üzerinde de durulduğunu söyledi

“Belgelerin Sızdırılma Kaynağının Amerika Olabileceği İhtimali Üzerinde de Duruluyor”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bazı istihbarat belgelerinin internete sızmasıyla ilgili soruşturmayı sürdürürken, Reuters haber ajansına konuşan bazı yetkililer belgelerin sızdırılma kaynağının Amerika olabileceği ihtimali üzerinde de durulduğunu söyledi.

Yetkililer, Ukrayna'daki savaş, Çin, Orta Doğu ve Afrika'ya değinen belgelerde ele alınan konuların genişliğinin, bunların başka bir ülke yerine bir Amerikalı tarafından sızdırılmış olabileceğini düşündürdüğünü kaydetti.

Eski bir üst düzey Pentagon yetkilisi olan Michael Mulroy, Reuters'a verdiği demeçte, "Belgelerin birçoğu sadece ABD'nin elinde olduğu için şu anda bunun bir ABD sızıntısı olduğuna odaklanılıyor" dedi.

ABD'li yetkililer soruşturmanın henüz ilk aşamalarında olduğunu ve soruşturmayı yürütenlerin 2013 yılında WikiLeaks web sitesinde 700 binden fazla belge, video ve diplomatik yazışmanın yayınlanmasından bu yana en ciddi güvenlik ihlallerinden biri olarak görülen sızıntının arkasında Rusya yanlısı unsurların olabileceği ihtimalini göz ardı etmediklerini kaydediyor.

Sızıntının ortaya çıkmasının ardından Reuters, Discord ve 4Chan başta olmak üzere sosyal medya sitelerinde ilk kez geçen ay ortaya çıkan "Gizli" ve "Çok Gizli" etiketli 50'den fazla belgeyi inceledi. Belgelerin bazıları haftalar önce yayınlanmış olsa da konu ilk kez geçen hafta Cuma günü New York Times’ın haberi üzerine ortaya çıktı.

ABD'li iki yetkili dün Reuters'e yaptıkları açıklamada, ABD'nin güvenlik çıkarlarına zarar verebilecek yanlış bilgileri yaymak amacıyla belgelerin üzerinde oynanmış olabileceği ihtimalini göz ardı etmediklerini söyledi.

Ukrayna savaşı, İsrail, Güney Kore

Belgelerde Ukrayna savaşıyla ilgili Ukrayna ve Rus güçlerinin ellerindeki mühimmatla savunmalarını ne kadar sürdürebileceklerine dair detaylar da yer alıyor.

"Çok Gizli" ibareli ve 1 Mart tarihli CIA istihbarat güncellemesine ait bir başka belgede ise Mossad istihbarat teşkilatının İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Yüksek Mahkeme üzerindeki kontrolları sıkılaştırma planlarına karşı protestoları teşvik ettiği belirtiliyor.

Belgede ABD'nin bunu sinyal istihbaratı yoluyla öğrendiği belirtiliyor ve ABD'nin Ortadoğu'daki en önemli müttefiklerinden birini gözetlediği öne sürülüyor.

Bir başka belgede ise Güney Koreli üst düzey yetkililer arasında, ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımı yapması için Seul'e yaptığı baskı ve Seul'ün bunu yapmamak konusundaki iç tartışmaların ayrıntıları yer alıyor.

"4-5 seçenek üzerinde duruluyor"

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan iki ABD'li yetkili, ordu ve istihbarat kurumlarının bazı istihbaratların kurum içinde ne kadar geniş çapta paylaşıldığını gözden geçirdiklerini söyledi.

Reuters'a konuşan yetkililerden biri ise, yetkililerin bir ABD yetkilisinin ya da bir grup yetkilinin bu tür hassas bilgileri sızdırmak için hangi motivasyonlara sahip olabileceğini araştırdıklarını da belirtti.

Yetkili, soruşturmacıların hoşnutsuz bir çalışandan, ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını aktif olarak baltalamak isteyen içeriden bir tehdide kadar dört ya da beş seçenek üzerinde durduklarını kaydetti.

Konuyla ilgili ABD Adalet Bakanlığı cezai soruşturma yürütüyor.

ABD Savunma Bakanlığı sözcü yardımcısı Sabrina Singh, sızan belgelerin ABD’nin ve müttefiklerinin ulusal güvenliğine yönelik etkisinin değerlendirildiğini ve bu kapsamda Amerikalı yetkililerin müttefik ve ortak ülkelerle irtibata geçtiğini kaydetti. Singh, Kongre’nin ilgili komisyonlarını da bilgilendirdiklerini belirtti.