BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler misyonundan yapılan açıklamaya göre Kıbrıs Türk kuvvetleri, Kıbrıs'ı ikiye bölen Yeşil Hat üzerindeki tartışmalı bir yol inşaatını engelleme girişiminde bulunan BM Barış Gücü görevlilerine saldırdı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”
Arşiv foto - Bir BM askeri, Yeşil Hat'ta devriye görevinde.

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler misyonundan yapılan açıklamaya göre Kıbrıs Türk kuvvetleri, Kıbrıs'ı ikiye bölen Yeşil Hat üzerindeki tartışmalı bir yol inşaatını engelleme girişiminde bulunan BM Barış Gücü görevlilerine saldırdı.

Saldırı, BM Kıbrıs Barış Gücü kontrolünde olan Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile köyünde meydana geldi.

BM Kıbrıs Barış Gücü dün ise Kıbrıs Türk yetkililerini “Yeşil Hat içinde izinsiz inşaat faaliyetleri yürütülmemesi” konusunda uyarmıştı.

Ancak BM Kıbrıs Barış Gücü'nden yapılan açıklamada barış gücü görevlilerinin Yeşil Hat içine taşan yolun inşaatını durdurmaya çalışırken saldırıya uğradıkları kaydedildi.

Açıklamada, “Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü, BM görevlilerine yapılan saldırıyı ve Kıbrıs Türk personelinin BM araçlarına verdiği zararı kınıyor” ifadesi kullanıldı.

Saldırının Güney Kıbrıs'taki sahil kenti Larnaka'nın kuzeydoğusundaki Pile köyü yakınında, Yeşil Hat içinde meydana geldiği bildirildi.

BM Kıbrıs Barış Gücü açıklamasında, “BM barış gücü görevlilerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM'ye ait araçlara verilen zarar kabul edilemez ve uluslararası hukuk çerçevesinde ciddi suç teşkil eder. Bu suç, yasaların tanıdığı en ağır şekilde cezalandırılacaktır” denildi.

Bir yetkili, Kıbrıs Türk polisinin ve sivil kıyafetli askeri personelin bir BM barış gücü görevlisini yumrukladığını ve birkaçına “sert şekilde ittirerek” saldırdığını söyledi.

Haber ajansı AFP'ye adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir kaynak, Birleşmiş Milletler'e ait bir aracın yoldan çekilmesi için traktörün devreye sokulduğunu, üç BM aracına büyük zarar verildiğini bildirdi.

BM Kıbrıs Barış Gücü açıklamasında ayrıca Kıbrıs Türk tarafına, “Barış Gücü misyonunun Yeşil Hat içindeki yetki sahasına saygı gösterme, gerginlikleri daha da tırmandıracak her türlü eylemden kaçınma ve Yeşil Hat içindeki tüm personelini ve inşaat makinalarını derhal geri çekme” çağrısı yapıldı.

BM Kıbrıs Barış Gücü, her türlü inşaat faaliyetini durdurmaya kararlı olduğunu ve bölgede kalmaya devam edeceğini bildirdi, “BM Kıbrıs Barış Gücü durum yakından takip ediyor ve bölgede sükunet ve istikrarın sağlanmasına yönelik taahhüdünü sürdürüyor” dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Konstantinos Letimbiyotis ise Türk tarafını Pile'de “işgal altındaki Yiğitler (Arsos) köyünü yasadışı bir askeri karakola bağlayacak yol inşasını 'oldu bittiye getirmeye' çalışmakla suçladı.

Sözcü Letimbiyotis, yol inşaatının “mevcut düzenin çok ciddi şekilde ihlal edilmesi girişimi” olduğunu kaydetti.

Borrell'den kınama mesajı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Josep Borrell, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “AB, Kıbrıs Türk tarafından personelin BM Kıbrıs Barış Gücü’ne saldırmasını kınıyor. Kıbrıs Türk tarafını BM Kıbrıs Barış Gücü’nün Yeşil Hat üzerindeki yetkisine saygı göstermeye ve Pile bölgesinde ileriye yönelik makul bir işleyişin yeniden başlatmaya davet ediyoruz” dedi.

Borrell paylaşımında ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos'u aradığını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan dün Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin bugün yapılan açıklamada da Yeşil Hat üzerindeki yol inşaatı konusu gündeme geldiği kaydedildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Colonna’nın “Kıbrıs’ta işgal altındaki kuzeyden ve Yeşil Hat üzerinden geçerek Pile köyüne uzanan izinsiz yol inşaatına ilişkin derin kaygılarını ifade ettiği” belirtildi.

Açıklama ayrıca “Bu inşaat, Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü’nün Yeşil Hat üzerindeki yetkisini ihlal ediyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin desteklediği çerçeve kapsamında Kıbrıs meselesi üzerinde adil ve kalıcı bir uzlaşma sağlanmasına yönelik müzakerelerin acilen başlaması için gereken güvenin oluşturulmasını engelliyor” denildi.