Çin: "ABD Tutumunu Değiştirmezse Çatışma Kaçınılmaz"

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD'nin politikasını değiştirmemesi halinde Pekin ve Washington'un "çatışma ve karşı karşıya gelme" yolunda ilerlediği uyarısında bulundu. Beyaz Saray ise Çin'le çatışma değil stratejik rekabet istediklerini belirtti

Çin: "ABD Tutumunu Değiştirmezse Çatışma Kaçınılmaz"

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ABD'nin politikasını değiştirmemesi halinde Pekin ve Washington'un "çatışma ve karşı karşıya gelme" yolunda ilerlediği uyarısında bulundu. Beyaz Saray ise Çin'le "çatışma değil stratejik rekabet" istediklerini belirtti.

Geçtiğimiz yıl göreve gelmesinden bu yana ilk kez basın toplantısı düzenleyen ve önceden gönderilen soruları yanıtlayan Qin, Washington'un Çin politikasının makul ve güçlü bir rotadan tamamen çıktığını iddia etti.

Daha önce kısa bir süre Çin'in Washington büyükelçiliği görevinde bulunan Çinli bakan, "ABD frene basmaz ve yanlış yolda hızla ilerlemeye devam ederse, raydan çıkmayı hiçbir parmaklık önleyemez. Çatışma ve karşı karşıya gelme durumu olur. Böyle bir rekabet iki tarafın halklarının ve hatta insanlığın geleceğinin temel çıkarlarını riske atan sorumsuz bir kumardır" ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın Pekin'de düzenlediği basın toplantısından, 7 Mart 2023.
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın Pekin'de düzenlediği basın toplantısından, 7 Mart 2023.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün yaptığı konuşmada benzer ifadeler kullanmış, "ABD öncülüğündeki Batı ülkeleri Çin'i tamamen çevreleme, bloke etme ve bastırma politikası uyguluyor. Bu da ulusumuzun kalkınmasına yönelik daha önce benzer görülmemiş zorluklara yol açıyor" demişti.

Çinli lider bu durum karşısında Çin'in "itidalli davranıp konsantrasyonunu korurken, diğer yandan da aktif adım atıp birlik içinde olarak savaşma cesaretini göstermesi gerektiğini" söylemişti.

"Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek gibi"

ABD'li yetkililer Çin'in yayılmacı siyasi ve ekonomik hedefleri ve Tayvan konusunda savaş olasılığından kaygılı.

Son haftalarda özellikle Çin'in ABD'ye yönelik casusluk faaliyetlerine ilişkin kaygılar ve Pekin'in nüfuzunu artırmaya yönelik çabaları büyük endişeye yol açıyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ABD toprakları üzerinde uçan Çin'e ait casus balonun vurularak düşürülmesinin ardından Pekin'e yapmayı planladığı ziyareti iptal etmişti. Dev balon ve altında bulunan haznesinin yanı sıra elektronik ve optik parçaları FBI tarafından analiz ediliyor.

Çin Dışişleri Bakanı Qin balonun ABD semalarına yanlışlıkla geldiği söylemini tekrarladı, "ABD'nin algısı ve Çin'le ilgili görüşleri ciddi şekilde saptırılmış. Çin'i temel rakibi ve en ciddi jeopolitik sorun olarak görüyor. Bu gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek gibi bir şey ve bunun sonucu da ABD-Çin politikasının tamamen makul ve güçlü yoldan sapmış olması" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta ABD'li yetkililer Covid-19 pandemisinin Çin'deki laboratuvarda yürütülen bir araştırma sırasında yaşanan bir kaza sonucu başladığı tezini yeniden gündeme getirmiş; Çin Dışişleri Bakanlığı ABD'yi Pekin'in itibarını sarsmak amacıyla konuyu politize etmekle suçlamıştı.

Çin Dışişleri Bakanı Tayvan konusunu da aşılmaması gereken bir kırmızı çizgi olarak tanımladı, "ABD Çin'in Rusya'ya silah sağlamamasını isterken neden kendisi Tayvan'a silah satıp duruyor?" dedi.

Çin'in "kurt savaşçı diplomasisi"

Çin ve ABD arasındaki rekabeti iki Olimpiyat sporcusu arasındaki yarışa benzeten Çin Dışişleri Bakanı, "Bir taraf en iyi performansı ortaya koymaya odaklanmak yerine diğerinin ayağının takılmasını sağlamaya çalışıyorsa o zaman buna adil rekabet denemez" diye konuştu.

İki saat süren basın toplantısında önceden gönderilen soruları cevaplayan Çinli bakan "kurt savaşçı diplomasisi" olarak tanımladığı ve Çinli diplomatlar tarafından son 3 yıldır benimsenen sert tutumu savundu.

"Çakallar ve kurtlar yolu kapatıyor ve aç kurtlar bize saldırıyorsa, Çinli diplomatlar kurtlarla dans etmeli ve ülkemizi koruyup savunmalı" dedi.

"Görünmez el"

Pekin Batı ülkelerini Ukrayna'ya silah sağlayarak savaşta yangına körükle gitmekle suçlamıştı.

Çin Dışişleri Bakanı Qin, "Barış görüşmeleri çabaları sürekli zarar gördü. Çatışmanın tırmanması ve uzun sürmesi için bastıran görünmez bir el var gibi ve bu el Ukrayna krizini belirli jeopolitik gündemlere hizmet etmek için kullanıyor" diye konuştu.

Çinli bakan Pekin'in savaşın sonlandırılması için diyalog çağrısını yineledi.

Ukrayna savaşı konusunda Rusya'nın söylemine benzer çizgide açıklama yapan Çin NATO'nun genişleme politikasının savaşı tetiklediğini iddia ediyor.

Savaşta tarafsız bir duruşu olduğunu savunan Çin "Ukrayna işgali" ifadesini kullanmayı da reddediyor.

Beyaz Saray: "Çatışma değil stratejik rekabet"

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby ise ABD-Çin ilişkilerinde Tayvan konusu dahil olmak üzere bir değişiklik amaçlamadığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarına değinen John Kirby, "Çin'le çatışma değil stratejik rekabet istiyoruz. Rekabet etmeyi ve Çin'le bu rekabeti kazanmayı amaçlıyoruz ama kesinlikle bunu bu seviyede tutmayı istiyoruz" ifadelerini kullandı.