Tesla’nın CEO'su Elon Musk, yapay zekayı düzenlemek için ABD'li bir "hakem" çağrısında bulundu.
Musk bu açıklamasını dün Washington’da senatörlerin yanısıra Meta’nın CEO'su Mark Zuckerberg, Alphabet’in CEO'su Sundar Pichai ve diğer teknoloji şirketlerinin CEO’larının katıldığı bir forumun ardından yaptı.
Kongre üyeleri, OpenAI şirketinin yapay zeka destekli ChatGPT sohbet robotunun piyasaya sürülmesinden bu yana yatırım ve tüketici popülaritesinde patlama yaşayan yeni teknolojinin tehlikelerini azaltmanın yollarını arıyor.
Musk, yapay zekanın güvenli kullanımını sağlamak için bir düzenleyiciye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Musk gazetecilere yapay zekayı spor karşılaştırmalarıyla kıyaslayarak "Bir hakemin olması bizim için önemli" dedi.
Aynı zamanda sosyal medya platformu X'in sahibi olan milyarder, bir düzenleyicinin "şirketlerin güvenli ve halkın çıkarına uygun eylemlerde bulunmasını sağlayacağını" ekledi.
Musk, toplantının "insanlığa bir hizmet" olduğunu ve bunun "medeniyetin geleceği açısından çok önemli olarak tarihe geçebileceğini" söyledi.
Musk, forum sırasında yapay zekayı "iki ucu keskin bir kılıç" olarak tanımladığını da doğruladı.
Zuckerberg, Kongre'nin "yeniliği ve düzenlemeleri desteklemek için yapay zeka ile etkileşime geçmesi gerektiğini" söyledi.
Zuckerberg, “Bu yeni ortaya çıkan bir teknoloji, burada dengelenmesi gereken önemli haklar var ve bundan en sonunda hükümet sorumludur” dedi.
Meta’nın CEO’su, "Standartların, önemli konularda modelleri şekillendirmek için yönetimle birlikte çalışabilecek ABD’li şirketler tarafından belirlenmesinin daha iyi olacağını" sözlerine ekledi.
Foruma altmıştan fazla senatör katıldı. Senatörler, yapay zekanın hükümet tarafından düzenlenmesinin gerekliliği konusunda dünya genelinde bir anlaşma olduğunu söyledi.
Forumu düzenleyen Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, forumdaki toplantılardan sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Gelecek neslin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biriyle gerçekten ilgilenmeye başlıyoruz ve bugün bu konuda harika bir başlangıç yaptık" dedi.
Schumer, "Gidecek çok yolumuz var" diye ekledi.
Forumu Schumer ile düzenleyen Cumhuriyetçi Senatör Todd Young, Senato'nun, "yargı komitelerinin yasal düzenlemeyi değerlendirme sürecini başlatmaya hazır olma noktasına geldiğine" inandığını söyledi.
Öte yandan Cumhuriyetçi Senatör Mike Rounds, Kongre'nin harekete geçmesinin zaman alacağı konusunda uyardı.
Rounds, "Şimdi düzenleme yazmaya hazır mıyız? Kesinlikle hayır" dedi. Rounds, "Henüz o noktada değiliz" diye ekledi.
Kongre üyeleri, sahte videolar, seçim müdahaleleri ve kritik altyapılara yönelik saldırılar gibi potansiyel olarak tehlikeli deep fake içeriklere karşı koruma talep ediyor.
Diğer katılımcılar arasında Nvidia’nın CEO'su Jensen Huang, Microsoft’un CEO'su Satya Nadella, IBM’ın CEO'su Arvind Krishna, Microsoft’un eski CEO'su Bill Gates ve AFL-CIO Başkanı Liz Shuler yer aldı.
Schumer, 2024 ABD genel seçimleri öncesinde, özellikle deep fake konusunda düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.
Schumer, "Yapılması gereken pek çok şey var ama bu düzenlemenin takvimi diğerlerinden daha hızlı olabilir" dedi.
Mart ayında Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı ve yöneticisi, topluma yönelik potansiyel riskleri öne sürerek OpenAI şirketinin son modeli GPT-4’ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine altı aylık bir ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
Dünya genelinde düzenleyiciler, metin oluşturabilen ve yapay kökenleri neredeyse tespit edilemeyen görüntüler üretebilen üretken yapay zekanın kullanımını düzenleyen kurallar hazırlamak için çabalıyor.
Adobe, IBM, Nvidia ve diğer beş şirket Salı günü, ABD Başkanı Joe Biden'ın yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğe gizli damga eklenmesi gibi adımlar gerektiren gönüllü yapay zeka taahhütlerini imzaladıklarını duyurdu.
Temmuz’da açıklanan taahhütler yapay zekanın gücünün yıkıcı amaçlarla kullanılmamasını sağlamayı amaçlıyor. Google, OpenAI ve Microsoft Temmuz’da bu taahhütleri imzalamıştı. Beyaz Saray aynı zamanda yapay zekaya ilişkin bir başkanlık kararı üzerinde de çalışıyor.