G-7 Zirvesi’nde Ukrayna’ya destek ve Çin’le ilgili mesajlar öne çıktı

Dünyanın önde gelen 7 ekonomisiyle Avrupa Birliği’ni Japonya’nın Hiroşima kentinde bir araya getiren G-7 Zirvesi’nde Ukrayna’ya destekle Pekin’e karşı izlenecek politikayla ilgili mesajlar öne çıktı

G-7 Zirvesi’nde Ukrayna’ya destek ve Çin’le ilgili mesajlar öne çıktı

Sanayileşmiş 7 ülkeyle Avrupa Birliği’ni Japonya’nın Hiroşima kentinde bir araya getiren G-7 Zirvesi’nde Ukrayna’ya destekle Pekin’e karşı izlenecek politikayla ilgili mesajlar öne çıktı.

Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G-7 Zirvesi sona erdi.

Zirvede Ukrayna’ya güçlü destek mesajı çıktı.

Zirveye katılan Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky Başkan Joe Biden’la da bir görüşme gerçekleştirdi.

Biden Ukrayna’ya yardımda tereddüt etmeyeceklerini söylerken Amerika Kiev’e yönelik 375 milyon dolarlık 38. askeri yardım paketini açıkladı.

Askeri yardım paketi Amerika’nın Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçağı eğitimi almasına izin vermesinin ardından geldi.

Bu kararın uçakların bir süre sonra Ukrayna’ya naklinin önünü açması bekleniyor.

Zirveye ev sahipliği yapan Japonya’nın Başbakanı Fumio Kishida G-7’nin Ukrayna’ya her boyutta güçlü desteğin devam edeceğine yönelik taahhüdün yeniden onaylandığını belirtti.

Bu arada Rusya’nın son dönemde şiddetli çatışmaların yaşandığı Bakhmut kentini ele geçirdiğini açıklaması zirve sırasına denk geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Bakhmut’ta hala Ukrayna askerinin olduğunu ve kentin Ruslar tarafından ele geçirilmediğini kaydetti.

Çin de öne çıktı

Zirvede Ukrayna’dan sonra liderlerin gündeminde olan en önemli konu Çin oldu. Pekin’le risk azaltma politikası benimsenen zirvede Tayvan Körfezi’nde barış ve istikrarın önemine vurgu yapıldı.

Zirvede yapılan yazılı açıklamada Pekin kaynaklı ekonomik baskıdan bahsedildi.

Bu baskının G-7 üyeleriyle dünya genelindeki ortaklarının iç ve dış politikasına zarar verme amaçlı olduğu belirtildi.

Liderler zirvede yükselmekte olan ekonomilerle çalışmak ve söz konusu baskıya karşı koymak için bir koordinasyon platformu da kurdu.

G-7 ayrıca tedarik zinciriyle dijital altyapıyı güçlendirmeyi de planlıyor.

Çok taraflı ihracat kontrolleri de G-7’nin planları arasında. Amaç, birlikte çalışarak askeri ve istihbarat alanlarında kullanılan teknolojilerinin kötü aktörlerin eline geçmemesi.

Burada da Çin’in hedef alındığı belirtiliyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin’i ‘çağın en büyük meydan okuması’ olarak niteledi ve Pekin’in tutumunun artan şekilde ülke içinde otoriter, ülke dışında ise agresif olduğunu kaydetti.