Grev Dalgası Almanya’yı Felç Etti

Almanya’nın en büyük sendikalarından Kamu İşçileri Sendikası (Ver.di) ve Alman Demiryolları Sendikası’nın (EVG) ülke genelinde grev çağrısına tahminlere göre 350 bin çalışan uyarken, ulaşım nerdeyse tamamen durdu

Grev Dalgası Almanya’yı Felç Etti

Almanya’nın en büyük sendikalarından Kamu İşçileri Sendikası (Ver.di) ve Alman Demiryolları Sendikası’nın (EVG) ülke genelinde grev çağrısına tahminlere göre 350 bin çalışan uyarken, ulaşım nerdeyse tamamen durdu.

Pazar gecesi saat 00.00’da başlatan 24 saatlik grev nedeniyle, özellikle sabah saatlerinde işe ve okula gitmek isteyenler ciddi sıkıntılar yaşadı.

Alman Demiryolları’nın tüm trafiğini askıya alması nedeniyle, uzun mesafeli tren hatlarının yanısıra, yerel ulaşımda da neredeyse hiçbir bağlantı çalışmadı.

Toplu sözleşme anlaşmasının daha önce imzalandığı Berlin dışındaki büyük kentlerde metro ve tramvay seferleri de yapılamazken, şehir içi ve banliyö otobüsleri de grevden etkilendi.

İLGİLİ HABERLER

Almanya'da Ulaşımı Etkileyecek Grev Hazırlığı

Grev deniz, nehir ve kanal ulaşımında da etkili oldu. Avrupa’nın en önemli ticari limanlarından Hamburg’da liman işçileri iş bıraktı.

Tüneller ile federal otoyollar da sinyalizasyon sistemlerinden sorumlu kamu dairesinin greve destek vermesi nedeniyle aksamalar meydana geldi.

Frankfurt ve Münih başta olmak üzere birçok havalimanında gün boyunca tüm seferler iptal edildi, 200 bin yolcunun uçuşu gerçekleştirilemedi.

Türk Hava Yolları, Almanya'daki grev nedeniyle Pazar ve Pazartesi günü için planlanan ikisi kargo olmak üzere toplam 49 seferini iptal etti.

Pegasus ve Anadolu Jet şirketlerinin Türkiye-Almanya arasındaki uçuşlarını gerçekleştiremedi.

Sendikalar ne istiyor?

2.5 milyon kamu sektörü çalışanını temsil eden Ver.di sendikası ücretlerde bir yıl için yüzde 10,5 ya da en az 500 Euro zam talep ediyor. 300 bin üyesi olan EVG sendikası ise demir yolu çalışanlarının ücretlerine bir yıl için yüzde 12 ya da en az 650 Euro talep ediyor.

Şubat ayında yapılan toplu sözleşme müzakerelerde işverenler ücretlere iki aşamada yüzde 5 oranında zam teklif etmiş, ayrıca bir defaya mahsus 2 bin 500 Euro’luk bir ödeme önermişti.

Kamu sektöründe ve demiryollarında yaşanan toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığı nedeniyle ülke genelinde en son ortak grev 31 yıl önce gerçekleşmişti.

Almanya iş hukukuna göre, ülkede ‘genel grev’ siyasi amaçlı olarak tanımlandığı için 1952 yılından bu yana yasaklanmış durumda. Sendikalar, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması durumunda, temsil ettikleri branş ve sektörde çalışanları uyarı grevi yaparak, iş bırakmaya çağırabiliyor. Devlet memurlarının grev yapması ise tümden yasak.

Cem Dalaman