Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu Tahran’da toplandı

Tahran'da bugün Azerbaycan ve Ermenistan arasında, Türkiye, Rusya ve İran'ın da katılımıyla barış görüşmeleri yapıldı. Dağlık Karabağ’a geçen ay Azerbaycan’ın başlattığı askeri operasyon, 24 saatin sonunda bölgedeki etnik Ermeniler’in ateşkes ve silahsızlanması ile sonuçlanmıştı

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu Tahran’da toplandı
Tahran'daki Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısına Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı.

İran, Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanları bugün Tahran’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı kapsamında Azerbaycan ve Ermenistan yetkilileriyle biraraya geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisi amacıyla oluşturulan platformun dışişleri bakanları düzeyindeki toplantısında Hakan Fidan'ın Türkiye’nin kalıcı barışın sağlanması için bölgesel sorunları diyalog yoluyla çözmekten yana olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

Bu oluşumun bölge ülkelerinin kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceğini uluslararası topluma göstermesi açısından da önem taşıdığının belirtildiği açıklamada, Fidan'ın bölgede işbirliği ve dostluğun önündeki engellerin kalkmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladığı ifade edildi.

Fidan'ın ayrıca bölgesel huzur ve istikrarın yolunun Azerbaycan-Ermenistan arasında imzalanacak kapsamlı bir barış anlaşmasından geçtiğine işaret ettiği de kaydedildi.

Hakan Fidan toplantıda, bölgesel ulaştırma bağlantılarının açılmasının normalleşme ve barış süreçlerine ivme kazandıracağını da dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan düzenlediği basın toplantısında, Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşması arayışına katılımı Moskova'yı özellikle rahatsız eden ABD ve Avrupa Birliği'ne atıfta bulunarak "Bölgenin, özellikle de Güney Kafkasya bölgesinin sorunlarının başkalarının müdahalesi olmadan çözülebileceğine inanıyoruz. Bu, bugünkü toplantının mesajının bir parçası" dedi.

İran’ın IRNA haber ajansı, dışişleri bakanlığının iki ülkenin bölgesel meseleleri "bölge dışı ve Batılı ülkelerin müdahalesi olmadan" konuşmak istediğini bildirdiğini aktarmıştı.

Lavrov: "Tek taraflı hamleler durumu daha da kötüleştirir"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Ortadoğu'daki çatışmayı çözmeye yönelik tek taraflı hamlelerin yalnızca durumu daha da kötüleştirebileceğini ve ABD'nin krizle mücadele konusunda herhangi bir yeni fikir önermediğini söyledi.

Sergey Lavrov, "Eğer (ABD Dışişleri Bakanı) Antony Blinken'ın bu konuda parlak fikirleri varsa, biz bunlardan habersiziz"dedi.

Lavrov, ateşkes sağlanması, insani sorunların çözülmesi ve "iki devlet" ilkesine dayalı olarak barış için çalışacak bir mekanizma bulunmasının acil atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.

Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana Moskova, Batı dışındaki ülkelerle askeri ve diplomatik bağlarını güçlendirmeye çalışıyor.

Lavrov o tarihten bu yana İran Dışişleri Bakanı'yla birkaç kez biraraya geldi.

ABD'den İran ve Rusya karşıtı yorum

Tahran'daki toplantı Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın brifinginde de gündeme geldi.

Bakanlık sözcüsü Matthew Miller, "Güney Kafkasya halkı için barış ve istikrara katkıda bulunacak her türlü iyi niyetli girişimi, bu görüşmelerin nerede yapıldığına ya da kimin evsahipliği yaptığına bakmaksızın memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, Güney Kafkasya'nın İran ve Rusya ile ilgili hassas coğrafi konumunun da farkındayız. Ancak bu ülkeleri, güvenilir ortaklar olarak görmüyoruz" dedi.

Dağlık Karabağ’a 19 Eylül’de Azerbaycan’ın terörle mücadele amaçlı başlattığını açıkladığı askeri operasyon, 24 saatin sonunda bölgedeki etnik Ermeniler’in ateşkes ve silahsızlanması ile sonuçlanmıştı. 28 Eylül’de de Dağlık Karabağ’ın Ermeni yönetimi kendini feshedeceğini açıklamıştı.

İki ülke son 30 yılda iki kez savaştı ve ABD, AB ve Rusya'nın uzun süredir devam eden çabalarına rağmen şimdiye kadar bir barış anlaşmasına varamadı.

"3+3 Güney Kafkasya Platformu" adıyla yürütülmesi planlanan görüşmeler Gürcistan'ı da kapsayacaktı, ancak Gürcistan Tahran'a gelmeyeceğini açıkladı

Azerbaycan Karabağ zaferinden sonra Türkiye'yle ilk ortak askeri tatbikatı yaptı

Azerbaycan'dan bugün yapılan açıklamada yakın müttefik Türkiye ile geçen ay Dağlık Karabağ'ın geri alınmasından sonraki ilk ortak askeri tatbikatın yapıldığı bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Mustafa Kemal Atatürk” adı verilen tatbikata yaklaşık 3000 askeri personelin katıldığı kaydedildi.

Tatbikatların Bakü ve Nahçıvan dahil Azerbaycan'ın farklı bölgelerinde ve Savunma Bakanlığı'nın Karabağ'ın “teröristlerden arındırılan” şeklinde tanımladığı topraklarında yapıldığı belirtildi.