Oxfam: "Dünyanın beş zengini kârını katladı, beş milyar insan daha da yoksullaştı"
Yoksullukla mücadeleye ilişkin çalışmalar yürüten İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin beş kişinin toplam servetinin 2020'den bu yana iki kattan fazla artarak 869 milyar dolara ulaştığını, buna karşılık 5 milyar insanın daha da yoksullaştığını açıkladı
Yoksullukla mücadeleye ilişkin çalışmalar yürüten İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin beş kişinin toplam servetinin 2020'den bu yana iki kattan fazla artarak 869 milyar dolara ulaştığını, buna karşılık 5 milyar insanın daha da yoksullaştığını açıkladı.
İş dünyasının önde gelen isimlerinin bu hafta Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısı için biraraya geliyor.
Forumun yapılacağı dönemde yayınlanan Oxfam'ın bu yılki rapor, dünyanın en büyük 10 şirketinden 7'sini bir milyarderin yönettiğini ya da ana hissedarı olduğunu ortaya koydu.
En zengin beş erkeğin serveti ise 2020'den bu yana yüzde 114 arttı. Bu arada 800 milyon işçi, enflasyon nedeniyle son iki yılda 1,5 trilyon dolar kaybetti.
Oxfam, hükümetlere tekelleri kırarak, aşırı kâr ve servete vergi koyma önerileri sunuyor. Çalışan sahipliği gibi hissedar kontrollü alternatifleri teşvik etmenin gerekliliğine vurgu yapan Oxfam, kurumsal gücü dizginleme çağrısında bulundu.
800 milyon işçinin ücretleri enflasyona göre ayarlanmadı
En büyük 148 şirketin üç yıllık ortalamaya göre yüzde 52 artışla 1,8 trilyon dolar kar elde ettiği tahmin edilen raporda, enflasyonun reel olarak ücretlerde kesintiye yol açması nedeniyle milyonlarca işçinin ise geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi.
İlk beş milyarderin servetindeki enflasyona göre ayarlanmış artış, Tesla CEO'su Elon Musk, LVMH Başkanı Bernard Arnault, Amazon'dan Jeff Bezos, Oracle'ın kurucu ortağı Larry Ellison ve yatırımcı Warren Buffett'ın varlıklarındaki güçlü artışlardan kaynaklandı.
Bu arada Oxfam'ın analizine göre, yaklaşık 800 milyon işçinin son iki yılda ücretleri enflasyona göre ayarlanmadı ve bu da işçi başına ortalama 25 günlük yıllık gelir kaybına denk geldi.
Oxfam geçici İcra Direktörü Amitabh Behar, "Bu eşitsizlik tesadüf değil; milyarder sınıfı, şirketleri yoluyla kendilerine daha fazla zenginlik alanları sağlıyor" dedi.
Oxfam Eşitsizlik Politikası Başkanı Max Lawson da, "Kesin olarak bildiğimiz şey şu ki, zengin hissedarların sürekli artan getirileri, diğer tüm hedefleri aşan günümüzün aşırı hissedar kapitalizminin, eşitsizliği arttırdığıdır" dedi.
Araştırmaya göre, dünyanın en büyük 1600 şirketinden sadece yüzde 0,4'ü işçilerine yaşam maliyetlerini karşılayabilecek maaş vermeyi taahhüt ediyor.
Kadın emeği daha da değersizleşti
Kadınların küresel ölçekte en değersiz ve en güvencesiz işlerde çalıştığını vurgulayan rapor göçmen kadınlarda bu tablonun ağırlaştığına dikkat çekti. Rapor, Kadınların gelirlerinde erkelere oranla daha derin azalmayı ortaya koydu.
Oxfam, ücretsiz bakım işinin parasal değerinin küresel olarak kadınlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerde yoğunlaştığını ve bunun en az 10,8 trilyon doları bulduğunu belirterek, kadınlar tarafından omuzlanan bakım emeğinin küresel teknoloji endüstrisinin getirisinin üç katı büyükte ödenmeyen bir maddi karşılığı olduğuna dikkat çekti.
Bugün başlayacak Davos toplantıları 19 Ocak'ta sona erecek.